Tüntetnek a tanárok - Itt lesznek a vidéki demonstrációk

Publikálás dátuma
2016.06.10. 12:38
A Tanítanék Mozgalom gigatüntetése március 15-én. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozik a Tanítnék Mozgalom budapesti tüntetéséhez június 11-én, a rendezvényen felszólal Galló Istvánné elnök is - írta a PSZ közleményében, amiben jelezték, hogy a PDSZ-szel 4 vidéki városban szerveznek közösen demonstrációt.

A vidéki tüntetések helyszíne és időpontja:

Győrben, a Városháza előtti téren 10.30-tól - Itt beszédet mond Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is.

Miskolcon, a Hősök terén 15 órától

Pécsett, a Jókai téren 15 órától

Nyíregyházán, a Kossuth téren 15 órától

A debreceni, a szegedi és a békéscsabai programot civil szervezetek rendezik - jegyezte meg a PSZ.

Kedden tanárok, diákok, szülők tiltakoztak Budaörsön, a Városháza előtti téren a közoktatás totális államosítása ellen, a demonstrációhoz valamennyi oktatási intézmény csatlakozott. Mint ismert, a kormány az iskolák fenntartása után most a működtetés jogát is elvenné az önkormányzatoktól. A budaörsiek szerint ezzel tragédiába fordul az oktatás, az állami fenntartó eddig sem tudta rendesen ellátni a feladatát, az Illyésben például a szalagavatót sem tudták volna megtartani az önkormányzat segítsége nélkül. Attól is tartanak, hogy az intézmények lepusztulnak, mert az államnak nem érdeke a folyamatos fejlesztés; annak is örülni kell, ha a rezsiszámlát időben kifizetik.

Szombatra a Tanítanék Mozgalom jelentett be demonstrációt, hogy megmutassák: nem kérnek ebből az oktatási rendszerből. "Ha kell, megteremtjük magunknak azokat a körülményeket, ahol egy tanár taníthat, egy diák tanulhat. Az iskolában, ami nem omlik épp a fejükre. Most ez a legfontosabb dolgunk. Nem álltunk meg, nem buktunk el. Meg fogjuk mutatni, hogy minket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - írták a szervezők. A gyülekező délután 2 órakor lesz a Március 15. téren, a demonstrálók innen vonulnak majd át a Várkert Bazárhoz, ahol a kormány teljesítményét is osztályozzák majd. A tanévzáró tiltakozás országossá nőhet, kedd délutánig még hat városból jelezték, hogy helyi tüntetéssel csatlakoznak a megmozduláshoz. A miskolci tüntetés szervezői azt írták: léggömbökön eresztik el a kormány be nem váltott ígéreteit.

Szerző

Meghalt egy nő a Maradj talpon! forgatásán - Feljelentést tett az élettárs

Publikálás dátuma
2016.06.10. 12:19
Forrás: Facebook/Maradj talpon!
Feljelentést tett a Maradj talpon! forgatásán meghalt nő élettársa. A férfi szerint gondatlanság miatt halt meg 32 éves élettársa a vetélkedő tavalyi forgatásán, és rendőrségi vizsgálatot követel - írja a Bors.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, tavaly szeptember 22-én egy statisztaként dolgozó nő meghalt a Maradj talpon! forgatásán. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap erről szóló közleményében azt írta: "A mai napon a Maradj talpon! című műsor második felvétele előtt, a szünet alatt az egyik néző a műsor forgatásán jelenlévő ügyeletes orvos segítségét kérte, rosszullétre hivatkozva. Az ügyeletes orvos azonnal mentőt hívott, akik rövid időn belül kiérkeztek a helyszínre. A néző elveszítette az eszméletét, megkezdték az újraélesztését, közben mentőhelikoptert is riasztottak. Az azonnali orvosi beavatkozás ellenére sajnálatosan nem sikerült az újraélesztés, a beteg életét vesztette. A tragédia mélyen megrázta a helyszínen dolgozó kollégáinkat, a forgatást azonnal leállították” - írták a közleményben.

