Tüntetnek a tanárok - Változik a közlekedés a budai Várban

Szombaton megváltozik a turistabuszok közlekedésének rendje a budai Várban egy demonstráció miatt - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A regisztráció átmenetileg átköltözik az Attila út Dózsa György téri részére. Ezek után a buszok a megszokott módon, a regisztrációs számmal az Attila út - Alagút utca - Clark Ádám tér útvonalon juthatnak el a Hunyadi János utcába, majd föl a Várba - olvasható a közleményben.

Hozzátették: a változás oka, hogy szombaton tömegdemonstráció lesz, amely nagy valószínűséggel érinteni fogja a Március 15. tér - Erzsébet híd - Döbrentei tér útvonalat is. A Magyar Turisztikai Ügynökség május 30-i közleményében azt írta: június 1-jétől hatályba lép a budai Várban a turistabuszok közlekedését a felújítás ideje alatt szabályozó forgalmi rend.

E szerint október 31-ig reggel 7 és 19 óra között egyszerre nyolc jármű lehet a budai Vár területén, és azok is kizárólag a fel- és a leszállás idejére állhatnak meg. A buszok előzetes regisztráció után, egyedi jelöléssel hajthatnak fel. Hozzátették: a regisztráció a Várkert Bazár előtti területen, a Lánchíd utcában történik. A buszok innen indulva kizárólag a Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Hunyadi János út útvonalon mehetnek fel a budai Várba.

Szerző

Megalázó motozás a kaposvári börtönben

Súlyos jogsértéseket tapasztalt a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az ombudsman - írja a Magyar Nemzet. Székely László alapjogi biztos jelentésére hivatkozva.

A rabokat minden látogatás után megalázó testhelyzetben, meztelenre vetkőztetve motozzák meg az intézet kápolnájában, és még mindig használják azt a magánzárkát, amelynek használaton kívül helyezésére a magyar kormány már évekkel ezelőtt ígéretet tett. A zárkák személyi összetételét időnként átszervezik.

Az intézetben úgynevezett menekülő-, büntető- és kannibálzárkák is vannak. Menekülőzárkába a társaik által bántalmazott, sanyargatott fogvatartottak kerülnek. A büntetőzárka az őrök által kezelhetetlennek tartott fogvatartottak elhelyezésére szolgál, ahol nagy valószínűséggel erőszak érheti őket. Székely László felkérte az igazságügy-minisztert, kezdeményezze a motozásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések módosítását annak érdekében, hogy egyértelműek legyenek annak alkalmazhatósági szabályai.

Szerző

Bringológia: Kicsomagolták a kerékpárostárlat műtárgyait

Publikálás dátuma
2016.06.10. 07:17
Fotó: Kovács Dávid/Iparművészeti Múzeum
A kerékpározás, a városi közeg és a design kapcsolatát vizsgálja az Iparművészeti Múzeum Bringológia című kiállítása; a Közlekedési Múzeummal és a Kultúrgorillával közösen szervezett tárlat június 17-től látogatható.

A tárlat tizenkét ország legfrissebb kerékpáros design innovációiból válogat, az anyagot történeti kontextusba is helyezve. A kiállítás három nagyobb egységre épül.

Az Egyén című szekció témája a kerékpározás városi környezetben, a Tandem című rész az összefogások, vállalkozások által a városi kerékpározásra gyakorolt hatást vizsgálja, míg a Critical Mass elnevezésű szekció a globális problémákra választ adó megoldásokat kutatja.

Szerző