Előfizetés

"A rokonoknak és a haveroknak jó jövő évi büdzsé"

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a 2017-es költségvetés jó a Fidesznek, a barátoknak, a haveroknak és a rokonoknak, de nem jó a magyar embereknek, nem jó az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen dolgozóknak.

Tóbiás József sajtótájékoztatón azt követően beszélt erről, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét.Az ellenzéki politikus szerint a költségvetés követi a kormány társadalmi jólétet felmondó politikáját, és saját magára, valamint az általa létrehozni kívánt "úri osztályra" fordítja a köz pénzét.

Épül stadion, lesznek presztízsberuházások, újabb sporttámogatások, de nem épül új oktatási, szociális és egészségügyi ellátórendszer - fogalmazott. Tóbiás József közölte, az MSZP azért nem támogatta a költségvetést, mert az elmúlt időszak bérmegállapodásai csupán azt jelentik, hogy a kormány most adja vissza az oktatásnak és az egészségügynek a korábban elvont százmilliárdokat.

A kormány cserbenhagyja az oktatást, az egészségügyet és a szociális ágazatot, illetve azt a négymillió embert is, akik egzisztenciális válsággal küzdenek. Kitért arra, a kormánypárti többség nem támogatta az MSZP javaslatát, hogy a vasárnap 100 százalékos bérpótlék járjon annak, aki vasárnap munkát végez. Szerinte ezzel a döntéssel a Fidesz-többség bebizonyította, hogy kezdettől fogva nem állt érdekében ezeken a dolgozókon segíteni. Jelezte azt is, hogy tovább folytatják a küzdelmet a vasárnap munkát végző emberek tisztességes fizetéséért.

A kormány félidős tevékenységét értékelő kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, folytatódik a társadalmi jólétet felmondó politika. Ha valóban a rászorulóknak akarnának segíteni, akkor szociális ellátórendszerre fordítanának több forrást - mondta, megjegyezve: nem vár változást a következő két évben sem ebben a politikában.

Egy másik kérdésre beszámolt arról is, hogy összegyűjtötték a szükséges 200 ezer aláírást az MSZP által kezdeményezett, az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Elmondta, június 28-a az aláírások leadásának határideje, és azért folytatják az aláírások gyűjtését, mert "semmi jó nem várható a Nemzeti Választási Iroda részéről" az aláírások ellenőrzésekor.

A tisztújítással kapcsolatban kérdésre Tóbiás József nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni. Azt mondta, a tisztújítás tétje, hogy folytatják-e az építkezést megteremtve ezzel a változás lehetőségét, vagy visszafordulnak. Mint mondta, büszke az elmúlt két évben elért eredményekre.

Balog miniszter újabb ígérete

A kulturális ágazat több mint 20 ezer közalkalmazottját érintő, 15 százalékos béremelést jelentett be hétfőn Budapesten az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltántól azt is megtudhattuk, hogy  a kulturális kormányzat számára az infrastrukturális beruházások és a művészeti fesztiválok támogatása mellett fontos a kultúrában dolgozók jövedelmének emelése is. Január elsejétől ezért 5,4 milliárd forintot szánnak a bérrendezésre: a kulturális szféra közalkalmazottai alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hozzátette: látható és érzékelhető béremelésről van szó, amely beépülő pótlék formájában jelentkezik majd.

Apropó kultúra - ami oly fontos a "kulturális kormányzat" számára - olvasnivaló ajánlat:  Mi történik a kulturális lapokkal?

Ünnepi Könyvhét - Esterházy új kötete volt a legnépszerűbb

Publikálás dátuma
2016.06.13. 15:25
A megnyitón tapsviharral jutalmazták az írót, aki betegsége ellenére vállalta a feladatot – a képen balról Dés László - FOTÓ: T
A szépirodalmi kategóriában Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója bizonyult a legkelendőbb kötetnek a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren - ezt Keresztury Tibor, a seregszemlét szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója közölte.

A visszajelzések alapján a prózakötetek között nagyon jól fogyott még Zoltán Gábor Orgia és Németh Gábor Egy mormota nyara című könyve a Kalligramtól, valamint Darvasi László Taligás és Závada Pál Egy piaci nap című regénye a Magvetőnél - ismertette Keresztury Tibor. Hangsúlyozta azt is: a lírakötetek között szokatlanul zajos sikert aratott Tóth Krisztina Világadapter (Magvető) és Térey János Őszi hadjárat (Jelenkor) című gyűjteményes verseskönyve.

A MKKE igazgatója felhívta a figyelmet az értekező próza műfajában született esszé- és tanulmánykötetekre, kiemelve Bán Zsófia Turul és dínó című, valamint Szilágyi Márton az 1840-es évek magyar irodalmával és Szirák Péter magyar írók útirajzaival foglalkozó kiadványát. Keresztury Tibor emellett méltatta a szintén szép forgalmat elkönyvelő gyermekirodalmat is.

A könyvhét legnépszerűbb eseménye a Vörösmarty teret teljesen megtöltő megnyitóünnepség volt, Esterházy Péter és Dés László szereplése becslések szerint mintegy hatezer embert vonzott - mondta el Keresztury Tibor. Hozzáfűzte: a súlyos betegséggel küzdő szerző két alkalommal, csütörtökön és szombat délután is vállalkozott dedikálásra, mindkétszer sok százan álltak sorba hozzá, nem is juthatott mindenkire idő.

Az idei könyvhét két legnagyobb ellensége a futball Európa-bajnokság és az időjárás volt, utóbbi pont a rendezvény hagyományosan legforgalmasabb időszakában, szombat délután fordult rosszra, valószínűleg jelentős kiesést okozva a kiadóknak - fogalmazott a MKKE igazgatója, aki szerint ugyancsak az eső számlájára írható, hogy a szombat esti Könyvek Éjszakáján nem alakult ki a szokásos utcabáli hangulat.

Keresztury Tibor elmondta: a hozzá érkezett, nem hivatalos visszajelzések alapján minden kiadó sikeresnek ítélte szereplését az idei könyvhéten, amelynek népszerűsége jól tükrözi a magyar olvasóközönség nem csappanó, tartós érdeklődést a nívós, maradandó értéket képviselő szépirodalmi művek iránt. Mindez azt bizonyítja, jogos volt a küzdelmük azért, hogy a központi rendezvényt idén is a könyvhét emblematikus helyszínén, a Vörösmarty téren tarthassuk meg - hangsúlyozta MKKE igazgatója, aki úgy vélte: jó döntésnek bizonyult a nagyszínpad megszüntetése is, mivel így jóval kisebb zaj terhelte a látogatókat.

Országszerte több mint 80 településen rendezik meg június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat, amelynek központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren több mint ezer szerző dedikálása várta az olvasóközönséget. A látogatók több mint 200 kiadó kínálatából válogathattak, új kötettel jelentkezett mások mellett Tarján Tamás, Tornai József, Győrffy Ákos, Babics Imre, Grendel Lajos, Ménesi Attila, Vasadi Péter, Ungvári Tamás, Lackfi János, Szentmártoni János, Csányi Vilmos, Sándor Erzsi, Bartók Imre, Sárközi Mátyás és Markó Béla is.