Bukhat a parlament is Zágrábban

Horvátországban már pénteken megkezdődött a kiútkeresés a politikai válságból, egy nappal azt követően, hogy a törvényhozás megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic kormányától, annak megalakulása után mindössze négy és fél hónappal. 

A parlamentnek harminc napja van arra, hogy új kormánynak szavazzon bizalmat. Amennyiben ez nem sikerül, a törvényhozás elnökének erről hivatalosan értesítenie kell Kolinda Grabar-Kiratovic elnököt, aki azonnal feloszlatja a törvényhozást és előrehozott választást ír ki, amelyet a parlament feloszlatását követő legkevesebb harminc, legfeljebb hatvan nappal rendezhetnek meg.

Az államfő tegnap reggel kezdte meg konzultációit a képviselőcsoportok megbízottjaival, illetve az egyes képviselőkkel. Az elnöki hivatal közleménye szerint „egyetlen pillanatot sem akarnak elvesztegetni”.

A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) célja a parlament feloszlatásának elkerülése, és egy olyan új kormány létrehozása, amelyben e párt játszaná a vezető szerepet. Ehhez 76 képviselői szavazatra van szükség. Legnagyobb ellenfele, a szociáldemokrata pártnak szövetségeseivel együtt 56 mandátuma van. A parlament feloszlatására vonatkozó indítványt az isztriai regionális párt, az IDS három képviselője is aláírta. A centrista Híd 12 képviselője szintén csatlakozhat, ám a párt elnöke, Bozo Petrov azt közölte, csak akkor szavazzák meg az indítványt, ha ki is jelölik az idő előtti voksolás időpontját. Két másik kisebb tömörülés, a HDSSB és a Hrid szintén feloszlatná a szábort. A 14sata hírportál úgy tudja, össze is jött a törvényhozás feloszlatásához szükséges több mint 76 képviselői aláírás.

Tihomir Oreskovic kormánya csütörtökön bukott meg. A parlamentben csak a Híd képviselői voksoltak a kormányfő maradása mellett. A kormányfő csütörtöki beszédében egyértelműen a HDZ-t és elnökét, Tomislav Karamarkót vádolta a kabinet bukásával.

Szerző

A legbefolyásosabb női vezetők a világban

Publikálás dátuma
2016.06.18. 07:32
A novemberi elnökválasztás után ők ketten lehetnek a világ legbefolyásosabb asszonyai FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Hillary Clinton lehet az Egyesült Államok első női elnöke, amennyiben ő nyerne majd novemberben Donald Trump ellen. A világnak már több női államfője, illetve miniszterelnöke van, Angela Merkel jelenleg a világ egyik legbefolyásosabb politikai vezetője. Ha megválasztják, Hillary Clinton lesz a világ legbefolyásosabb államfője.

Az Egyesült Államokban eddig a házelnöki tisztség volt a legmagasabb poszt, amelyet női politikus, a demokrata Nancy Pelosi töltött be. Több államnak volt ugyanakkor női kormányzója, s Madeleine Albright személyében először állhatott nő a washingtoni külügyminisztérium élén. Jelenleg a legbefolyásosabb amerikai nőnek – a várható demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton és a First Lady, Michelle Obama mellett – Janet Yellen jegybankelnököt tartják.

Szerte a világban ugyanakkor egyre több nő tölt be államfői, miniszterelnöki posztot. A múlt századi nagy elődök, a világelső Sri Lanka-i kormányfő, Sirimavo Bandaranaike, az indiai miniszterelnök, Indira Gandhi, és az izraeli Golda Meir nyomdokaiban járva ma már egyre több nő töri át az üvegplafont. A jelenleg hivatalban lévő női vezetők közül mutatunk be egy csokorravalót.

Angela Merkel

A német kancellár évek óta rendre a Forbes által összeállított, a világ legbefolyásosabb női személyiségeit tartalmazó listáján az első helyeket foglalja el. 2016 júniusában is ő végzett az élen. Ez nem is csoda. A világon mindenhol odafigyelnek arra, amit mond. Nélküle nem létezne az Európai Unió, amelynek ő határozza meg az irányvonalát, mégha bírálatokat is váltott ki a menekültválság kezelése kapcsán nemcsak az uniós testvérpárt és természetes nagykoalíciós partner Horst Seehofer, hanem az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk részéről is.

