Esterházy: Olvassunk életre-halálra

Publikálás dátuma
2016.06.10. 07:45
Hangos tapsviharral jutalmazták Esterházy Pétert, aki betegsége ellenére vállalta megnyitót – a képen balról Dés László FOTÓ: TÓ
Esterházy Péter Kossuth-díjas író nyitotta meg a könyvhetet tegnap délután. A rákkal küzdő alkotó azt tanácsolta a Vörösmarty tér Oroszlános kútjának peremén állva, hogy olvassunk életre-halálra. Esterházy új kötete Hasnyálmirigynapló címmel a könyves mustrára jelent meg.

Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezd, így vezette be beszédét - a mellette álló Dés László szaxofonművész zenei aláfestése közepette - Esterházy Péter a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóján. Ötletesen megkreált, humoros ünnepi megszólalásában arról beszélt, ki kell mondani a közhelyeket, így azt is, hogy vannak könyvek és azt, hogy ez milyen nagyszerű dolog.

Beszélt arról is, hogy örül, amiért a Vörösmarty téren könyvek, és nem autók parkolnak, de szarkasztikusan megemlítette a Magyar Művészeti Akadémiát is. Zárógondolatával Márait idézte, s arra buzdította a könyvbarátokat, olvassanak életre-halálra. A látványosan lefogyott beteg író másfél hete újra kórházba került, orvosai két nappal a megnyitó előtt engedték ki, hogy elmondhassa könyvheti megnyitóbeszédét. Esterházy gesztusa, hogy gyenge fizikai állapota ellenére is vállalja a megnyitót, páratlan a maga nemében. A szép számban összesereglett látogatók könnytől telt tekintettel, hangos tapsviharral jutalmazták az alkotót.

Esterházy Péter új kötete, Hasnyálmirigynapló címmel a könyvhétre jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. A magyar irodalom egyik kortárs etalonja új művében arról ír, mit tesz vele napról napra a gyilkos kór. Műve azonban nem puszta tényközlések sorozata, hanem irodalmivá komponált feljegyzésfüzér arról, hogyan éli mindennapjait egy olyan szerző, akinek az életét az írás határozta meg egy életen keresztül. A könyv az író hasnyálmirigyrákjának tavalyi diagnosztizálásával veszi kezdetét, majd kronológiai rendben pillanthatunk bele Esterházy Péter fejébe, valóban páratlan gondolatai közé.

Esterházy ebben a műben, amelyben regényes metaforával élve csinos, 170 centiméteres nővé varázsolja a rákot, ír arról is, mit tud tenni a test, ha a betegség mindenképpen megpróbálja eltántorítani az írástól, és említést tesz arról is, hova tűnik a híres humorérzék, a rá mindig jellemző derű akkor, ha az ember „hősugarak” alatt, kórházban fekszik. A Hasnyálmirigynapló egyik különlegessége az, hogy Esterházy az írás belső lélektani fázisába is beavatja olvasóját. Már a mű legelején elismeri azt, hogy mindenhol cetlik vannak körülötte, hogy ha kedve támadna, bármit lejegyezhessen, mégsem tartja magát naplóíró alkatnak, mert őt nem érdekli az egzakt dátumozás, a tárgyszerű rögzítés.

„Írom, amit hallok. Akkor most mindent le kell jegyeznem? Mi a minden? Ez a naplóíró ijesztő és megválaszolhatatlan kérdése” – morfondírozik el. Posztmodern elemei, az oldottság megtévesztő ereje és a nyelvi leleményesség ellenére munkája elkeserítő olvasmány arról, milyen védtelen is az ember a betegségekkel, az elrendeltetésekkel, egy felsőbb erő akaratával szemben. Talán éppen ezért jó a sorok között átivódó humorba és öniróniába csomagolt rendületlen harcot felismerni a kötetben. A szerző csütörtök délután nagy tömegnek dedikálta új kötetét is.

A rendezvényre nem csak Esterházy új könyve, hanem sok határon túli és inneni magyar kiadó háromszázhuszonhárom friss kiadványa jelent meg. Idén még a tavalyi évnél is több az igazán erős tartalom. Darvasi László Taligás című új kötete is igazi irodalmi csemegének ígérkezik: a történet 1728-ban, Bécsben veszi kezdetét, onnan kell egy Taligás névre hallgató rejtélyes alaknak Szegedre utaztatnia egy süketnéma fiút – egy üvegbe zárt gnóm kíséretében.

