Elindult a K2-re Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Publikálás dátuma
2016.06.14 18:31
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: /
Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászó kedden indult el Budapestről, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a Föld legveszélyesebb és második legmagasabb hegycsúcsának számító 8611 méter magas K2-t.

"A Johnnie Walker K2 Expedíció során Isztambulon keresztül holnap érkezünk meg Iszlámábádba, Pakisztán fővárosába, majd néhány napos ügyintézés után tovább indulunk Szkarduba, a tartományi fővárosba. Ezt követően kezdődik meg a hegy megközelítésének időszaka" - mondat el Klein Dávid a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az MTI-nek.

A hegymászók ezután gyalogosan, egy hét alatt érik el az alaptábort. "Ez az egyhetes séta az akklimatizáció részét is képezi, mert 3000 méterről 5000 méter fölé, az alaptábor szintjére jutunk. Ezután kezdődik maga a mászás: magaslati táborhelyeket fogunk kialakítani és bízunk benne, hogy el fogunk férni, mert elég sokan mennek idén a K2-re" - részletezte Suhajda Szilárd, hozzátéve, hogy az útvonal sajátosságai miatt komoly logisztikai kérdés lesz, hogy mennyire tudnak majd kooperálni más mászókkal.

Az akklimatizáció egész júliusban tart majd, eközben lesz néhány hét, amikor egyre magasabbra mennek, majd mindig visszatérnek az alaptábor szintjére regenerálódni. "Ez a magasság egy regenerációs küszöböt jelent, hiszen 5000 méter felett nem nagyon tudunk pihenni" - tette hozzá.

A hegymászók elmondták, hogy ideális esetben július végén, augusztus elején tervezik a csúcstámadást.

Klein Dávid kiemelte, hogy Suhajda Szilárdnak első kézből van tapasztalata a csúcsról, hiszen 2015-ben komoly kísérletet tett Varga Csabával a hegy meghódítására. "Tavaly a hónap végén sok felszerelésünket és a sátrainkat is elvitték a lavinák. Csabával fent aludtunk 7400 méteren, ami egy nagyszerű eredménynek számított, de a csúcstámadás az időjárás miatt lehetetlenné vált. Abban az időszakban senki nem jutott fel a K2 csúcsára" - idézte fel Suhajda Szilárd a tavaly történteket.
A hegymászó elmondta, hogy a tavalyi tapasztalatok egyrészt önbizalmat adhatnak neki, de aggodalommal is eltöltik, hiszen tudja, hogy milyen körülmények várhatnak rájuk. "Valójában minden hegynek és hegységnek van egy sajátos mikroklímája és a K2 a környező nyolcezresek közül is egy kiugró magasságú csúcs, ami bevonzza ezeket a szeszélyes légtömegeket, így még akár a különböző magassági zónákban is lehet teljesen eltérő időjárás" - részletezte.

Felidézte, hogy tavaly is volt, hogy nagy viharban ereszkedtek le és ki voltak téve akár a Kína, akár a Pakisztán felől érkező hidegnek, szeleknek. "Ennek ellenére izgatott vagyok és nagyon örülök neki, hogy megint ott leszek. Maximálisan bízunk a sikerben" - tette hozzá.

Klein Dávid május elején tért vissza a Johnnie Walker Annapurna Expedícióról, amelynek kertében megmászta a 8091 méteres csúcsot. "Már az Annapurna-expedíció előtt gondolkodtam rajta, hogy milyen lenne élettani, motiváció, élmény és tapasztalati szempontból megpróbálni két expedíciót egymás után megcsinálni. Hegymászó-technikai szempontból ez egy kísérleti dolog, mert veszítettem azzal, hogy az Annapurnán terheltem a szervezetemet, de nyertem is az akklimatizáció szempontjából, hiszen ilyenkor felszaporodik a vörösvérsejtszám, jobb állapotban vannak a kapilláris erek és valószínűleg gyorsabban reagál majd a szervezetem" - fejtette ki a hegymászó.