A 11 éve a kancellári tisztséget betöltő Merkelt időnként Margaret Thatcherhez is hasonlítják, aki 1979. május 4-től 1990. november 28-ig állt hazája élén miniszterelnökként. Igaz, kettejük vezetési stílusa között kevés hasonlóságot fedezhetünk fel. Mindketten vegyészekből váltak politikussá, s kormányzásuk elején komoly imázsproblémákkal küzdöttek. Thatchernak azt javasolták tanácsadói, ne beszéljen annyira hangosan és mindig vigye magával jellegzetes női retiküljét, Merkelnek viszont frizuráján változtattak, no és megtanulta, hogyan kell rombuszalakba tenni a kezét a hasa előtt. Ez vált a védjegyévé. Ezzel nagyjából véget is érnek a hasonlóságok. Miközben ugyanis Thatcher rendkívül megosztó személyiség volt, s sokan halálakor is csak a rosszra emlékeztek, Merkel minden német kancellárja, "édesanyja" kíván lenni. Ez az „anyai” hozzáállás mintha megkopott volna a menekültválság nyomán, hiszen honfitársainak valamivel több, mint a fele ért csak egyet a menekültválság kezelésének módjával.

Hatalomra kerüléséhez „királygyilkosságra” is szükség volt. Azt ugyanakkor még bírálói is elismerik, hogy ügyesen modernizálta pártját, s levetkőzte a CDU hagyományos konzervativizmusát. 1999-ben egykori mentora, Kohl ellen fordult, amikor a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain felszólította a CDU tagjait, határolódjanak el a kancellártól pártfinanszírozási botrányai miatt, amelynek révén súlyos válságba sodródott a CDU. Merkelt 2000 áprilisában 96 százalékos többséggel választották meg pártelnöknek. Vezetése alatt számos becenévvel illették. Männermörderinnek, azaz férfigyilkosnak is nevezték, mert jobban megbízott a nőkben, mint a férfiakban, ami közvetlen munkatársainak kiválasztásánál nyilvánvalóvá is vált. A szociáldemokraták egyébként többször is keseregtek amiatt, hogy a Merkel-féle program sokkal inkább az övékhez hasonlít, mintsem a CDU-éra.

Bár az utóbbi évben akadtak olyan döntései, amelyekkel sok honfitársa nem értett egyet, a németek többsége továbbra is őt tekinti a legalkalmasabb személynek a kancellári tisztségre.

Kolinda Grabar-Kitarovic

Némi meglepetésre választották meg 2015 januárjában horvát elnöknek Grabar-Kitarovicot. Az emberek csalódtak a baloldali-liberális kormányban, ezért egyfajta tiltakozásképpen adták voksukat Grabar-Kitarovicra, akinek egyik feladata az volt, hogy előkészítse a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) hatalomba való visszatérését. Bár sokan azt várták, hogy államfőként nagyon elfogult lesz saját pártja javára, ehhez képest visszafogottnak bizonyult, bár politikai irányvonalát sosem rejtette véka alá. Arra talán megválasztásakor sem számított, hogy épp a horvát belpolitika egyik legzűrösebb időszakában lesz államfő.

Kitarovic egyébként 1993-ban került a zágrábi külügyminisztériumhoz. 1997-ben Horvátország kanadai nagykövetségén első titkárnak nevezték ki. A politikai pálya iránt a 2000-es évek elején kezdett mind nagyobb érdeklődést mutatni. A 2003-ban bekerült a zágrábi parlamentbe, s az uniós csatlakozásért felelős tárcavezetőnek nevezték ki. 2005. január 18-tól ő vezette a horvát csatlakozási tárgyalóküldöttséget Brüsszellel. 2005. február 17-én, Ivo Sanader első kormányában külügyminiszternek nevezték ki. 2008-tól három éven keresztül hazája Egyesült Államokbeli nagyköveteként szolgált, 2011-től 2014-ig pedig a NATO egyik főtitkárhelyettese volt. 2014 júniusában egyhangúlag választották meg a HDZ államfőjelöltjének.

