Ön is léphet előre! - Elfogadták a jövő évi költségvetést

Publikálás dátuma
2016.06.13. 13:17
Vásárcsarnok - Népszava fotó
A 122 igen és 63 nem szavazattal jóváhagyott büdzsével az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi bevételi főösszegét 17 431 milliárd 347,9 millió forintban, kiadási főösszegét 18 597 milliárd 705 millió forintban, hiányát 1 166 milliárd 357,1 millió forintba állapította meg. 

Az MTI emlékeztet: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amely biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre

Itt a Klik, hol a Klik
Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A javaslat 64 nem szavazatot kapott, de a 120 igennel (és egy tartózkodó szavazattal) átment.

A büdzsé új szerkezetben készült el, három részből áll: az állam működési költségvetése nullszaldós lett; a másik kettő az uniós és a hazai fejlesztési forrásokat tartalmazza, ezek jelentenek az uniós statisztika szerint is elszámolt deficitet. Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi bevételi főösszegét 17 431 milliárd 347,9 millió forintban, kiadási főösszegét 18 597 milliárd 705 millió forintban, hiányát 1 166 milliárd 357,1 millió forintba állapította meg.
A bevételi és kiadási főösszegeken belül az Országgyűlés a hazai működési költségvetés 2017. évi bevételi főösszegét 14 721 milliárd 931,6 millió forintban, kiadási főösszegét 14 721 milliárd 931,6 millió forintban határozta meg, azaz egyenlegét 0 forintban állapította meg, ami azt jelenti, hogy a központi alrendszernek hiány nélkül kell működnie.

Schiffer utoljára szólalt fel
A mandátumáról lemondott politikus arról beszélt, hogy a globális nagyvállalatok foglyul ejtik a demokráciát, hogy a profit mindenütt előzze az embert és a természet érdekeit. A távozó frakcióvezető szerint szembe kell nézni a máig feltáratlan kommunista múlttal. Mint mondta, a politika nem lehet a gazdagok kiváltsága, a politika nem szólhat a 20. századi sérelmekről, nem szólhat a fasisztázásról és kommunistázásról, nem szólhat orbánozásról, a gyurcsányozásról, hanem a 21. száradi Magyarországról kell szólnia.

A bevételi és kiadási főösszegeken belül a parlament a hazai felhalmozási költségvetést is létrehozta, ennek 2017. évi bevételi főösszegét 1 164 milliárd 250,4 millió forintban, kiadási főösszegét 1 636 milliárd 611,9 millió forintban határozta meg, hiányát 472 milliárd 361,5 millió forintban állapította meg.

Az elfogadott bevételi és kiadási főösszegeken belül az Országgyűlés az úgynevezett európai uniós fejlesztési költségvetés 2017 . évi bevételi főösszegét 1 545 milliárd 165,9 millió forintban, kiadási főösszegét 2 239 milliárd 161,5 millió forintban jelölte ki, hiányát 693 milliárd 995,6 millió forintban állapította meg. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban, a benyújtásakor az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Úgy fogalmazott: a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.

A büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol; az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tovább mérséklődik.  A költségvetési törvény értelmében - a stabilitási törvénynek megfelelően - az államadósság-mutató a 2016 végére várható 73,5 százalékról 2017 végére 71,9 százalékra csökken a GDP-hez mérten. A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény alapján az államháztartás 2017. december 31-ére várható, tervezett adóssága 312,0 forint/euró, 284,7 forint/svájci frank és 282,8 forint/amerikai dollár árfolyam mellett 26 936,3 milliárd forint lesz.

Blokkolhatóak lettek a jogellenesen taxiszolgáltatást kínáló oldalak
Ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak - döntött az Országgyűlés.  A parlament 119 igen, 61 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló törvényjavaslatot.  Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztése nyomán a közlekedési hatóság rendeli el "az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét" az ilyen szolgáltatást biztosító alkalmazásoknak, illetve a szolgáltatást népszerűsítő weboldalaknak.
Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője közleményben tudatta: a vállalkozás  továbbra is kitart amellett, hogy az új technológiák betiltása, blokkolása  - pusztán azért, mert azokat nem lehet beleerőszakolni az elavult szabályozás keretei közé - nem jó irány. Továbbra is keresik a párbeszéd lehetőségét a döntéshozókkal annak reményében, hogy a jelenlegi, idejétmúlt szabályozást felváltsa egy modern, az új technológiákra szabott szabályozás, amely a fogyasztók érdekeit helyezi a középpontba. Az Uber továbbra is elkötelezett 150 ezer magyarországi felhasználója és 1200 autóspartnere iránt, és folytatja működését - írják a közleményben. 