A krimibe csomagolt fizikai utazás egyúttal magában foglal egy mély lélektani kalandot is, főhősünk szorongások sötétítette lelki világába a szerző a mágikus realizmus eszköztárát segítségül hívva kalauzol el minket. Bruck András New Yorkba zárva című, a Scolar Kiadónál kapható regénye húsz éve jelent meg először, de az új kiadásban az aktuális migrációválság miatt talán más fénytörést kap a mű alaphangja, az emigráció és az idegenség gondolata. Szabad szemmel címmel jelent meg az Európa Kiadó gondozásában Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító válogatott esszéinek gyűjteménye. A vaskos kötetben a szerző kompakt költői életutakat, néha azon belül egy-egy ciklust, konkrét verset elemez, de beleválogatta Illyés Gyulával és Szabó Magdával való levelezését is, amelynek tartalma kivételesen színes.

A könyvhét megnyitóját követően elárulta, munkáiban megfogalmazott véleménye, bírálata gyakran eltér a hagyományos irodalomtörténet felfogásától. A Libri adta ki Csányi Vilmos Széchényi-díjas etológus, író Ő ott bent című kötetét, amely a tudós szépirodalmi munkáinak sorát gyarapítja. A nem túlságosan terjedelmes, de olvasmányos utópia azzal a kérdéssel játszik el, mi történne, ha feltalálnák a világot irányítani képes szuperintelligenciát. Az idei könyvhét a cikkben kiemelt újdonságok mellett további sok száz ellenállhatatlan könyvet vonultat fel, mindenki válogathat kedvére a líra, próza, a novella-, esszé- és tényirodalom új termékei között.

Azért is különösen örömteli százhatvan pavilon között válogatni a Vörösmarty téren, mert néhány hónapja felmerült, elköltöztetnék szokásos helyszínéről a legrangosabb irodalmi mustrát. A könyvünnep helyszínének megváltoztatásáról a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága döntött, a kiadóknak azért tiltották volna meg a kitelepülést, hogy a turisták által látogatott téren „rend legyen.” Szerencsére, végül – talán a könyvszakma és a civilek felháborodásának hatására – a rendezvény maradhatott a Vörösmarty téren, sőt a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete idén is megkapta az önkormányzattól a 90 százalékos kedvezményt a helyszínhasználati díjra. Egyébként az ünnepi könyvhét alapvetően budapesti centrumú rendezvény, de társprogramjai számtalan vidéki helyszínen zajlanak: 2016-ban nyolcvan különböző városban vannak könyvhéthez kapcsolódó programok.

A könyvfesztivál megnyitója előtt egy nappal kezdődött meg a Margó Irodalmi Fesztivál, amelyet hatodik éve rendeznek meg a fővárosban. A kortárs irodalom nagyágyúi – talán nem is annyira képletesen értve – felváltva szaladgálhatnak majd a hétfő délutánig tartó könyvhétről a Margó Fesztiválra. A Petőfi Irodalmi Múzeumban ugyanis többek között Csányi Vilmos, Darvasi László, Bartók Imre, Závada Pál könyvhétre kijött új köteteinek bemutatóival várják a látogatókat, Grecsó Krisztián és táncművész testvére, Grecsó Zoltán közös esttel szórakoztatja a publikumot, Németh Gábor pedig az Egy mormota nyara című könyvéhez kapcsolódva az idegenség problémakörét vesézi ki, de Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak a naplójából készült monodráma is színpadra kerül a Károlyi-palotában. A költő özvegyének roppantul népszerű naplójából Seres Tamás rendezett lakásszínházi produkciót, a másfél órás művet Hámori Gabriella színművésznő adja elő. Az ingyenes rendezvényen való részvételt biztosító regisztráció három perc alatt lezárult, a túljelentkezés miatt Hámori szombat éjfélkor – két órával az első előadás után – újra előadja a darabot.

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

Publikálás dátuma
2016.06.09. 20:22
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Piros Ildikó Kossuth-díjas színésznő, a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZ
Megkezdődött csütörtökön a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely új struktúrával, több mint 150 programmal várja a közönséget június 18-ig a baranyai megyeszékhelyen.

Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy tavaly elhatározták a színházi találkozó megújítását, és "a POSZT idénre megújult". A tavalyi 60,5 millió forintos állami támogatással szemben idén a fesztivál 65,5 millió forintot kapott a kormányzattól. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy jövőre megduplázzák a rangos vidéki fesztiválok támogatására idén először rendelkezésre álló 250 millió forintos keretet, amely 2017-ben így már félmilliárd forint lesz.

A közönség és a széleskörű szakmai közvélemény harcolta ki, hogy a színházi találkozó ne csak tovább folytatódjon, hanem új sebességfokozatba tudjon kapcsolni - fogalmazott Hoppál Péter, aki hangoztatta: "POSZT volt, POSZT van és POSZT lesz".
Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere felidézte, hogy a tavalyi fesztivál hátterében kirajzolódó "mély konfliktusok" miatt aggódott a POSZT jövőjéért, azóta - köszönhetően a fesztivál új vezetőségének - az ellentétek legtöbbjét sikerült megoldani. A POSZT most arról szól, amiről szólnia kell - hangsúlyozta a polgármester, aki reményének adott hangot, hogy a megújult fesztivál lendülete "nagyon sok éven keresztül visz tovább bennünket".