Kiemelte, hogy az utóbbi években leginkább egyedül mászott, ezért most nagyon várja a Suhajda Szilárddal közös túrát, hiszen korábban több alkalommal másztak együtt a Magas-Tátrában és az Alpokban is.

Klein Dávid úgy vélte: ennek az expedíciónak a sporttörténeti jelentősége sem elhanyagolható, hiszen a K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania. Hangsúlyozta, hogy mindketten oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül másznak, ezért mentálisan nagyon fontos, hogy jól legyenek és támogassák egymást.

A K2 a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, Pakisztán és Kína határán, a Karakorum-hegységben. Először 1954-ben két olasz hegymászónak sikerült megmásznia. A himalájai csúcsokkal ellentétben ez a hegy leginkább a nyári időszakban mászható, hiszen a Himalája vonulata a monszunnal érkező csapadékot felfogja, így annak hatása a Karakorumban már nem igazán érzékelhető. 2005-ben Kollár Lajos vezetésével Erőss Zsolt és csapata kísérelte meg elérni a K2 csúcsát, azonban az időjárási viszonyok miatt 8350 méterről kénytelenek voltak visszafordulni. Suhajda Szilárd és Varga Csaba tavaly 7400 méterig jutottak.

Varga Csaba hétfőn indult útnak szintén Iszlámábádba, ő ebben a szezonban egyedül vág neki a Pakisztán és Kasmír határán fekvő Nanga Parbat 8125 méteres csúcsának.

Szerző
2016.06.14 18:31

Nőnek öltözött izraeli kommandósok keveredtek tűzharcba, 8-an meghaltak Gázában

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:17

Fotó: AFP/
Agyonlőtték a Hámász egy parancsnokát és az IDF egy alezredesét is. Az izraeli hadsereg szerint egy félresikerült hírszerző akció vezetett a vérfürdőhöz. Közel 100 rakétával válaszolt a Hámász.
Az izraeli hadsereg katonái egy feltehetően félresikerült gázai bevetés során tűzharcba keveredtek a Hámász fegyvereseivel vasárnap. Egy fedett akciót hajthattak végre, ám annak részleteiről nem sokat lehet tudni. Ami biztos, hogy
meghalt az izraeli hadsereg (IDF) egy alezredese és hét palesztin fegyveres - köztük a Hámász egy parancsnoka és a Népi Ellenállási Bizottság nevű, fegyvereseket tömörítő szervezet egy tagja.
Szemtanúk beszámolói alapján azt írja a Guardian, az álruhás, egyebek mellett nőnek öltözött katonák autóját azért állította meg a Hámász-parancsnok, Nour Baraka, hogy ellenőrizze a benne utazók személyazonosságát. Ám a kommandósok egy hangtompítós fegyverrel agyonlőtték Barakát. Az IDF katonái menekülőre fogták, miközben a Hámász üldözte őket. Egy olajfaliget felé tartottak, ahonnan helikopterrel vitték tovább őket. A menekülő kommandósok útját az izraeli légierő biztosította: negyvennél több rakétát lőttek ki az üldözőkre az Euronews szerint. Kimentésük után megsemmisítették az ő autójukat is, melyből számítástechnikai berendezések roncsai kerültek elő.
Válaszként Gázából tizenhét rakétát lőttek ki Izrael déli területére vasárnap. Ebből ugyan csak hármat semmisített meg az izraeli rakétavédelmi rendszer, de többségük kietlen területen ért földet, egyedül egy csirketelepben keletkezett könnyebb kár, számol be a Times of Israel. A hatóságok a rakétavédelmi rendszer bővítését tervezik a területen.
Az IDF egy szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, egy Izrael szempontjából rendkívül fontos felderítő küldetésen vettek részt a kommandósok. Céljuk nem emberrablás vagy Nour Baraka meggyilkolása volt, hanem hírszerzés, ám a küldetés félresikerült. A lelőtt izraeli katonáról annyit árultak el, neve kezdőbetűje M., 41 éves volt, és civilben két gyerekes családapa. Megsérült egy másik katona is, ő hétfőn nyerte vissza eszméletét, állapota stabil.
Az izraeli határ mellett a palesztinok március óta tartanak heti rendszerességgel tüntetéseket, melyek során már nagyjából 220 demonstrálót lőttek agyon az IDF katonái. Ugyanakkor múlthéten Izrael üzemanyag szállítását engedélyezte a blokád alatt tartott gázai övezetbe, és egy 15 millió dollár értékű katari segélyszállítmány célba juttatását is lehetővé tette. A történtek viszont súlyosan veszélyeztetik a legutóbbi időben kialakult nem hivatalos tűzszünet törékeny eredményeit.
Újabb 80 rakétát lőttek ki hétfőn a gázai övezetből.
A Hámász a halott fegyvereseinek temetése után jelentette be: rengeteg, az izraeli telepeseket célzó rakétával fog bosszút állni a történtekért, írja a Reuters. A hétfői rakéták egyike eltalált egy izraeli buszt, súlyosan megsebesítve egy embert.
2018.11.12 17:17
Frissítve: 2018.11.12 17:24

