Demján Sándor összehívta a takarékokat

Publikálás dátuma
2016.06.14. 16:35
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
A Népszava információi szerint első kézből tájékozódhatnak a Demján Sándor és Orbán Viktor között lezajlott mintegy egyórás megbeszélés részleteiről a takarékszövetkezetek vezetői csütörtökön. 

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke és a miniszterelnök hétfői találkozóját időszerűvé tette Demján Sándor korábbi, a takarékszövetkezeti integráció helyzetét kifogásoló, Orbán Viktornak címzett levele. A beszélgetés fő témája - mint Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke elmondta - a takarékszövetkezetek helyzete volt, ám ennél több egyelőre nem szivárgott ki. Csütörtökön az "Országos Takarékszövetkezeti Szövetkezetek elnökségének elnöki fórumát" követően Demján Sándor sajtótájékoztatót is tart, ahol vélhetően többet elárul az új helyzetről, a szövetkezeti integráció várható jövőjéről. 

A múlt héten rapid módon elfogadott törvénymódosítással ugyanis új helyzet állt elő az pénzintézeti csoport életében. Az integrációs törvény friss változata megerősíti a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetét (SZHISZ), és hátrébb sorolja a Takarékbankot, amelyben közvetetten jelentős tulajdoni részesedése van a Spéder Zoltán vezette és meghatározó részben tulajdonolt FHB Jelzálogbanknak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az FHB-elnök befolyásának gyengítése a kormányzati cél, ám az okokról még csak pletykák keringenek. 

Kormányzati és Fidesz-körök a Spéder ellenes összehangolt támadást a 444.hu-nak úgy magyarázták, hogy Spédernek csak a - takarékszövetkezetekből, a Takarékbankból, a postából, valamint a Magyar Fejlesztési Bankból álló - rendszer kiépítésére adtak megbízást, arra nem, hogy ezen keresztül a saját érdekeltségeit konszolidálja pénzügyileg és betonozza be az irányítói szerepbe. Mint ismert, az új félállami konglomerátum tagjainak vezetésével Spéder közeli munkatársait bízta meg, és az építkezést egy idő után sem az érintett minisztériumok, sem a jegybank nem tudták ellenőrizni, ami szintén zavarta a komoly állami eszközöket rendelkezésre bocsátó kormányzatot.

Az internetes lap ennél prózaibb magyarázatot is talált: Matolcsy György jegybankelnök a Balog Ádám, volt jegybanki alelnök által vezetett MKB-t szeretné a takarékszövetkezetek központi bankjaként látni, és útjában volt a megerősödő FHB. Mindezeket a találgatásokat színesíti Spéder médiabirodalma elleni támadás is, az interneten erős médiumokat (Index, Portfolió, Napi.hu) állítólag a szintén kormányközeli Habony Árpád szeretné megszerezni magának.

Szerző
Témák
Demján Sándor

Vizsgázik az orosz haderő

Előre be nem jelentett harckészültség-ellenőrzés kezdődött az orosz fegyveres erőknél - jelentette be kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Az ellenőrzést, amely kedd reggeltől június 22-ig tart, Vlagyimir Putyin elnök, a fegyveres erők főparancsnoka rendelte el. Az eljárás során a harc- és mozgósítási képességet vizsgálják több hadfelszerelés-raktárbázison, valamint egyes katonai irányító szerveknél.

Sojgu szerint az első napokban "a harckészültség szintje által meghatározott időnormák teljesítését ellenőrzik, valamint értékelik a parancsnokságok feladatmegoldását, egyebek között a mozgósítás terén". A csapatok felkészültsége mellett különös hangsúlyt kap a tartalékos alakulatok állapota, valamint az Oroszországi Föderáció alanyainak hatalmi szerveivel való együttműködés. "Külön figyelem irányul az operatív állomány munkaszervezésére a hadsereg bevetésének tervezésében különböző természetű válsághelyzetek esetén" - mondta a miniszter.

Sojgu rámutatott, hogy az ellenőrzés befejező szakaszában meg fogják vizsgálni, hogy a katonai körzetek képesek-e idejében mozgósítást végrehajtani és különleges egységeket vezényelni rendkívüli természeti és műszaki helyzetek helyszínére. Hangsúlyozta, hogy a műveletek során szigorúan be kell tartani az - egyebek között fegyverekre és lőszerekre vonatkozó - biztonsági előírásokat, ki kell zárni, hogy az állami tulajdonban és a természeti környezetben kár keletkezzen.

A miniszter utasítást adott, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzésről értesítsék a külföldi katonai attasékat.

Szerző

Berlusconi az intenzíven

 Négyórás szívműtétet hajtottak végre kedden Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőn, a beavatkozás problémamentes volt - közölte a milánói San Raffaelle kórház, hangsúlyozva, hogy a politikus legalább még egy hónapig nem hagyja el a kórházat. 

Silvio Berlusconit jelenleg az intenzív osztályon ápolják. A műtést végrehajtó orvosi csoportban volt Alberto Zangrillo, Berlusconi személyes orvosa is.  Gianni Letta, a Berlusconi-kormányok egykori államtitkára, Silvio Berlusconi egyik legközelebbi barátja és munkatársa úgy nyilatkozott, hogy "minden rendben ment". A négyszeres volt olasz kormányfőt, a Hajrá Olaszország (FI) elnökét június 7-én szállították kórházba szívelégtelenséggel. A szeptemberben 80 éves Silvio Berlusconi 2006 óta él pacemakerrel, szívritmus-szabályozóval.  

Szerző