A fesztivál idei díszvendége, Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész köszöntőjében arról beszélt, hogy "ez a kis ország büszke lehet arra, hogy ennyi színházat működtet és színesebbnél színesebb programokkal kápráztatja el évről évre a közönséget". A színház egy olyan szolgálat, amely, ha csak pár órára is, de segít kilépni saját életünkből - tette hozzá.

A megnyitón Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon.

A POSZT versenyprogramjában 16 előadás szerepel, amelyeket Kiss B. Atilla operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatott. A találkozó keretében - a versenyprogrammal párhuzamosan - idén először rendezik meg A POSZT bemutatja elnevezésű sorozatot, amelynek keretében 9 produkciót láthat a Kodály Központban a közönség, míg a korábbi off-programsorozatból kialakított POSZT Fesztivál több mint 100 programmal a Zsolnay Kulturális Negyedben várja a közönséget.

Szerző
Témák
színház POSZT

Esterházy Péter nyitotta meg a könyvhetet

Publikálás dátuma
2016.06.09. 19:32
Esterházy Péter Kossuth-díjas író (j2) és Dés László előadóművész (j) a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóján
 "Hiába triviális, mégis ki kell mondani, hogy vannak könyvek, és hogy ez milyen fantasztikus és milyen gazdag" - mondta a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok budapesti megnyitóján Esterházy Péter csütörtökön a Vörösmarty téren.

"Képírók, korrektorok, grafikusok, szerkesztők, főszerkesztők, kiadóvezetők, hol névtelen, hol nevesíthető, de mindenképp áldozatos munkája. Ritkán gondolunk rájuk a hétköznapokban, legyen ez hangsúlyosan az ő ünnepük is" - hangsúlyozta megnyitó beszédében a Kossuth-díjas író.

"Szívesen beszélnék egy könyv szagáról, a könyvszagról, a tapintásáról, vagyis a testéről, csak nem szívesen emlegetem a testet, mert mostanság mindig ugyanaz jut róla az eszembe, és nem terhelnék ezzel senkit, miközben úgy látom, majdnem mindenkit terhelek vele" - fűzte hozzá a rákkal küzdő író, aki betegségére, illetve az arról írt könyveire - köztük a most megjelent Hasnyálmirigynaplóra - beszéde elején is utalt.

"Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek. Bár attól tartok, én magam vagyok az, akkor is, ha egy szót sem szólok, csak itt álldogálnék, aki mindenre, arra emlékeztet. De hát ezen nem lehet változtatni. Borítsunk hát fátylat rá" - kezdte Dés László szaxofonjátékával dialógust folytató megnyitó beszédét Esterházy Péter.

Kitért a könyvhét helyszínét övező korábbi bizonytalanságra, és bírálattal illette a Magyar Művészeti Akadémiát is. "Az egyik lebegtet, a másik parkolódzik, a harmadik bizottságol, a negyedik hátrál, az ötödik megoldja, az icipici meg mind megette. Igenis a Magyar Művészeti Akadémia teljes erővel 'ememázik'. 'Ememázni', honfoglalás kori tősgyökeres ősi szavunk, mondhatni egyidős a magyarsággal, jelentése. van neki jelentése, de most nem jut az eszembe" - folytatta Esterházy Péter, hozzáfűzve: "mindenesetre tény, nézzünk körül, a téren könyvek parkolnak, és nem autók. Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli . akkor beszéljünk inkább a könyvekről."

A Vörösmarty téri pavilonok kínálatából kiemelte többek között Nádasdy Ádám Dante- és Márton László Faust-fordítását, valamint Németh Gábor, Oravecz Imre, Závada Pál, Tóth Krisztina, Térey János és Bán Zsófia új köteteit.

"Van új Nádas is, az mindig kalandos . A Jelenkornak hívott Jelenkor jelentette meg, hogy homályosan utaljak a kiadói körtáncra, finoman szólva dinamikájára, erősebben szólva az újrarendezési szándékokra" - fogalmazott Esterházy Péter.
Országszerte több mint 80 településen rendezik meg június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat, amelynek központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren több mint ezer szerző dedikálása várja az olvasóközönséget. A szerzőkkel folytatott beszélgetéseket, könyvbemutatókat a tavalyi kettő helyett idén egy színpadon rendezik meg, a látogatók több mint 200 könyvkiadó kínálatából válogathatnak.

A budapesti nyitórendezvényen a hagyományokhoz híven idén is a Katasztrófavédelem Központi Zenekara játszott.

Szerző
Frissítve: 2016.06.09. 22:10