Zsolnay-háború - "Jogtalan volt a hitel felmondása"

Publikálás dátuma
2016.06.14 15:42
MTI Fotó: Kallos Bea
Fotó: /
Egy zűrzavart keltő lobbicsoport támadásának tudja be a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa, hogy felszámolási eljárást kezdeményeztek a pécsi cég ellen. A Bachar Najari svájci állampolgárságú, szír üzletember bízik abban, hogy elkerülhető a vég, a város ellene van.

Három és fél esztendeje Bachar Najarinak, amikor a pécsi önkormányzat és annak vagyonkezelője mellett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa lett, még nem keltették rossz hírét. Azóta nagyot változott a helyzet, ugyanis az uniós támogatások, épületfelújítási projektek és a pirogránit üzletágban rejlő üzleti lehetőségek miatt most egy lobbicsoport szemet vetett a gyárra - mondta Bachar Najari, a porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt a cég ellen felszámolást kezdeményezett a West Hungária Bau Kft. építőipari cég, amely a többször átadott Várkertbazár felújítását is végezte. Ez a társaság vásárolta meg a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től a Zsolnay 415 millió forintos adósságát, állítólag egyharmad áron. Csakhogy ezt megelőzően Cséplő Petra, a társaság igazgatóságának elnöke - Bachar Najari felesége - állítása szerint egyszer már jelentkezett ez a cég a Zsolnaynál, és azt kérték, hogy hogy a tulajdonosok adják át a porcelánmanufaktúra 51 százalékát, és a menedzsmentjogokat a számukra és ezt követően „békén hagyják”. Cserébe Najari megtarthat egy 10-20 százalékos részesedést a pécsi társaságban. (A jelenlegi tulajdonosi arányok úgy festenek, hogy a svájci-szír üzletember részesedése 81 százalékos, a pécsi önkormányzat és annak vagyonkezelője pedig 19 százalékkal rendelkezik.)

Bachar Najari azonban ezt az ingyenes vagyonátadást nem vállalta, és azt javasolta, hogy tegyenek jobb ajánlatot. Arra hivatkozott, hogy a vételárral együtt saját tőkéjéből egymilliárd forintot áldozott a Zsolnay működőképesen tartására és mind külföldön, mind Magyarországon márkabolt-hálózatot hozott létre. Folyamatosan sikerült ledolgoznia a cég veszteségeiből, olyannyira, hogy a 2014-es esztendőt nullszaldóval zárhatták.

Cséplő Petra azonban a keddi sajtótájékoztatón azt állította az újságíróknak, hogy jogtalan volt a hitel felmondása, bank egy olyan hitelösszegre hivatkozik, amelynek sem szerződésszáma, sem az azon szereplő összeg nem egyezik a Zsolnay által ismertekkel, ezért bírósághoz fordultak. Cséplő Petra határozottan kijelentette, hogy mindent megtesznek, hogy elkerüljék a Zsolnay felszámolását.

A Pécsi Törvényszék kedden úgy nyilatkozott, hogy a felszámolás akkor kezdődhet el, ha az erről szóló bírósági határozat a Cégközlönyben is megjelenik. Ha ez megtörténik - nagy valószínűséggel már szerdán - akkor egy vagyonfelügyelőt rendelnek ki.

A porcelánmanufaktúra imázsát nagy mértékben rontotta, hogy rossz hírét keltették a gyárnak - mondta az üzletember. Jelentős károkat okozott az is, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere néhány hónapja a nyilvánosság előtt azt mondta, a gyár a csőd szélén áll, és erre hivatkozva kérte, minősítsék stratégiailag kiemelt szervezetté, ami meg is történt. Ezt a kijelentést a Népszava által megkérdezett, a helyi viszonyokat jól ismerő hozzáértők azért furcsállják, mert Pécs a Zsolnay résztulajdonosa, ugyanakkor semmit nem tett a cég gazdálkodásának elősegítése érdekében. A pécsi Zsolnay-negyedben az úgynevezett Zöld ház pirogránit-pótlását éppúgy más társaság gyártmányával végezték el, mint a baranyai megyeszékhely vasútállomásának cserepezését, de más tetőfedő anyaga került korábban a budapesti Párisi Áruházra, de a Várkertbazárra is.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

A cég nemcsak hogy nincs a csőd szélén, de két, összesen 500 millió forintos projekten is dolgozik Budapesten, a Párisi Udvar felújításán a Market Építővel, és a Vár felújításán - mondta a Bachar Najari, és csak ezekből már pozitívan tudnák zárni az idei évet. A Zsolnay tulajdonosa állítja, hogy ezeket a projekteket teljesíteni is tudják úgy is, hogy időközben a dolgozók kétharmadát elcsábította a város. Számukra egy önkormányzati tulajdonú kft-t alapított a város, amelyben fizetést kapnak, de nem dolgoznak, várnak a fejlemények alakulására.

Szerző
2016.06.14 15:42

Mégsem gyárthat mostantól bárki Rubik-kockát?

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:52
A kockából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerteFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ TIM WHITBY
Fotó: /
A híres kockát gyártó cég szerint a játék továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák engedély nélküli gyártása és értékesítése jogszabályt sérthet.
Néhány napja több helyen megjelent, így mi is írtunk arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt. Az első értelmezések szerint a gyakorlatban azt jelentette: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. Ez azonban a játékot gyártó cég szerint nem igaz, a végzés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna - írja most a hvg.hu egy frissen kiadott közleményre hivatkozva. Eszerint a döntés valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.
A gyártó szerint a döntésnek semmilyen joghatása nincs arra az uniós védjegyre, amely a Rubik-kocka formáját és kialakítását oltalmazza, és amely Magyarországot beleértve az egész EU-ra kiterjed.
"Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényes és érvényesíthetőnek kell tekinteni".

A közlemény arról is szót ejt, hogy a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A gyártó szerint egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét megállapította volna. Harmadszor, tették hozzá, a kérdéses bírósági döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, vagyis a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy továbbra is érvényes.
A kockát gyártó cég szerint a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedély nélkül a védjegy- és szerzői jogi jogszabályokat sértheti.
2019.02.15 18:52

Garancsi üzlettársa vette meg a McDonald's minden magyar érdekeltségét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:28

Fotó: Shutterstock/
A McDonald's Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi tulajdoni érdekeltségét. Scheer az Orbánt reptető Garancsi építőcégének vezérigazgatója is.
Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald's Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. 
Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. A Marketről még azt érdemes tudni: a cég mostanság nem kevés stadiont és sportlétesítményt épít, és a kormányfőt magángépen reptető Garancsi István többségi tulajdonában áll. A Fidesz-közeli Figyelő az év vállalatának választotta tavaly,
a díjat Orbán Viktor személyesen adta Scheer kezébe.
A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.
2019.02.15 17:28
Frissítve: 2019.02.15 17:46