Pak Gun Hje

Nincs irigylésre méltó helyzetben a dél-koreai elnök, hiszen az északi szomszéd, a kis vezér, Kim Dzsong Un nukleáris robbantásokkal, rakétakísérletekkel próbálja meg felhívni magára a figyelmet, s nehéz eldönteni, mi a jó stratégia vele szemben: a nagy szigor, vagy a korábbi – nem túl eredményes - „mosolydiplomácia”. Pak, aki hazája 11. államfője, inkább az előző taktika híve.

Pak Gun Hje nemcsak hazája, hanem Északkelet-Ázsia első női elnöke is egyben. Előzőleg a Nagy Nemzeti Párt (GNP) elnöke volt, amelyet 2012-ben Szaenurira kereszteltek át. Apja, Pak Csong Hi Dél-Korea diktátora volt 1962-től, egészen 1979-es meggyilkolásáig. Pak is rendre bekerül a legbefolyásosabb asszonyok Forbes-féle listájára.

Ellen Johnson Sirleaf

Több mint egy évtized óta Libéria elnöke Ellen Johnson Sirleaf, aki hazája 24. államfője. Az 1938-ban született politikus 1979-től egy évig pénzügyminiszter volt William Tolbert kormányában, egészen az 1980-as katonai hatalomátvételig. Ezt követően elhagyta hazáját, s több különböző nemzetközi pénzügyi szervezetnél vállalt munkát. Az 1997-es elnökválasztáson második helyen végzett Charles Taylor mögött. Országában polgárháború alakult ki, Taylor véreskezű diktátorként vezette országát. 2005-ben rendeztek demokratikus választást, amelyet meg is nyert Afrika első női államfőjeként. 2011-ben megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat a nők jogaiért vívott küzdelme elismeréseképpen”. 2011-ben újraindult az államfői tisztségért, s a második fordulóban 90,7 százalékot kapott.

Sirleaf a kontinens egyik legismertebb politikusa, idén júniusban vette át a nyugat-afrikai országok gazdasági közössége, az ECOWAS elnöki tisztségét. A Forbes is Afrika egyik legbefolyásosabb személyiségének jelölte.

Ameenah Gurib

Sirleaf elnökké választásával megtört a jég Afrikában, mert 2012-ben Monique Ohsan Bellepeau személyében újabb női államfője lett a kontinensnek, Mauritiusban. 2015-ben a Lepep nevű szövetség ismét női államfőt jelölt: Ameenah Gurib sokkal kevésbé ismert a Nobel-békedíjas Sirleafnél, ám ő is felkerült a Forbes legutóbbi listájára. Ameenah Gurib tudós, életét a biodiverzitás kutatásának szentelte. Egy sor tudományos szervezet tagja, számos nemzetközi elismerést kapott.

Michelle Bachelet

Chilében 2006-ban választottak először női köztársasági elnököt, Michelle Bachelet orvosnő személyében. Latin-Amerikában azonban nem ő volt az első elnöknő, Argentínában Juan Perón elnök második felesége, Isabel Perón férje halála után örökölte meg az elnöki széket, 1974 és 1976 között állt a dél-amerikai ország élén, a közép-amerikai Nicaraguát 1990 és 1997 között vezette egy erős asszony, Violeta Chamorro.

Michelle Bachelet apja katonatiszt volt, a meggyilkolt Salvador Allende kormányában szolgált, a Pinochet-puccs után megkínozták, a börtönben meghalt. Michelle-t és édesanyját is megkínozták. A család emigrációba kényszerült, előbb Ausztráliában, majd az egykori NDK-ban éltek. A berlini Humboldt Egyetemen kezdte orvosi tanulmányait, de már Santiagóban diplomázott. A chilei demokratikus átmenet után, 1990-ben az egészségügyi minisztériumba került, széleskörű nemzetközi tevékenységet fejtett ki. A szocialista Ricardo Lagos kormányában az egészségügyi, majd a védelmi tárcát vezette. Második fordulóban győzött a 2005-ös elnökválasztáson, 2006 és 2010 között állt Chile élén. Mivel a chilei alkotmány egymást követően két terminust nem engedélyez, 2010-ben leköszönt, 2013-ig az ENSZ nőszervezetét vezette. Akkor azonban újra indult az elnökválasztáson. Jelenleg második hivatali idejét tölti, népszerűsége az elmúlt években megkopott, családját korrupcióval vádolják. Bachelet mandátuma 2017 végén jár le.

