Előfizetés

Falra festeni szabad

Augusztus végén újra megrendezik az egy hónapos falfestő programsorozatot, a Színes Város Budapest Fesztivált. Az idei tematika a városra, a vízre és a budapesti fejlesztésekre épül.

A 2014-ben indult fesztivál célja, hogy magyar és külföldi alkotók színesítsék Budapest belvárosának tűzfalait, és egyéb kültéri felületeit. Az akció alulról jövő kezdeményezésként indult, s eddig 22 művész, több mint 20 művészeti projektet valósított meg a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül, amit a Színes Város Csoport szervez. A szervezet nevéhez immár közel 20.000 m2 falfelület kiszínesítése fűződik az egész országban.

Idén élőfestés, gyerekprogram, koncertek, bulik, kiállítás eseményei kísérik a falfestéseket, közölte Nádudvari Noémi, a fesztivál kurátora. A pályázathoz csak egy portfoliót kell elküldeni a szinesvaros.hu-n található elérhetőségek bármelyikére. Az alkotókat és a terveket szakmai zsűri bírálja el.

A MOME Anim az év animációs iskolája

Az idei Animafest Zagreb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékét (MOME Anim) választotta az év legjobb animációs iskolájának.

A Fesztivál diákfilm-versenyprogramjának a zsűrije minden évben a legkiemelkedőbb diplomafilmeket nevező iskolának ítéli oda a díjat. 2016-ban végül két MOME Anim diplomafilm jutott be a versenyprogramba: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című rövidfilmje, mely pár héttel ezelőtt harmadik díjat nyert a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation programjában, illetve Bognár Éva Katinka Hugo Blumfeldt című alkotása, mely pedig a gyerekzsűri díját nyerte el nemrég az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon. A hétvégi ünnepélyes díjátadón Andrasev Nadja filmje a zágrábi diákfilm versenyprogram zsűrijének különdíját kapta.

Az Animafest Zagreb diákfilm versenyprogram zsűrijének véleménye szerint, a diákfilmes versenyben a MOME-ról érkezett alkotások egységesen kiemelkedő minőségűek voltak.

A MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Tevékenysége magában foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység, a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, mely egyik kifutása inkubátor felületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának.

Az elmúlt évek során a MOME Anim világszerte elismerést aratott a tanszéken készült remek hallgatói munkáknak köszönhetően. A nyalintás nesze, Andrasev Nadja MA diplomafilmje harmadik díjat nyert az idei Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation programjában, illetve a zsűri különdíját kapta a zágrábi Animafest diákfilmes versenyében, a héten pedig Annecy-ban, a világ egyik legjelenősebb animációs filmfesztiválján versenyez. Ezt megelőzően, Bucsi Réka diplomafilmjének, a Symphony no. 42-nek a nemzetközi premierje 2014-ben a Berlinale rövdifilmes versenyprogramjában volt, melyet követően bekerült a 2015-ös Oscar-díj tizes listájára animációs rövidfilm kategóriában.

Egy álom vált valóra Vilniusban

Publikálás dátuma
2016.06.15. 07:48
FOTÓ: KURCSÁK ISTVÁN
Vilnius, Riga, Szentpétervár és Ravenna közönségét hódította meg a négy városban először fellépő Budapesti Fesztiválzenekar a múlt héten. 

A fővárosi közgyűlés forrásmegvonása után veszélybe került a Budapesti Fesztiválzenekar balti turnéja, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartotta a vilniusi, rigai, szentpétervári és ravennai koncerteket, ezért a turné 60 millió forintos deficitjét kipótolta, a zenekar pedig kiutazhatott Európa nagy presztízsű fesztiváljaira.

Vilniusban a kritika szerint „egy álom vált valóra” a Fesztiválzenekar fellépésével, a rigai sajtóvisszhang szerint „fenomenális” volt a Fesztiválzenekar koncertje. A BFZ nem csak Fischer Iván, de egész Magyarország büszkesége, írta a sajtó. A szentpétervári Fehér Éjszakák Csillagai Fesztiválon a beszámolók szerint „csodálatos koncert” után a ráadással sikerült végleg lenyűgözniük a közönséget. A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb augusztusban turnézik, akkor London, Koppenhága, San Sebastian és Santander lesz az úti cél.