Tűz Kaliforniában - Már harminc felett a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:07

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Harmincegyre nőtt a halálos áldozatok száma, kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván, utoljára egy 1933-as tűzeset járt ennyi halálesettel az államban.
Három helyen pusztít a tűz Kaliforniában. Az állam északi részén a campi tűz áldozatainak száma hattal nőtt, a délebbre lévő woolsey-i tűzben két újabb haláseset történt, amikor a lángok megrongálták a tengerparti üdülőhelyeket, köztük Malibut. 250 ezer ember kényszerült arra, elhagyja otthonát. Jerry Brown Kalifornia kormányzója levélben sürgette Trumpot, hirdessen szükségállapotot, így több szövetségi anyagi forrás állna rendelkezésre a mentéshez. A kérés akkor érkezett meg, amikor az elnök megfenyegette az államot az anyagi hozzájárulások csökkentésével, a tűzért a nem megfelelő erdőgazdálkodást okolva. Harold Schaitberger, a Nemzetközi Tűzoltószövetség elnöke „meggondolatlannak és sértőnek” nevezte Trump kijelentését. 
Butte megye seriffje, Kory Honea egy sajtótájékoztatón elmondta, öt ember holttestét házaikban találták meg, egy hatodikét autójában, és legalább 228 ember sorsáról nem tudni. A campi tűz 45 ezer hektáron pusztít, a terület 25 százalékán sikerült elkeríteni, a határok természetesek, mint például folyók, vagy tűzoltók által ásott 3 méter széles árkok. Azonban még napokig, hetekig tarthat, amíg lángok teljesen megszűnnek, a következő napokban 112 kilométeres szél is várható. A rendőrség fosztogatással gyanúsítottakat tartóztatott le Paradise városban, akik erdészeti munkásoknak adták ki magukat. A wolsey-i tűz 34 600 hektáron ég, 10 százalékát sikerült lokalizálni. A hilli tűz jóval kisebb, 1840 hektárt perzselt fel. Miley Cyrus, Neil Young, Gerard Butler is azok között van, akik elvesztették otthonukat. Young Twitter-bejegyzésében bírálta Trumpot, mert nem hajlandó semmit tenni a klímaváltozás ellenében. A tűzért a felmelegedés, és a szárazság okozta, a jelentős károkban az is közre játszik, hogy Kalifornia lakossága a hetvenes évek óta megkétszereződött, 40 millióra nőtt, és egyre többen élnek az erdős vidékeken, azok közelében.
Szerző
2018.11.12 17:07
Frissítve: 2018.11.12 17:11