Eltűnt a híres gőzmozdony tegnap éjjel a Városligetből - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.06.09. 10:58
MTI Fotó: Lakatos Péter
Elszállították éjszaka a Közlekedési Múzeum oldalában lévő, 424-es típusú gőzmozdonyt a Vasúttörténeti Parkba. A múzeum épületét a Liget Budapest Projekt keretében újjáépítik, és a munkák idejére az ott lévő tárgyakat más múzeumokba helyezik át. 

Az 1924-ben gyártott, csaknem 20 éve a Közlekedési Múzeumnál álló gőzmozdonyt a főváros XIV. kerületében, a Hermina úton szállították el, ehhez még a trolivezetékeket is le kellett szerelni. Ezután egy hatalmas trélerrel vitték át a Vasúttörténeti Parkba, ahol ideiglenesen a munkák idejére állítják ki. Az új Közlekedési Múzeum várhatóan 2018-ban nyílik meg.

 MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

 

Szerző

Meghalt egy fideszes polgármester

Betegségben elhunyt Banka Ferenc (Fidesz-KDNP), Jászszentandrás polgármestere - erősítette meg a szoljon.hu információit a mintegy 2500 lakosú község jegyzője szerdán.

Márkus Erika elmondta: a 60. életévében elhunyt politikust a település önkormányzata saját halottjának tekinti. Tájékoztatása szerint a napi ügyeket a törvényi előírásoknak megfelelően Szabó László alpolgármester viszi tovább az időközi választások megtartásáig.

Szerző

Marad az MSZP-s elnök, akit lemondásra szólított Tóbiás

Egyhangúlag megerősítette elnöki tisztségében a dunaújvárosi MSZP-szervezet tagsága szerdán Pintér Attilát, akit a vasárnapi dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választás kudarca miatt lemondásra szólított fel Tóbiás József pártelnök. 

Pintér Attila azt is elmondta, hogy a taggyűlésen nemcsak ő, hanem Selyem József képviselőjelölt, egyben a szervezet alelnöke is felajánlotta lemondását. A taggyűlés azonban egyikükét sem fogadta el, a bizalmi szavazáson egyhangúlag megerősítették őket tisztségükben. Az ügyet ezzel lezártnak tekintik - tette hozzá. A helyi elnök hétfőn álságosnak nevezte Tóbiás József hozzáállását a választási kudarc utáni felszólítása miatt, mivel elmondása szerint a pártelnök a voksolás előtt három héttel egy zárt körben végzett közvélemény-kutatás után még kiváló döntésnek minősítette, hogy nem működnek együtt a DK-val, és önálló jelöltet indítanak. Hozzátette: a felmérés alapján az MSZP-nek volt a legerősebb ellenzéki jelöltje.

Tóbiás József azért tartotta kudarcnak a vasárnapi választást, mert - mint mondta - szervezetileg hibáztak, hagyták, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről, és a szervezet a választók szempontjából rossz döntést hozott. E mögé azonban a Magyar Szocialista Pártnak egységesen fel kellett állnia - tette hozzá.

A pártelnök közölte, a felelősséget azonban viselniük kell, ezért lemondásra szólította fel a szocialisták helyi szervezetének elnökét. Pintér Attila még hétfőn elmondta, valóban a helyi tagság döntött az önálló jelöltállításról, sokat dolgoztak a jó eredményért, ennyire voltak képesek. 

A vasárnapi választáson a Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyert. A 32,06 százalékos részvételi arány mellett a voksoláson a kormánypárti jelölt 422 szavazatot szerzett, Huszti Zsolt (DK) 243, Barta Endre (Jobbik) 203, Selyem József (MSZP) 98, Pappné Grabant Ilona (PM) és Gebei Bálint (független) 84-84, Orha Zoltán (független) 19, Harsányi Péter (SZDP) 1 voksot gyűjtött, Balogh Péter (Magyar Munkáspárt) egyetlen szavazatot sem kapott.

Szerző