Lemondott a kormányfő helyettese

Bejelentette lemondását szerdán Tomislav Karamarko, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettese.

Karamarko, aki egyben a koalíciót vezető jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párt elnöke, rendkívüli sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőt és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettest is, a horvát kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Híd Függetlenek Listájának elnökét. Egyúttal kijelentette, hogy új parlamenti többséget hoz létre, amely szavai szerint "tisztában lesz azzal, milyen helyzetben van Horvátország". A horvát parlament csütörtökön dönt a kormányfő visszahívásáról. A HDZ június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, akit egyébként éppen a HZD javasolt erre a posztra. Karamarko most elmondta, hogy a kezdetektől rossz volt a viszony a HDZ és a Híd között, s emiatt idővel a kormányfővel folytatott együttműködésük is megromlott.

A HDZ néhány nappal ezelőtt megtartott elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Zdravko Maric pénzügyminisztert jelöli új miniszterelnöknek. Amennyiben csütörtökön a 151 fős parlamentben legalább 76 képviselő Oreskovic visszahívása mellett voksol, úgy automatikusan megbukik a kormány is. Ez esetben Kolinda Grabar-Kitarovic államfőnek újra konzultációra kell hívnia pártokat, s a kormányalakítással általa megbízandó új politikusnak 30 napja lesz, hogy parlamenti többséget hozzon létre a nemzetgyűlésben. Ha nem jár sikerrel, az államfő kiírja az előre hozott parlamenti választásokat. A legtöbb parlamenti párt, köztük az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Párt (SDP) és a nemzeti kisebbségek képviselők is eldöntötték már, hogy támogatják Tihomir Oreskovic visszahívását.

Karamarko sajtóértekezletén bírálta az összeférhetetlenségi ügyét vizsgáló bizottság szerdai - összeférhetetlenséget megállapító -  határozatát. Elmondta: elégedetlen a döntéssel, amely szerinte azért marasztalta őt el, mert a HDZ elnökeként saját álláspontot képviselt Mol-INA-ügyben. Azt hangoztatta, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A független testület állásfoglalása szerint Karamarko esetében összeférhetetlenség áll fenn, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a magyar Mol olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott. Továbbá Karamarko magánvéleményének adott hangot, amikor azt javasolta, hogy Horvátországnak ki kell lépnie a döntőbírósági eljárásból a Mol-INA-ügyben. A bizottság szerint az is vitatható, hogy Karamarko baráti kapcsolatot ápol Jozo Petroviccsal, aki a Molt képviseli Horvátországban, miközben az ország perben áll a magyar vállalattal.

Azon újságírói kérdésre válaszolva, hogy a bizottság döntése miatt mondott-e le tisztségről, Karmarko azt válaszolta, hogy kizárólag a kormányban kialakult helyzet miatt döntött úgy, hogy félreáll.

Szerző
Frissítve: 2016.06.15. 21:01

Gyereket ragadott el egy aligátor - Rejtély, hová tűnt a kisfiú

Publikálás dátuma
2016.06.15. 17:29
FOTÓ: Thinkstock
Megtámadott és elrabolt egy kétéves gyereket egy aligátor a floridai Orlandóban, a Disney Grand Floridian Resort szálloda vízparti részén. Az állatot befogták és feldarabolták, de emberi maradványokra nem bukkantak. A kétéves gyermeket tovább keresik.  

Közben a Disneyworld szórakoztató-komplexum vezetői bejelentették, hogy elővigyázatosságból lezárják az üdülőhely valamennyi strandját.

A tragédia helyi idő szerint kedden este kilenc óra után történt, a Disney egyik mesterséges tavánál. Egy ott üdülő, háromgyermekes nebraskai család kétéves játszadozó kisfiát húzta be a vízbe a hüllő, s a gyermek apja hiába próbált azonnal utána nyúlni, kirángatni a gyermeket a hüllő állkapcsából, próbálkozása sikertelen maradt. Őt magát is több helyen megsebesítette a másfél méteres állat, amely aztán - a kisgyermekkel az állkapcsában - el is tűnt.