Az élettárs szerint a cukorbeteg nő inzulinhiány miatt vesztette életét, de állítása szerint sem a forgatáson jelen lévő egészségügyi személyzetnél, sem a mentőknél nem volt inzulin. A férfi ezért panaszt tett az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál, de a vizsgálat azt állapította meg, hogy szakmai szabályok megszegése nem állapítható meg, fellebbezésre nincs lehetőség.

A férfi azonban nem adta fel, az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkereste az OTH-vizsgálat eredményével, ahonnan azt a választ kapta, hogy elképzelhető, hogy műhiba történt. A gyászoló élettárs végső elkeseredésében a rendőrséghez fordult, ahol foglalkozás körében elkövetett halált okozó tevékenység ügyében tett feljelentést. A Borsnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya megerősítette a feljelentés té­nyét, de egyelőre nem indult eljárás az ügyben.

Szerző
Témák
Maradj talpon!

Orbánt kioktatta Solymosi - Matolcsyék célkeresztben

A magát elkötelezett konzervatívnak valló Solymosi Frigyes az Élet és Irodalom legfrissebb számában leckéztette Orbán Viktor miniszterelnököt "barátaival", akikkel szerinte nincs nagy szerencséje. Szerinte érthetetlen, hogy a kormányfő miért állt ki Schmitt Pál volt államfő mellett a plágiumbotrány kirobbanása után, ahogy az is, miért biztosította teljes bizalmáról Matolcsy Györgyöt az MNB-botrány után. Írásában az akadémikus megjegyzi, hogy az elvesztett 2002-es választás után a Fidesznek még a konzervatív, alkotó értelmiség támogatása volt a fontos, ám a győzelem után megfeledkeztek róluk, hogy a vízvezeték-szerelőből milliárdossá vált Mészáros Lőrinceket támogassák.

Orbán Viktornak nincs nagy szerencséje a hozzá közel állókkal – írja az akadémikus, felidézve a volt koalíciós partnerek (Dávid Ibolya, Herényi Károly) perét, majd az Orbán–Simicska-háborút. Solymosi érthetetlennek nevezi, hogy a kormányfő miért állt ki Schmitt Pál mellett akkor is, amikor már sokan érezték, a doktori értekezés körüli afférral, saját magukon kívül, az országra hoznak szégyent.

"Miért kell a miniszterelnöknek nevezetes eseményeken a lemondatott elnökkel még most is tüntetően díszelegnie, (…) hiszen annyi olimpiai bajnokunk van, más kiválóságokról nem is beszélve - teszi fel költői kérdését az akadémikus, aki azt sem érti, miért kellett az MNB-botrány kitörése után teljes bizalmáról biztosítani Matolcsy György jegybankelnököt.

"Hogyan engedhette meg ez a nemzeti elkötelezettségét hangsúlyozó kormány az MNB titkolózását, különleges költekezését, amikor számos területen elképesztő hiányosságok vannak? Amikor a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók  folyamatosan harcolnak a jobb élet- és munkakörülményekért? Hogyan tekintett el a keresztény elkötelezettséggel dicsekvő kormány és az MNB a devizahitelesek megsegítésétől a megtakarított 280 milliárdjából? Miféle lelketlenség, önzés, embertelenség bújik meg e kijelentés mögött?" - kérdezi írásában Solymosi, aki attól tart, hogy az MNB különleges gazdálkodása, az „érdemesek” közötti pénzosztogatás nem arat nagy sikert az unió országai között. 

A Széchenyi-díjas akadémikus kitért Mészáros Lőrincre is, az „ismeretlenség homályából” felnőtt új pénzügyi zsenire is, aki szerinte biztos, hogy nem fordulna Orbán Viktor ellen. Solymosi a vízvezeték-szerelőből milliárdossá lett vállalkozó kapcsán érdekességként említi, hogy az elvesztett 2002-es választás után a Fidesznek még a konzervatív, alkotó értelmiség támogatása volt a fontos, a győzelem után azonban megfeledkezett róluk.

Solymosi Frigyes teljes írását ide kattintva olvashatják!

Szerző