Előfizetés

Juncker bizakodó: az EU-orosz viszony nem helyrehozhatatlan

Nem helyrehozhatatlan az Európai Unió és Oroszország viszonya, szükség van a párbeszédre, és ahhoz kiindulópontul az ukrajnai rendezésről megkötött megállapodások maradéktalan végrehajtásának kell szolgálnia - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum csütörtöki megnyitóján.

Az uniós szankciók feloldásának egyetlen módja a minszki megállapodások végrehajtása - jelentette ki az elnök, jelezve: őszinte megbeszélésre számít Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel a nap folyamán később találkozik. 

Ilyen kapcsolatfelvételre azóta nem volt példa, hogy az EU az ukrajnai konfliktus miatt 2014-ben szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Az unió még június folyamán el fogja dönteni, hogy meghosszabbítja-e a büntetőintézkedések hatályát.
"Még ha kapcsolataink zaklatottak és bizalmatlansággal terheltek is, nem romlottak meg a helyrehozhatatlanságig. Meg kell javítanunk őket, és bízom benne, hogy képesek vagyunk rá" - mondta az EB elnöke.

Juncker egyúttal rámutatott: nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Oroszország ukrajnai fellépése megrengette az európai biztonság alapelveit. Hangsúlyozta: mindenkinek tiszteletben kell tartania az ukrán nép arra vonatkozó döntését, hogy milyen jövőt akar magának. Úgy vélekedett, hogy Nagy-Britanniának az EU-ból való kiválása a globális bizonytalanság időszakát nyitná meg, amelyet el kell kerülni.

Nicolas Sarkozy volt francia elnök, aki az "orosz Davos" meghívottjaként már szerdán találkozott Putyinnal, kijelentette: az EU-nak meg kell szüntetnie az Oroszországgal szembeni szankciókat, de az első gesztust, vagyis az ellenlépésként meghirdetett gazdasági büntetőintézkedések eltörlését elsőként "a legerősebbnek", Moszkvának kell megtennie.

Sarkozy orosz médiumoknak nyilatkozva csütörtökön síkraszállt amellett, hogy Oroszországot bevonják egy közös európai rakétapajzs kiépítésébe, ugyanakkor elvetette, hogy az EU az orosz állampolgárok esetében is bevezesse a vízummentességet. Hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy hiba lenne Ukrajnának a NATO-ba történő felvétele.

Lázár: elbocsátások lesznek a minisztériumokban

Publikálás dátuma
2016.06.16. 15:40
Kovács Zoltán és Lázár János a korábbi Korményinfón. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lázár János  a parlamenti munka dicséretével kezdte az 54. Kormányinfót. A kancelláriaminiszter szót ejtett az elfogadott költségvetésről és az oktatásról, de a rövid értékelés után máris kitért az elmaradhatatlan menekültkérdésre, elismételve a már unásig ismert monológot, a terrorfenyegetettség növekedését összemosva a bevándorlással. A sajtótájékoztatón a bürokráciacsökkentésről elhangzott, hogy elbocsátások várhatók majd a minisztériumokban, a foci Eb-vel kapcsolatban pedig kiderült, hogy Orbán Viktor távollétében Semjén Zsolt helyettesíti a kormányfőt. A Népszava a Népszabadság tulajdonváltásáról szóló kérdésére a miniszter egész egyszerűen kijelentette, hogy a kormány nem foglalkozik a magyar sajtó sorsával.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tovább fújta a jól már ismert, Orbán Viktor által is sűrűn hangoztatott fideszes álláspontot, miszerint nincs szükségünk bevándorlókra, nem fogadunk be senkit, Magyarországot meg kell védeni, hiszen nőtt a terrorfenyegetettség stb stb. Itt megjegyezte Lázár, hogy a kormány rendszeresen kapja az információkat a foci-Eb-ről. Elmondása szerint jelenleg minden információ arra utal, hogy nincs kiemelt veszély, de nagy a terrorcselekmény megtörténésének kockázata.

