Felmentették a Kocsis Mátét "buzeránsozó" politikust

Publikálás dátuma
2016.06.16. 12:18
Kocsis Máté - Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Kocsis Máté másodfokon elvesztette ellenem a pert. Nem sértő, ha valaki valakire azt mondja, hogy meleg! Éljen, éljen! Az itéletet ki fogom még ma posztolni. Minden támogatást újra köszönök! Éljen a jogállamiságot szem előtt tartó ítélőtábla! És ezer köszönet az ügyvédemnek - ezt Ungár Klára posztolta ma reggel Facebook-oldalán. 

A pert, amit Kocsis Máté, fideszes potentát - mára már a párt budapesti elnöke - VIII. kerületi polgármester indított a Szema (Szabad Emberek Magyarországért) elnöke ellen, szintén egy poszt "provokálta" ki. A melegségét nyíltan vállaló Ungár Klára még 2015 májusában jelentetett meg a közösségi portálon egy bejegyzést, azon felmérgedve, hogy Orbán Viktor - egy kérdésre válaszolva - a homoszexuálisok közösségéről azt mondta: a tolerancia nem azt jelenti, hogy tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk.

Viktorka rekedt hangon hablatyol, megdicséri a nem provokáló meleg társadalmat, és mint az áldozat hibáztatók, elmagyarázza, hogy ez miért jó. Fújj! XY és XZ mit szól ehhez? Biztos egyetértenek, azért bujkálnak - ez volt az ominózus poszt a politikus oldalán, a nálunk XZ és XZ-vel jelöltek helyett valódi nevekkel.

Az egyik megnevezett Kocsis Máté volt, aki a napigazdaság.hu C-Pont rovatának nyilatkozva sietett leszögezni, hogy ő nem "buzeráns", és közölte: beperelte a SZEMA elnökét. 

Korábban elsőfokon kétmillió forint megfizetésére kötelezte Ungár Klárát a Fővárosi Törvényszék.

Szerző

Rebellis professzorok? - Vastaps az oktatási rendszer kritikájára az MTA-n

Publikálás dátuma
2016.06.16. 12:01
Népszava fotó
A Magyar Tudományos Akadémián a természettudományok iskolai oktatásáról rendeztek előadássorozatot, melyen bár voltak optimista vélemények, a jelenlegi rendszert az akadémikusok többsége gyökeresen megváltoztatná, mindennek Palkovics László jelenlétében adtak hangot, aki szintén felszólalt - írja az Eduline.hu.

Szerdán a kevésbé érdekes hírek között hozta a Magyar Távirati Iroda (MTI) - nagyjából a termelési hírek szintjén -, hogy miként vélekednek a közoktatás megreformálásán munkálkodó kutatók a jelenlegi rendszerről, a jövő kihívásairól, melynek meg kell feleljen a magyar oktatási rendszer - ezért is volt jó a helyszínen tartózkodni - olvasható a portálon. Az MTA ezért egy pedagógiai módszertani programot indított egy éve - még a nagy tiltakozási hullám előtt -, ennek gyakorlati része a következő négy évben zajlik majd - ismertette Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében.

Lovász szerint több változásra is reagálni kell a természettudományok oktatásának, hiszen új ismeretek jelennek meg napról napra, egyre több tudományág alkot kapcsolatot, valamint új tudományok is születnek. Azonban úgy látja, hogy jelenleg a biztos alapok átadását sem végzi el az oktatási rendszer, elmaradt a tanárképzés reformja, valamint az új ismeretek szerint az alkalmazott oktatási módszerek átalakítása is, így most nincs olyan tanári társadalom, akik a kor követelményei szerint oktathatnák a gyerekeket.

Palkovics László oktatási államtitkár volt a nap első előadója, aki a kormányzati célokról beszélt. Ezután Laczkovich Miklós matematikus következett, aki a matematika tanításának példáján keresztül mutatta be, hogy milyen változások szükségesek a természettudományok, sőt, akár más tantárgyak esetében is. A közelmúltban végeztek egy felmérést 4257 matematika tanár megkérdezésével, sokat elmond erről - ahogy Laczkovich is kiemelte -, hogy már önmagában azt megköszönték a tanárok, hogy megkérdezték őket is.

