Előfizetés

Kiakadt a Fidesz alelnöke a Spédert lejárató TV2-s riporton

Publikálás dátuma
2016.06.15. 16:53

„Felfordul a gyomrom” – kommentálta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a TV2 riportját, amelyben Spéder Zoltánt, a Demján Sándor Orbán Viktornak írt nyílt levele után célkeresztbe került vállalkozót próbálja feketíteni az Andy Vajna tulajdonában lévő csatorna. A politikus a Heti Válasznak adott interjújában azért megjegyezte, hogy ez nem menti fel az FHB elnökét az alól, hogy számot adjon. 

„A TV2 tudósításától felfordul a gyomrom, ráadásul nyilvánvalóan jogsértő is. Az ember nem kiérdemli a jog által védett méltóságát, hanem az vele születik. Ez azonban sem Spéder Zoltánnak, sem másnak nem ad felmentést az alól, hogy a tulajdonában álló pénzintézet működésének jogszerűségéről számot adjon” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az Andy Vajna-féle csatorna Tények Extra című műsorában lement anyaggal kapcsolatban a Heti Válasz e heti számában.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a múlt héten Soros György után Spéder Zoltánt pécézte ki magának a hírműsor Rejtőzködő milliárdosok nevezetű oknyomozó sorozata, amiről később a hvg.hu kiderítette, hogy az a Kunfalvi Nóra készítette, aki korábban Juhász Pétert és Pukli Istvánt is megpróbálta lejáratni az általa készített riportokkal. Az anyag indokolatlanul és irreálisan sokat foglalkozott a vállalkozó magánéletável, kezdve, hogy "Spédernek jól ment a matek", egészen addig, hogy felesége a teniszedzőjével csalta.  A riportban egy mogorva, pénzéhes, rosszindulatú vállalkozóként mutatták be az FHB elnökét, akinek uszodaméretű medencéje van, helikoptert ajándékoz ismerősének és akár "félmillió ember megtakarítását is hajlandó lenne elvenni, azért, hogy neki még több pénze legyen".

A Fidesz alelnöke a holnap megjelenő interjúban beszél továbbá visszavonulási gondolatairól és arról, hogy a nemzeti nagytőke megteremtése nem csak egy fedőtörténet-e.

Százmilliárdok luxusberuházásokra és Matolcsy alapítványaira

Az MSZP szerint a következő két évben 50-50 százalékos béremelést kellene adni az egészségügyi szakdolgozóknak.  Gúr Nándor országgyűlési képviselő példának hozta fel, hogy míg luxusberuházásokra van pénz, addig az egészségügy béremeléséből többen kimaradnak.

Gúr Nándor szerdán Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a kormány bejelentése szerint a szakdolgozók a következő négy évben ötven százalékos béremelést kapnak, ami bruttó 30-60 ezer forintot jelent.  Szerinte ez a mérték "példátlan és orcátlan", a kormány az egészségügyben torz folyamatokat indít el. 

Az ellenzéki politikus a szakorvosoknak és a rezidenseknek ígért béremelés mértékét rendben lévőnek találta. Gúr Nándor közölte, ha az MSZP által javasolt 50-50 százalékos béremelés megvalósulna, akkor is csak az uniós átlag 60 százalékát érné el az egészségügyi szakdolgozók fizetése. Kérdésre válaszolva hozzátette: 50 ezer fős szakdolgozói létszámmal számolva a kétszer ötven százalékos béremelés 75 milliárd forintot jelentene. Abban az országban, ahol százmilliárdok vannak luxusberuházásokra, vagy a Matolcsy által vezérelt jegybank alapítványaiban, ott van forrás a fizetésemelésre - hangsúlyozta.

Szóvá tette, hogy a béremelésből kimarad az egészségügyi intézményekben dolgozó technikai személyzet, illetve a védőnők.  Az MSZP-s képviselő elmondta, hogy annak idején pártja ötven százalékos béremelést hajtott végre a közszférában és itt az ideje, hogy ismét ilyen mértékű emelés legyen. Ebből nem maradhatnak ki az önkormányzatoknál dolgozók sem - közölte.

Pokoli zaj a repülőtérnél - Nem segít a kormány a lakosoknak

Publikálás dátuma
2016.06.15. 16:16
Forrás: Budapest Airport/Facebook
 A Liszt Ferenc repülőtér közelében élők védelmét szolgáló intézkedéseket kezdeményez a kormányzatnál Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, az LMP-s politikus szerint ugyanis a reptér jelentős bővülésének árát a környék lakói fizetik meg például azzal, hogy sokkal nagyobb zajterhelésnek vannak kitéve. 

A politikus bizottsági elnökként egyeztetést tartott a hét érintett önkormányzat, a fejlesztési és a földművelésügyi tárca, a Pest Megyei Kormányhivatal, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség és civilek képviselőivel. Kifogásolta, hogy invitálására egyedül a repülőtér - amely eddig sem működött együtt a lakossággal a zajvédelmi eszközök beszerzésében vagy az értéktelenedő ingatlanokkal kapcsolatos kártérítés kérdésében - nem képviseltette magát.

Sallai R. Benedek kiemelte, hogy a repülőtér környezetvédelmi engedélyének jogszerűsége 2011 óta vitatott. Szerinte tízezernyi ember idő előtti halálát eredményezheti az a zajterhelés, amelyet az évi tízmilliót meghaladó utasforgalom eredményez.  A politikus a lehetséges szabályváltoztatásokra Hamburg példáját hozta, ahol éjfél és hajnali 5 óra között tiltott a repülőforgalom.