Minden szakterület számára többletforrás jut jövőre az idei évhez képest. Oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd többletforrást tartalmaz a jogszabály. A rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd többletforrásra számíthat. A honvédelem az ideinél 51 milliárd forinttal nagyobb büdzséből működhet jövőre. A 2240 milliárd forintos uniós forrásfelhasználáson kívül további 1600 milliárd forintot fordítanának a fejlesztések támogatására.

MSZP: a kormány folytatta a társadalom kettészakítását
MTI Fotók: Kovács Tamás

MTI Fotók: Kovács Tamás

Tóbiás József (MSZP) a kormány félidős tevékenységét értékelve azt mondta, tényleg folytatta a kabinet azt, amit 2010-ben megkezdett: folytatódott a társadalom kettészakítása, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátórendszer züllesztése, a korrupció pedig intézményesített.
Szerinte az oktatásban nem a gyermekek jövőjét nézik; az egészségügyből évente 200 milliárd forintot vontak ki és szétszakították a szociális ellátórendszert. Hozzátette: stadionok helyett kórházakra, műszerekre és fizetésemelésre van szükség.

Jövő év január elsejétől 5 százalékra csökken a tej, tojás és baromfihús áfája, ami jelentős támogatást jelent minden magyar családnak. Emellett növelni fogja a hazai termelők versenyképességét és hozzájárul a kereskedelmi forgalom bővüléséhez.

Az éttermi szolgáltatások áfakulcsa is csökken 18 százalékra, ahogy az internethozzáférésé is. Jövőre továbbra is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, ami Európában az egyik legalacsonyabb.

Egyházakat is finanszírozhat az MFB
A parlament kereszténydemokrata képviselők javaslatára lehetővé tette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a jövőben egyházi jogi személyeket is finanszírozhasson. A képviselők 120 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 30 tartózkodás mellett fogadták el a kormánypárti politikusok kezdeményezését. A változtatással arra is kötelezték a pénzintézetet, hogy kizárólagos szolgáltatásokat nyújtson bizonyos kormányrendeletben kijelölt gazdasági társaságoknak. Ilyen szolgáltatás lehet például a számlavezetés, a infrastruktúra- és ügyviteli alkalmazások üzemeltetése, munkaerő toborzása, kiválasztása, beszerzések tervezése, valamint ingatlanok üzemeltetése.

A törvény alapján az előre nem várt kockázatok kivédésére a kormányzat ismét két típusú központi tartalékot képzett. Az Országvédelmi Alap célelőirányzata és a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka együttesen 170 milliárd forint, ebből az Országvédelmi Alap 2017-es előirányzata 60 milliárd forint, míg a rendkívüli kormányzati intézkedéseké 110 milliárd forint lesz. 2016-ban az előbbi 70 milliárd forint volt, utóbbi pedig 100 milliárd forintot tett ki. A tartalékok rendszerét erősíti a költségvetési fejezetenként képezett stabilitási tartalék, amelyek együttes összege mintegy 35 milliárd forintot tesz ki, ezek felhasználására a kormány döntése alapján az év utolsó negyedévében lesz lehetőség. Így a fejezetenkénti tartalékokkal együtt több mint 200 milliárd forint "biztonsági tartalék" van a jövő évi büdzsében.

Itt a kötelező szülőtartás
Megszavazta a parlament hétfőn a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely érinti a szülőtartás szabályait is. A módosítás törvényi szinten nyomatékosítja a nagykorú gyermekek alaptörvényben rögzített szülőtartási kötelezettségét. Az indoklás szerint "olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami, akár egyházi fenntartású intézmények - nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával - gondoskodnak és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől".

lásd még: Átcsoportosítás az idei büdzsében - 420 milliárd ide-oda

Szerző

Hatalmas bomba az Infoparknál - Újra járnak a vonatok

Publikálás dátuma
2016.06.13. 13:02
MTI Fotók: Mihádák Zoltán
Kiürítetnek két irodaházat, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik épületét, miután földmunkák közben bombát találtak a budai Infopark területén hétfő délelőtt - tájékoztatott a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje.  600 méter hosszan lezárták a Magyar Tudósok körutat, miután a munkások rábukkantak a több száz kilós második világháborús légibombára. Az útlezárás a tűzszerészi munkálatok befejezéséig marad érvényben.