Az állatot ugyan megtalálták, fel is darabolták, de a kisfiú nyomaira nem bukkantak. Szerda délelőttig még négy további aligátort emeltek ki, valamennyit elaltatták, feldarabolták, de semmi jelét, nyomát nem találták bennük emberi testrészeknek. A kisfiúnak nyoma sincs.

"A szomorú valóság az, hogy valószínűleg soha nem találjuk meg a gyermek földi maradványait" - mondta Jerry Demings megyei seriff. A floridai Hal- és Vadvédelmi szolgálat szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy most van a tojáslerakás ideje, s ilyenkor a Floridában egyébként is nagy számban élő aligátorok agresszívabbak, és gyakrabban araszolnak ki a vízből.

Szerdán délután még mindig több mint ötven rendőr kereste a kisfiút, a mentakcióhoz két helikopter és búvárok csapata is csatlakozott. "Tűt keresünk a szénakazalban" - nyilatkozta a The Orlando Sentinel című lapnak Jeff Williamson, a megyei seriff hivatalának szóvivője. A kisfiú egyébként olyan helyen játszott, ahol "úszni tilos" -tábla és aligátorveszélyre figyelmeztető felirat volt.

Jacquee Wahaler, a Disney szóvivője sajtóértekezleten jelentette be, hogy a vállalat minden segítséget megad a kisfiát sirató családnak.

Orlandóban egymást követik a tragédiák: múlt hétvégén egy férfi lőtte le a Voice egyik győztesét,  Christina Grimmie énekesnőt, vasárnapra virradóra pedig egy terrorista 49 emberrel végzett egy melegbárban - emlékeztet az Origo.

Szerző
Frissítve: 2016.06.15. 21:30

Feladta magát Izraelnek a Hamász egyik parancsnoka

Feladta magát Izraelnek a palesztin Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet egyik katonai parancsnoka - közölte a Háárec című újság szerdán. Basszám Mahmúd Braha az Ezzedín el-Kasszám Brigádok egyik parancsnoka volt, és széleskörű tudással bír a Hamász Gázai övezet alatt létrehozott alagútrendszeréről. A lap palesztin forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy néhány napja azért tűnt el Hán-Júniszban lévő otthonából, mert megadta magát Izraelnek.

A palesztin katonai vezető családjával felesége szüleihez látogatott, majd azt mondta, hogy "kimegy elintézni néhány dolgot", és nyoma veszett. A Háárec úgy tudja, hogy valójában kezében számítógépével az övezetet Izraeltől elválasztó kerítéshez ment, ahol már vártak rá az izraeli katonák. 

Az izraeli hatóságok nem adtak ki közleményt az ügyben, de a vöröskereszt arról értesítette Braha családtagjait, hogy hozzátartozójuk izraeli fogságba került. A kettes kereskedelmi tévécsatorna szerint Braha a Hamász egyik törvényszéki bírójának fia. Az elmúlt hónapokban a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat két olyan Hamász-harcos letartóztatásáról és kihallgatásáról adott hírt, akiknek információik vannak a föld alatti folyosórendszerről, de mindketten alacsony rangban szolgáltak a szervezetben.

Az izraeli hadsereg kiemelkedően fontos feladatának tekinti a Gázai övezet alatti - valószínűleg izraeli területekre is átnyúló - alagútrendszer feltérképezését, mert attól tart, hogy azon keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtanak végre az övezet szomszédságában élő civilek és az ott állomásozó katonák ellen. Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnök tavalyi hivatalba lépése óta többször kijelentette, hogy egyik legfontosabb céljának az alagutak jelentette veszély elhárítását tartja. Áprilisban és májusban két Izraelbe tartó, föld alatti folyosót tárt fel és számolt fel az izraeli hadsereg.

Szerző