A miniszter bejelentette, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter vezetésével létrejött a kormányzaton belül egy migránsügyi munkacsoport, amelyben az igazságügyi tárca mellett a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség vesz részt. A munkacsoportban részt vevő három miniszternek a jövő pénteki kormányülésre kell jelentést készítenie a bevándorlás jogi szabályozásával kapcsolatos aktuális helyzetről az Európai Unió és Magyarország viszonylatában. Megvizsgálják majd például az EU jogalkotási folyamatát, a V4-es együttműködést és a népszavazási kilátásokat - tájékoztatott Lázár János.

költségvetésről a miniszter felidézte, hogy elfogadta a Parlament a 2017-es büdzsét, amely meghatározza a mindennapok kereteit. Módosították a tavalyit is, átalakította a kormány a migránsügyi jogszabályokat, ahogy a közoktatásiakat is, megalakultak a kis-Klikek, és változott a településképi jogszabály is, a települések meghatározhatják a védendő településképet. Lázár szerint az adóeljárások radikális reformja is várható, a cél pedig, hogy gyorsítsák az EU-s források lehívásának menetét, és hogy egyszerűsítsék az adófizetést, ezért jövő héten tárgyalnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Lázár a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban bejelentette, hogy mintegy 80 törvény módosítását kezdeményezik ősszel. A mintegy negyven intézményt érintő döntés értelmében egyszerűsítették az ügyintézést, ami ezáltal még olcsóbb is lett - hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy 2017 januárjáig ez a megszűnési folyamat befejeződik. A minisztériumok beolvasztják az intézményeket, és ezt minimum 20 százalékos költségvetéscsökkenéssel kell megtenniük. "Lesznek elbocsátások" - jelezte előre a miniszter, de szerinte a mostani gazdasági helyzetben ez nem szabad, hogy nagy problémát jelentsen, a közszolgák munkát fognak találni, Budapesten ugyanis munkaerőhiány van - legalábbis a kormány statisztikája szerint.

A miniszter beszélt az oktatásról is. Szerinte a kormány felelőssége, hogy megszervezze a magyar közoktatást, ezért számos jogszabály módosul a közoktatásban, és ez a munka folytatódik, az oktatás minőségének javítása érdekében. Létrejöttek az új területi intézményfenntartó központok is, ami bár vitákat generált, de a kormány ezt is megoldotta - hangoztatta Lázár. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy a bölcsődei dolgozók 7 milliárd forintos bérkiegészítést kapnak jövőre. A kórházi adóssággal kapcsolatban a miniszter ígéretet tett, hogy idővel minden tartozást ki fog fizetni a magyar állam. Mint mondta, 50-60 milliárdos kifizetés jöhet, de ez folyamatosan csökkenő tendencia.

A nemzeti buszgyártó stratégiáról Lázár azt mondta, hogy versenykörülmények között kell helyt állniuk a magyar cégeknek. A miniszter kijelentette, hogy a magyar feldolgozóipart és élelmiszer-kiskereskedelmet meg kell erősíteni, a kormány ennek megvalósításáról társadalmi egyeztetést kezdeményez az agrár- és az iparkamarával, valamint más ágazati érdekképviseletekkel. Mint mondta,  a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy "Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét"

A kormány a jövő heti ülésén véglegesíti a 2022-ig megépülő vagy fejlesztendő közutak és vasútvonalak körét - jelentette be Lázár. Mint mondta: cél, hogy az autópályák az országhatárig érjenek, de az is, hogy a megyei jogú városokat bekössék a fontosabb úthálózatba. A fontosabb közlekedési csomópontok fejlesztéséről is szólt. A kormány egy balatoni körvasút építéséről is döntést hoz - fűzte hozzá.

A 3-as metróval kapcsolatban az Origo felidézte, hogy Tarlós István főpolgármester szerint bizonyos köröknek az az érdeke, hogy csússzon az átadás. Lázár szerint a kormány érdeke, hogy a főváros sikeres és minél fejlettebb legyen, kikerülve a kérdést, hogy kinek az érdekében is állhat a metrófejlesztés hátráltatása.

A Népszabadság a foci Eb-ről és a magyar sikerről kérdezte a minisztert, mire Lázár önelégülten belekezdett dicsérő szavaiba: "magam is abban vagyok érdekelt, hogy sikeresek legyünk az Eb-n, nagyon komoly teljesítményt tettek le az asztalra a futballisták. Az első eredmények látszanak, hogy nagyon komoly fejlesztések voltak a futballban - mondta Lázár, hozzátéve, hogy végre van nemzeti öröm az országban. A politikus elmondta, hogy az osztrák-magyar meccset gyerekei társaságában nézte, de ő nem megy Franciaországba az Eb-re, helyette inkább itthon készíti elő a kormányülés döntéseit. A Népszava kérdésére Lázár elmondta, hogy Orbán Viktor távollétében - amíg a kormányfő Franciaországban van a foci Eb-n - Semjén Zsolt látja el a miniszterelnök feladatait.  

