Előfizetés

Zsolnay-háború: rálőttek a tulajdonos irodájára

Hétfőre virradóra ismeretlenek rálőttek Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szír-svájci többségi tulajdonosának budapesti irodájára. A iroda ablaka tört be, de senki nem sérült meg - írja a 444.hu.

Bachar Najari felesége, Cséplő Petra, aki zrt. igazgatóságának elnöke is, azt mondta a Bama.hu-nak, hogy a támadás szerinte összefügghet azzal, hogy a cégvezetés kedden nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Zsolnay-gyár körül kialakult helyzetről. Cséplő szerint a támadás figyelmeztetés a sajtótájékoztató miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére hétfő este azt írta: a helyszíni adatgyűjtés és a szemle alapján nem merült fel a gyanúja annak, hogy az üvegen látható sérülés lövéstől származik. A rendelkezésre álló adatok alapján azt feltételezik, hogy az "ablaküveg egy kintről nekidobott tárgy következtében repedt meg és pókhálósodott be".
A rendőrök adatgyűjtést végeztek és helyszíni szemlét tartottak, tanúkat hallgattak meg. A történtek tisztázása érdekében a VII. kerületi rendőrkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen - írta a BRFK.

Megírtuk:

Pécs városának fideszes vezetése a már a Pécsi Vízműnél is alkalmazott módszerrel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. lenyúlására készül. A dolgozókat csaknem teljesen átcsábította egy általa alapított, bejegyzés alatt lévő cégbe. Arra számítanak, hogy a jelenlegi zrt.-t, amelyben különben a városnak és a vagyonkezelőjének kisebbségi részesedése van, felszámolják. A veszteségeit évről évre csökkentő jelenlegi tulajdonost változatos módszerekkel ki kívánják szorítani.

Lásd még: Kész átverés show a Zsolnaynál

Ők kaptak Vásáry Tamás Ösztöndíjat

Publikálás dátuma
2016.06.13. 18:31
MTI FOTÓ: Bruzák Noémi
Zenei kategóriában Sveda Brigitta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakos hallgatója, önkéntes kategóriában pedig Szajkó Cintia, a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium hallgatója vehette át hétfőn a Vásáry Tamás Ösztöndíjat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt hangsúlyozta: az ösztöndíj egyik üzenete, hogy élnek közöttünk olyan különleges emberek, akiknél a művészeti teljesítmény és az embertársak iránti felelősség összekapcsolódik. Hozzátette: a művészet és az önkéntesség együtt az igazi, tehát ha az ember amellett, hogy a munkájában jól teljesít, képes időt és energiát fenntartani, hogy mások javára szolgáljon. Balog Zoltán rámutatott: önkéntes kategóriában azt díjazzák, aki terjeszti a segítés kultúráját, aki egyéniből közösségit, egyszeriből többszörit teremt.

Sveda Brigittáról a miniszter elmondta: már több nemzetközi versenyt megnyert, egyebek mellett a Chopin országos zongoraversenyt és a zágrábi Nemzetközi Zongoraversenyt, ezért szeretnék úgy támogatni, hogy mindaz, ami a művészetéből kinő, a közösség hasznára lehessen.

Szajkó Cintia a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagjaként tevékenykedik, és "be akarja bizonyítani, hogy érdemes" - idézett a díjazott önéletrajzából a miniszter, hozzátéve: érdemes olyan embereknek segíteni, akiket mások már leírtak, akik nehéz körülmények között élnek, érdemes szorgalmat, kitartó munkát és energiát fektetni a tehetségbe, hogy végül a közösséget szolgálhassa.

A 2013-ban, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester 80. születésnapja alkalmából megalapított ösztöndíjat zenei és önkéntes kategóriákban ítélik oda évente egy-egy, legfeljebb 25 éves felsőoktatási hallgatónak vagy előkészítő képzésen részt vevő fiatalnak. Az ösztöndíj összege havi nettó 100 ezer forint egy éven át.  Az ösztöndíj két kategóriája a névadó szellemiségét jeleníti meg, hiszen a világhírű Kossuth-díjas zongoraművész és karmester életében is fontos szerepet játszik az önkéntes tevékenység.

Az idei Vásáry Tamás Ösztöndíjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Vásáry Tamás adta át.

"A rokonoknak és a haveroknak jó jövő évi büdzsé"

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a 2017-es költségvetés jó a Fidesznek, a barátoknak, a haveroknak és a rokonoknak, de nem jó a magyar embereknek, nem jó az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen dolgozóknak.

Tóbiás József sajtótájékoztatón azt követően beszélt erről, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét.Az ellenzéki politikus szerint a költségvetés követi a kormány társadalmi jólétet felmondó politikáját, és saját magára, valamint az általa létrehozni kívánt "úri osztályra" fordítja a köz pénzét.

Épül stadion, lesznek presztízsberuházások, újabb sporttámogatások, de nem épül új oktatási, szociális és egészségügyi ellátórendszer - fogalmazott. Tóbiás József közölte, az MSZP azért nem támogatta a költségvetést, mert az elmúlt időszak bérmegállapodásai csupán azt jelentik, hogy a kormány most adja vissza az oktatásnak és az egészségügynek a korábban elvont százmilliárdokat.

A kormány cserbenhagyja az oktatást, az egészségügyet és a szociális ágazatot, illetve azt a négymillió embert is, akik egzisztenciális válsággal küzdenek. Kitért arra, a kormánypárti többség nem támogatta az MSZP javaslatát, hogy a vasárnap 100 százalékos bérpótlék járjon annak, aki vasárnap munkát végez. Szerinte ezzel a döntéssel a Fidesz-többség bebizonyította, hogy kezdettől fogva nem állt érdekében ezeken a dolgozókon segíteni. Jelezte azt is, hogy tovább folytatják a küzdelmet a vasárnap munkát végző emberek tisztességes fizetéséért.

A kormány félidős tevékenységét értékelő kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, folytatódik a társadalmi jólétet felmondó politika. Ha valóban a rászorulóknak akarnának segíteni, akkor szociális ellátórendszerre fordítanának több forrást - mondta, megjegyezve: nem vár változást a következő két évben sem ebben a politikában.

Egy másik kérdésre beszámolt arról is, hogy összegyűjtötték a szükséges 200 ezer aláírást az MSZP által kezdeményezett, az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Elmondta, június 28-a az aláírások leadásának határideje, és azért folytatják az aláírások gyűjtését, mert "semmi jó nem várható a Nemzeti Választási Iroda részéről" az aláírások ellenőrzésekor.

A tisztújítással kapcsolatban kérdésre Tóbiás József nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni. Azt mondta, a tisztújítás tétje, hogy folytatják-e az építkezést megteremtve ezzel a változás lehetőségét, vagy visszafordulnak. Mint mondta, büszke az elmúlt két évben elért eredményekre.