A bomba miatt pótlóbuszt állítanak forgalomba az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és az Etele út/Fehérvári út között  - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. A pótlóbusz terelt útvonalon, a Petőfi hídon át jár, mert lezárták a környéket, beleértve a Rákóczi hidat is. Emellett rövidített útvonalon halad a 153-as busz, amely a Neumann János utca felé csak a Petőfi híd budai hídfőjéig közlekedik.  


Újraindult a vasúti közlekedés Ferencváros és Kelenföld között

Hozzávetőlegesen másfél órán keresztül nem jártak a vonatok a tűzszerészeti munkák miatt.  A pályazár ideje alatt az érintett vonatok Kelenföldig közlekedtek és onnan indultak vissza. Abban az időszakban még viszonylag kevés vonat járt, a délutáni csúcsforgalomban pedig már zavartalan lesz a vonatközlekedés a Ferencváros-Kelenföld szakaszon - közölte a Mávinform.

Szerző
Frissítve: 2016.06.13. 16:54

Orbán újabb melldöngető beszéde - megnyílt az EIB-iroda Budapesten

Publikálás dátuma
2016.06.13. 12:13
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Magyarországnál kevés jobb partnere lehet az Európai Beruházási Banknak (EIB), mert az ország nemcsak mondja, hogy érdekelt Európa sikerében, hanem tesz is érte - ezt mondta a miniszterelnök az EIB budapesti irodájának hivatalos megnyitó ünnepségén

Az MTI híradása szerint a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen a kormányfő azt is kijelentette, hogy Magyarország 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában, gazdasági növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul.

(olvasnivaló: Csapás a gyenge növekedés Orbán vágyaira )

Orbán szerint  az elért eredmények joggal töltenek el minket büszkeséggel, de amit eddig elvégeztünk, az csak a fele annak, amit az ország elérhet. Magyarország képes lehet arra, hogy mostani gazdasági teljesítményét megduplázza, és ez nemcsak lehetőség, hanem kényszer is, középtávon ezt kell elérni - jelentette ki. Egyúttal  üdvözölte, hogy az eseményen mintegy 30 milliárd forint értékben refinanszírozási szerződéseket írtak alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről.

Arra is kitért, hogy tudatosan fel kell építeni egy pénzügyi rendszert a bőkezű európai időszakok utánra. Az EIB 1990 óta 19,3 milliárd euróval szállt be a magyar gazdaság fejlődésébe. E korszak nagy része a magyar uniós tagság előtti időre esett, ami mutatja, hogy vannak olyan pénzügyi konstrukciók, amelyek már a tagság előtt jól szolgálták a gazdaság fejlődését - mondta.

Orbán szerint megéri Magyarország mellé állni, mert egyetlen más ország sincs Európában, ahol 1990 óta egyszer sem volt idő előtti választás, minden parlament kiszolgálta a négy évét, és ennél jobb Magyarország megbízhatóságára utaló jel aligha képzelhető el.

A kormányfő hangoztatta: a pénz nem cél, hanem eszköz, hogy okosabb, egészségesebb és versenyképesebb Magyarországot és Európát hozzunk létre, munkahelyeket teremtsünk, a gazdaság minden területén felpörgessük az innovációt és a termelést, vagyis jövőt teremtsünk vele. Szerinte az EIB-nél értik ezt, a bank biztos pont egy bizonytalan világban. Orbán Viktor végezetül közölte: a világ legnagyobb növekedési bankjával kötöttek megállapodást, az EIB tavaly 77,5 milliárd euró értékben nyújtott beruházási hitelt

 Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke refinanszírozási szerződést ír alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről az EIB budapesti irodájának hivatalos megnyitóünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2016. június 13-án. A háttérben Orbán Viktor miniszterelnök, Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke refinanszírozási szerződést ír alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről az EIB budapesti irodájának hivatalos megnyitóünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2016. június 13-án. A háttérben Orbán Viktor miniszterelnök, Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szerző
Frissítve: 2016.06.13. 12:53