Király, a "nagy öreg"

Publikálás dátuma
2016.06.16. 07:53
Király Gábor rekorddöntésével van tele a nemzetközi sajtó is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEAN MOUHTAROPOULOS
Hazánk győztes visszatérésén kívül arról is emlékezetes marad a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében kedd este lejátszott Ausztria-Magyarország találkozó, hogy a pályára lépő Király Gábor a maga 40 éves és 74 napos korával minden idők legidősebb Eb-mérkőzésen pályára lépő futballistája lett. Alábbi összeállításunkban az öt legkorosabb Eb-résztvevő labdarúgót mutatjuk be.

Király Gábor (Magyarország, 40 év 74 nap)

A keddi, osztrákokkal szemben megnyert csoportmeccsen avanzsált rangidőssé az Európa-bajnokságok történetében Király Gábor. A szombathelyi születésű hálóőr ezzel Lothar Matthäust előzte meg a sorban. A német legenda 2004 és 2006 között a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként többször játszatta is az akkor légiósként Angliában védő magyart.

Az immáron rekorder Király karrierje során a Bundesligában szereplő Hertha BSC-ben védett a legtöbbet (198 bajnokin viselte a csapat mezét), de légiósként több angol élvonalbeli együttes portásaként is emlékezhetnek rá. A pillanatnyilag 104-szeres válogatott kapuvédő jelenleg nevelőegyesületénél, a Szombathelyi Haladásnál szolgál.

Védjegyének számít a szürke mackónadrágja, melyből hármat vitt magával – az egyik vékonyabb anyagból készült, és az esős meccsekre szánja – a franciaországi kontinensviadalra. Különös viselete igazi kuriózumnak számít a külföldi portálok számára.

Lothar Matthäus (Németország, 39 év 91 nap)

A világ- és Európa-bajnok Lothar Matthäus nem csak a győzelem miatt gratulálhatott egykori játékosának kedd este, hiszen mint fentebb szerepel, Király ekkor megfosztotta őt a másfél évtizede birtokolt rekordjától.

Lothar Matthäus FOTÓ: EUROPRESS

Lothar Matthäus FOTÓ: EUROPRESS

A játékosként többek között a Bayern Münchennél és az Internazionalénél megforduló Matthäus 1980 és 2000 között volt válogatott, címeres dresszben utoljára 1999-ben talált be Új-Zéland hálójába a Konföderációs Kupán. A 2000-es foci Eb-n ott volt a címvédőként szégyenszemre csoportutolsóként kieső német válogatottban: az utolsó meccsét végigjátszó tízes Portugália ellen egy 3-0-s zakót követően, 150. válogatottsága után köszönt el a nemzeti csapattól.

A szövetségi kapitányként és klubedzőként is tevékenykedő Matthäus legutóbb Bulgária válogatottját irányította 2011-ben. A német a 2016-os Eb-n szakértőként segíti egy televíziós csatorna munkáját.

Morten Olsen (Dánia, 38 év 308 nap)

Király szereplésével a vonatkozó lista harmadik helyére a 102-szeres dán válogatott, Morten Olsen csúszott vissza. Európa-bajnokságon utoljára 1988-ban lépett pályára, ahol a dánok szerzett pont nélkül végeztek utolsóként csoportjukban. Nagy pech Olsen számára, hogy a következő kontinensviadalon már nem erősítette a válogatottat: a Svédországban rendezett tornán ugyanis meglepetésre Dánia diadalmaskodott.

A játékosként háromszoros belga bajnok Olsen kisvártatva klubedzőnek állt, a dán futball nagy sikerét megelőzően már kétszeres bajnok trénerként irányította a Bröndby-t. Hollandiában az Ajax vezetőedzőjeként eltöltött évei során is nyert trófeákat, majd az új évezred első évétől egészen 2015-ig hazája válogatottjának szövetségi kapitányaként tevékenykedett.

Peter Shilton (38 év 271 nap)

Az 1988-as Eb „nagy öregje” az angol kapuvédő Peter Shilton volt. A válogatottsági rekorder hálóőr ekkor már több mint húsz éve futballozott a legmagasabb szinten, azon a ponton azonban még nem foglalkoztatta a visszavonulás gondolata.

Az 1988-as Eb során mérföldkőhöz érkező Shilton a nyugatnémet viadalon lépte át a százszoros válogatottság határát. A portásnak legfeljebb a kerek szám okán lehetett öröme a tornában, hiszen már a csoportkörben hét gólt kapott a mindhárom csoportmeccsét elveszítő angol együttesben.

A majdnem tucatnyi angol klubban megfordult Shilton válogatottbeli hattyúdala mégsem az 1988-as Eb, hanem az 1990-es olaszországi világbajnokság lett, ahol ugyancsak az ő nevével kezdődött a háromoroszlánosok kezdőcsapata. A "Brit Birodalom Tisztje" címet viselő Shilton nemzeti mezben teljesített évtizedei során összesen 125-ször lépett pályára az angolok színeiben.

Ivica Vastic (38 év 257 nap)

A horvát Splitben született, ám osztrák válogatott Ivica Vastic némileg kilóg a listán előtte szereplők sorából, hiszen mindösszesen ötvenszer volt válogatott. Nagy nemzetközi tornán is csupán kétszer, az 1998-as világbajnokságon és az évtizeddel későbbi, részben hazai rendezésű 2008-as Európa-bajnokságon szerepelt.

Utóbbi eseményen Vastic sokak meglepetésre került be az osztrák keretbe, a torna előtt ugyanis két és fél éve volt utoljára válogatott. A karrierje vége felé járó Vastic korából fakadóan már csak epizódszerepet kapott, ehhez viszont kiválóan alkalmazkodott. Rögtön az első csoportmeccsen, a Horvátországgal szemben elveszített találkozón csereként pályára léphetett. Szebb emlék lehet a támadó számára a lengyelek elleni következő találkozó, ahol szintén a kispadon kezdett, később azonban becserélték: 2008. június 12-én, az oszták-horvát találkozó 64. percében pályára lépő labdarúgó beállása pillanatában 38 évesen és 257 naposan feliratkozott a minden idők legidősebb Eb-szereplő labdarúgók listájára, majd amolyan slusszpoénként a meccs hosszabbításában egyenlítést, pontot érő gólt szerzett büntetőből.

Szerző