Sokkal több magántőkét vár az EBRD

Elkeserítőnek nevezte Simor András, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke, hogy a világ magántőke-befektetéseinek csupán 1 százaléka áramlik az EBRD által finanszírozott országok régiójába.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és a Portfolio közös konferenciáján, szerdán Budapesten, Simor András, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, kiemelte: az EBRD partnerként tekint a magántőkére, de a magántőke-beruházások felfuttatásához kormányzati segítségre is szükség van.

A kockázati és magántőke segít megoldani a tőkehiányt egy országban vagy egy-egy ágazatában - mondta. Hozzátette, hogy a magántőke hozzájárul a gazdasági diverzifikációhoz, a munkahelyteremtéshez, a technológiai tudástranszferhez, tehát a finanszírozásnál egy sokkal komplexebb szereppel segítik a magántőke-alapok a gazdaság bővülését.

Azokban az országokban, amelyekben az EBRD beruházásokat, befektetéseket finanszíroz, 2011 óta folyamatosan csökken a magántőke beáramlás, 2014-ben már csak 3,6 milliárd dollárnyi magántőkét fektettek be ebbe a régióba, miközben a világ más régióiban sokkal jobban teljesít a magántőke - ismertette.

Az EBRD 166 magántőke-alapba fektetett be 1992 óta, ebből még több mint 100 aktív befektetésként működik. Az EBRD teljes vállalása alapján az éves befektetés összege 100-250 millió euró körül alakul. A piaci trenddel párhuzamosan az EBRD magántőke alapokba történő befektetései is visszaestek, amelynek Simor Andás szerint részben az az oka, hogy egyre nehezebb társbefektetőt találni ezekhez az ügyletekhez.

Az EBRD alelnöke kiemelte: azok a cégek, amelyekbe magántőke-befektetés érkezett, 35 százalékos árbevétel növekedést értek el 5 év alatt azokhoz a cégekhez képest, amelyek nem kaptak, emellett ugyanezen időszak alatt 20 százalékkal emelkedett az üzemi eredményük és a munkahelyteremtésre is pozitív hatással voltak a magántőke-befektetések. Rámutatott: a kormányoknak mindenképpen indokolt szövetségre lépniük a magántőkés cégekkel, főként azért, hogy a befektetésekben látott negatív trend megforduljon.

Az EBRD az elmúlt 20 év alatt 3,8 milliárd euró kötelezettséget vállalt, ebből 2,8 milliárd eurót be is fektetett a magántőke-alapokkal együttműködve.

Zsembery Levente, a HVCA elnöke, az X-Ventures vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az idei első negyedévben 13 alapkezelő 26 magántőke befektetést hajtott végre Magyarországon, az idei első negyedévben az átlagbefektetés 154 millió forint volt, a tavalyi évben az átlagbefektetés értéke 220 millió forintot tett ki.

Szerző
2016.06.08 21:05

Titkolja az államkincstár, hogy mennyi az átlagnyugdíj

Publikálás dátuma
2018.09.26 07:28

Fotó: Népszava/
Az átlagbér nagyjából felét teheti ki az átlagnyugdíj, és hasonlóan alakulhat a helyzet jövőre is. Ám a pontos - és korábban nyilvános - számok elérhetetlenek, mióta a Magyar Államkincstár foglalkozik a nyugdíjak körüli adminisztrációval.
A Magyar Államkincstár még csak válaszra sem méltatja az mfor.hu újabb és újabb megkereséseit arra vonatkozóan, hogyan alakultak idén a nyugdíjkifizetések, mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek - írja a portál.
A korábban a nyugdíjbiztosító honlapján negyedévente közzétett, nyilvános információk azóta hozzáférhetetlenek, hogy a kifizetésekkel kapcsolatos járulékos adminisztratív ügyeket átvette a kincstár. Az utolsó nyilvános dokumentum 2017 júniusi. Akkor az öregségi nyugdíjban részesülőknek járó teljes ellátás egy főre jutó havi átlaga 124 278 forint volt. Ezen belül a főellátás összege 112 669 forint volt (az öregségi nyugdíj mellett ugyanis adott esetben egyéb ellátás, például özvegyi nyugdíj is járhat).
Tavaly novemberben kiegészítést kaptak az idősek az inflációtól elmaradó év eleji nyugdíjemelésük miatt, majd idén januárban 3 százalékkal növelte meg a kormány a nyugdíjakat. 
Amit viszont nem lehet tudni, hogy ezek az intézkedések hogyan hatottak az egyes ellátásokra, mennyi most az átlagos nyugdíj, és az mennyivel marad el az átlagos bértől.
Az Mfor számításai szerint a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege. A nettó átlagkereset jelenleg 216 ezer forint. Várhatóan az átlagbér durván felét fogja kitenni az átlagnyugdíj 2019-ben.
2018.09.26 07:28
Frissítve: 2018.09.26 08:25

324,08 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.26 07:10
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Kedd este óta kis mértékben erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora reggelre a bankközi piacon.
Szerda reggel hét óra körül az eurót 324,08 forinton jegyezték, valamivel alacsonyabban a kedd esti 324,17 forint után.
Eközben a svájci frank 285,64 forintról 285,59 forintra gyengült, a dollár jegyzése pedig 275,24 forintról 275,20 forintra süllyedt.
Az euró stagnált a dollárral szemben, kedd este 1,1768 dollárt, szerda reggel 1,1766 dollárt ért.
Szerző
2018.09.26 07:10