A foci Eb még többször visszatért a Kormányinfó alatt. A minisztert arról faggatták, hogy akkor se megy-e el az Európa-Bajnokságra, ha Magyarország továbbjut. Erre nemleges választ adott, majd megdöbbentőnek nevezte, hogy sokan azért drukkolnak a magyar focisták ellen, hogy a veszteség bizonyítsa a politikai vezetés hibáit.

Lázár a Népszabadság tulajdonváltásáról azt mondta, hogy a miniszterelnök napirendjén nem szerepel, hogy erről tárgyaljon. Egyébként is: a kormány nem foglalkozik a magyar sajtótermékek sorsával - ezt maga a miniszter jelentette ki a Népszava kérdésére válaszolva.

A földtörvény kapcsán indult bírósági eljárásról a miniszter azt mondta, hogy a kormány áll elébe. Mindig a kormány irányította a takarékszövetkezeti integrációt, és nem Spéder Zoltán - jelentette ki Lázár, aki a takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatban személyes viszonyokat nem akart kommentálni.

A Kormányinfón szóba került az Orbán-roadshow is. Lázár elmondása szerint a kormányfő mindenhová el fog menni, így Hódmezővásárhelyre és a szocialista vezetésű Szegedre is, amik mindezidáig kimaradtak a milliárdos fejlesztések ígéretéből.

Lázár: elbocsátások lesznek a minisztériumokban

Publikálás dátuma
2016.06.16. 15:40
Kovács Zoltán és Lázár János a korábbi Korményinfón. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lázár János  a parlamenti munka dicséretével kezdte az 54. Kormányinfót. A kancelláriaminiszter szót ejtett az elfogadott költségvetésről és az oktatásról, de a rövid értékelés után máris kitért az elmaradhatatlan menekültkérdésre, elismételve a már unásig ismert monológot, a terrorfenyegetettség növekedését összemosva a bevándorlással. A sajtótájékoztatón a bürokráciacsökkentésről elhangzott, hogy elbocsátások várhatók majd a minisztériumokban, a foci Eb-vel kapcsolatban pedig kiderült, hogy Orbán Viktor távollétében Semjén Zsolt helyettesíti a kormányfőt. A Népszava a Népszabadság tulajdonváltásáról szóló kérdésére a miniszter egész egyszerűen kijelentette, hogy a kormány nem foglalkozik a magyar sajtó sorsával.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tovább fújta a jól már ismert, Orbán Viktor által is sűrűn hangoztatott fideszes álláspontot, miszerint nincs szükségünk bevándorlókra, nem fogadunk be senkit, Magyarországot meg kell védeni, hiszen nőtt a terrorfenyegetettség stb stb. Itt megjegyezte Lázár, hogy a kormány rendszeresen kapja az információkat a foci-Eb-ről. Elmondása szerint jelenleg minden információ arra utal, hogy nincs kiemelt veszély, de nagy a terrorcselekmény megtörténésének kockázata.

A miniszter bejelentette, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter vezetésével létrejött a kormányzaton belül egy migránsügyi munkacsoport, amelyben az igazságügyi tárca mellett a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség vesz részt. A munkacsoportban részt vevő három miniszternek a jövő pénteki kormányülésre kell jelentést készítenie a bevándorlás jogi szabályozásával kapcsolatos aktuális helyzetről az Európai Unió és Magyarország viszonylatában. Megvizsgálják majd például az EU jogalkotási folyamatát, a V4-es együttműködést és a népszavazási kilátásokat - tájékoztatott Lázár János.

költségvetésről a miniszter felidézte, hogy elfogadta a Parlament a 2017-es büdzsét, amely meghatározza a mindennapok kereteit. Módosították a tavalyit is, átalakította a kormány a migránsügyi jogszabályokat, ahogy a közoktatásiakat is, megalakultak a kis-Klikek, és változott a településképi jogszabály is, a települések meghatározhatják a védendő településképet. Lázár szerint az adóeljárások radikális reformja is várható, a cél pedig, hogy gyorsítsák az EU-s források lehívásának menetét, és hogy egyszerűsítsék az adófizetést, ezért jövő héten tárgyalnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Lázár a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban bejelentette, hogy mintegy 80 törvény módosítását kezdeményezik ősszel. A mintegy negyven intézményt érintő döntés értelmében egyszerűsítették az ügyintézést, ami ezáltal még olcsóbb is lett - hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy 2017 januárjáig ez a megszűnési folyamat befejeződik. A minisztériumok beolvasztják az intézményeket, és ezt minimum 20 százalékos költségvetéscsökkenéssel kell megtenniük. "Lesznek elbocsátások" - jelezte előre a miniszter, de szerinte a mostani gazdasági helyzetben ez nem szabad, hogy nagy problémát jelentsen, a közszolgák munkát fognak találni, Budapesten ugyanis munkaerőhiány van - legalábbis a kormány statisztikája szerint.