A gondokat felsorolásának elején rögzítette a mérnök végzettségű Palkovics László jelenlétében - aki az autógyártás szempontjaival is példálózott megelőző előadásában - Laczkovich óva intett mindenkit attól, hogy az iskolai tanításról úgy gondolkodjanak, mint egy összeszerelő üzemről. Később elmondta, hogy kutatóként szeretett volna minél több adattal dolgozni, de szomorúan jegyezte meg, hogy 2013-ban utoljára szolgáltatott adatit a KSH arról, hogy pontosan mennyit költ a kormány a GDP-ből oktatásra. Az utolsó évből 3,8 százalékos támogatásról írt a KSH, ez az OECD-hez 6 százalékos ajánlásához képest elenyésző.

Hosszú és nagy tetszést, illetve egyetértést arató előadása végén Laczkovich kiemelte:  a hirtelen, kapkodó intézkedések, melyekkel a bajokat orvosolni akarták, csak ronthat a helyzeten. Megoldási javaslata a központosítás visszabontásaként értelmezhető, valamint számos olyan megoldást - mint a pedagógiai szakszolgálat - visszaállítana, természetesen nem lemondva a pedagógiai módszertani reformokról.

A teljes beszámoló itt olvasható.

Szerző

Évforduló - Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek

Publikálás dátuma
2016.06.16. 10:10
Forrás - Fortepan/ 1956. október 13. Darvas József népművelési miniszter, Nagy Imre miniszterelnök és Rajk Lászlóné az egykori G
Nagy Imre akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a legmélyebb megaláztatással, az igaztalan halálos ítélettel sújtották - mondta Trócsányi László az egykori miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezve a budapesti Vértanúk terén rendezett központi ünnepségen.

 Az igazságügyi miniszter felidézte: az 1958-ban mártírhalált halt miniszterelnököt nem szabad választással létrejött parlamenti többség, hanem valamiféle spontán népakarat emelte a kormányfői székbe. Őt a vértanúság, a magyar néppel vállalt sorsközösség vállalása legitimálta azzal, hogy nem kért kegyelmet és elutasította a magyar nép szabadságát eltipró erőkkel a kollaborálásnak még a lehetőségét is. A megemlékezésen mások mellett részt vett Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint minisztériumok, az Alkotmánybíróság és '56-os szervezetek képviselői is.

Trócsányi László igazságügyi miniszter kezet fog Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel Nagy Imre egykori miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének emléknapján rendezett központi megemlékezésen. Jobbról Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese és Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, országgyűlési képviselő - MTI Fotó: Máthé Zoltán

Trócsányi László igazságügyi miniszter kezet fog Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel Nagy Imre egykori miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének emléknapján rendezett központi megemlékezésen. Jobbról Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese és Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, országgyűlési képviselő - MTI Fotó: Máthé Zoltán

A rákoskeresztúri Újköztemetőben, a nemzeti emlékhelyen a kormány nevében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára koszorúzott. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője emlékközleményében úgy fogalmazott: Nagy Imrére és társaira csak akkor emlékezhetünk méltóképpen, ha mi, utódok nem mondunk le azokról az célokról, amikért elődeink küzdöttek.

Forrás - Fortepan/ 1956. október 13. Darvas József népművelési miniszter, Nagy Imre miniszterelnök és Rajk Lászlóné az egykori Győrffy kollégisták találkozóján a Kossuth klubban/Tulajdonos: Jánosi Katalin

Forrás - Fortepan/ 1956. október 13. Darvas József népművelési miniszter, Nagy Imre miniszterelnök és Rajk Lászlóné az egykori Győrffy kollégisták találkozóján a Kossuth klubban/Tulajdonos: Jánosi Katalin

A kivégzések és az újratemetés évfordulóján a Nemzeti Emlékezet Bizottság internetes oldalán nyilvánosságra hozta a Nagy Imre és társai perének előkészítésében részt vevő állambiztonsági beosztottak és vezetők névsorát, hivatali karrierútját. A mintegy száz karrierút alapja az a százötven nevet tartalmazó lila színű iskolai füzet, amely azoknak a nevét tartalmazza, akik 1957. április 13-ától beléphettek a politikai rendőrség vizsgálati osztályának Gyorskocsi utca 31. szám alatti székhelyén a 3. emeleti zárt folyosóra. Ott őrizték ugyanis a különösen fontos ügyekben vizsgálat alatt állókat, így a Nagy Imre-ügy szereplőit is. A Legfelsőbb Bíróság 1989. július 6-án helyezte hatályon kívül Nagy Imre és társainak ítéletét, bűncselekmény hiányában felmentette őket. Azon a napon, amikor a megtorlás fő irányítója, a kivégzéseket jóváhagyó Kádár János meghalt.

Szerző
Frissítve: 2016.06.16. 22:28