A miniszter beszélt az oktatásról is. Szerinte a kormány felelőssége, hogy megszervezze a magyar közoktatást, ezért számos jogszabály módosul a közoktatásban, és ez a munka folytatódik, az oktatás minőségének javítása érdekében. Létrejöttek az új területi intézményfenntartó központok is, ami bár vitákat generált, de a kormány ezt is megoldotta - hangoztatta Lázár. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy a bölcsődei dolgozók 7 milliárd forintos bérkiegészítést kapnak jövőre. A kórházi adóssággal kapcsolatban a miniszter ígéretet tett, hogy idővel minden tartozást ki fog fizetni a magyar állam. Mint mondta, 50-60 milliárdos kifizetés jöhet, de ez folyamatosan csökkenő tendencia.

A nemzeti buszgyártó stratégiáról Lázár azt mondta, hogy versenykörülmények között kell helyt állniuk a magyar cégeknek. A miniszter kijelentette, hogy a magyar feldolgozóipart és élelmiszer-kiskereskedelmet meg kell erősíteni, a kormány ennek megvalósításáról társadalmi egyeztetést kezdeményez az agrár- és az iparkamarával, valamint más ágazati érdekképviseletekkel. Mint mondta,  a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy "Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét"

A kormány a jövő heti ülésén véglegesíti a 2022-ig megépülő vagy fejlesztendő közutak és vasútvonalak körét - jelentette be Lázár. Mint mondta: cél, hogy az autópályák az országhatárig érjenek, de az is, hogy a megyei jogú városokat bekössék a fontosabb úthálózatba. A fontosabb közlekedési csomópontok fejlesztéséről is szólt. A kormány egy balatoni körvasút építéséről is döntést hoz - fűzte hozzá.

A 3-as metróval kapcsolatban az Origo felidézte, hogy Tarlós István főpolgármester szerint bizonyos köröknek az az érdeke, hogy csússzon az átadás. Lázár szerint a kormány érdeke, hogy a főváros sikeres és minél fejlettebb legyen, kikerülve a kérdést, hogy kinek az érdekében is állhat a metrófejlesztés hátráltatása.

A Népszabadság a foci Eb-ről és a magyar sikerről kérdezte a minisztert, mire Lázár önelégülten belekezdett dicsérő szavaiba: "magam is abban vagyok érdekelt, hogy sikeresek legyünk az Eb-n, nagyon komoly teljesítményt tettek le az asztalra a futballisták. Az első eredmények látszanak, hogy nagyon komoly fejlesztések voltak a futballban - mondta Lázár, hozzátéve, hogy végre van nemzeti öröm az országban. A politikus elmondta, hogy az osztrák-magyar meccset gyerekei társaságában nézte, de ő nem megy Franciaországba az Eb-re, helyette inkább itthon készíti elő a kormányülés döntéseit. A Népszava kérdésére Lázár elmondta, hogy Orbán Viktor távollétében - amíg a kormányfő Franciaországban van a foci Eb-n - Semjén Zsolt látja el a miniszterelnök feladatait.  

A foci Eb még többször visszatért a Kormányinfó alatt. A minisztert arról faggatták, hogy akkor se megy-e el az Európa-Bajnokságra, ha Magyarország továbbjut. Erre nemleges választ adott, majd megdöbbentőnek nevezte, hogy sokan azért drukkolnak a magyar focisták ellen, hogy a veszteség bizonyítsa a politikai vezetés hibáit.

Lázár a Népszabadság tulajdonváltásáról azt mondta, hogy a miniszterelnök napirendjén nem szerepel, hogy erről tárgyaljon. Egyébként is: a kormány nem foglalkozik a magyar sajtótermékek sorsával - ezt maga a miniszter jelentette ki a Népszava kérdésére válaszolva.

A földtörvény kapcsán indult bírósági eljárásról a miniszter azt mondta, hogy a kormány áll elébe. Mindig a kormány irányította a takarékszövetkezeti integrációt, és nem Spéder Zoltán - jelentette ki Lázár, aki a takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatban személyes viszonyokat nem akart kommentálni.

A Kormányinfón szóba került az Orbán-roadshow is. Lázár elmondása szerint a kormányfő mindenhová el fog menni, így Hódmezővásárhelyre és a szocialista vezetésű Szegedre is, amik mindezidáig kimaradtak a milliárdos fejlesztések ígéretéből.