Dilma Rousseff

Brazília 36. államfője, s egyben első női elnöke, Dilma Rousseff a politikai túléléséért küzd. Rousseff bolgár emigránsok gyermekeként Belo Horizontéban született, az 1964-es brazíliai katonai puccs után részt vett a diktatúra elleni városi gerillamozgalomban. Elfogták, megkínozták, 1970 és 1972 között börtönben ült. Kiszabadulása után közgazdasági diplomát szerzett, részt vett a Demokratikus Munkáspárt megalakulásában, majd 2000-ben belviták miatt átlépett a népszerű szakszervezeti vezető, Luis Inácio Lula da Silva Munkáspártjába (PT). Lula elnökké választása után az energiaügyi minisztériumot vezette, majd az államfő személyzeti főnöke lett. Da Silva két hivatali ideje lejárta után stábfőnökét ajánlotta utódának. 2010-ben a második fordulóban választották meg 56 százalékos támogatottsággal. Első hivatali idejében nagy népszerűségnek örvendett, mégis komolyan meg kellett küzdenie az újraválasztásáért. 2014 októberében szintén a második fordulóban nyerte el az elnökséget. A Forbes listáján 2013-ban a világ második, 2014-ben a negyedik, 2015-ben a hetedik legbefolyásosabb nőjeként jegyezték – idén már fel sem került a listára. Újraválasztása után egy évvel otthoni támogatottsága már mélypontra süllyedt, februárban 19 százalék, júliusban már csupán 9 százalék támogatta. 2015-ben nagy tüntetések robbantak ki, Rousseff kormányzatát tették felelőssé a gazdasági bajokért. Koalíciós partnerei szembefordultak vele, idén áprilisban a brazil alsóház megszavazta, hogy induljon meg ellene az alkotmányos vádemelési eljárás. Májusban a szenátus is rábólintott az impeachmentre. Rousseffet fél évre felfüggesztették hivatalából, amíg lefolytatják ellene a pert. Rousseffet nem korrupcióval vádolják, hanem azzal, hogy megszépítette a költségvetési adatokat a választási kampányban.

Hivatalban lévő női köztársasági elnökök
Daila Grybauskaite (litván elnök, 2009. július 12.)
Sinometta Sommaruga (svájci elnök, 2010. november 1.)
Dilma Rousseff (brazil elnök, 2011. január 1.)
Pak Gun Hje (dél-koreai elnök, 2013. február 25.)
Michelle Bachelet (chilei elnök, 2014. március 11.)
Marie Louise Coleirő Preca (máltai elnök, 2014. április 4.)
Kolinda Grabar-Kitarovic (horvát elnök, 2015. február 19.)
Ameenah Gurib (mauritiusi elnök, 2015. június 5.)
Bidhya Devi Bhandari (nepáli elnök, 2015. október 29.)


Lesz Magyarországnak női vezetője?

A jelenlegi hazai viszonyok alapján ítélve Magyarországon a közeljövőben vélhetően nem lesz női politikai vezető. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején volt ugyan egy felfelé ívelés, de ez a második Orbán-kormány hatalomra kerülésével megtört, a harmadikkal gyakorlatilag megsemmisült. Magyarországnak a nulla százalékos miniszteri aránnyal a világ utolsó nyolc országa között van, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Tonga, Vanuatu és a Brunei Szultanátus mellett.

A rendszerváltás után az első női pártelnök az MDF-ből került ki, Dávid Ibolya hosszú időn át meghatározó személyisége volt pártjának és fontos tárcát, az igazságügyit vezethette. Az MSZP-nek is volt női elnöke, Lendvay Ildikó, Lampert Mónika belügyminiszter lehetett, az első magyar házelnököt is a szocialista párt adta. Szili Katalin a házelnökség mellett a párt államfőjelöltje is volt. Mára azonban az MSZP-ből is eltűntek a női vezetők, a közelgő kongresszuson sincs női jelölt, még alelnöki posztra sem.

A liberálisok sem jeleskedtek e téren, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter volt az egyetlen SZDSZ-es tárcavezető.

Egyetlen párt, az LMP, amelynek női társelnöke van.

A Fidesznek sohasem volt női első vonalbeli vezetője, minisztere sem, a jelenlegi kabinetben már államtitkára sem. A legmagasabb beosztású női politikusa Pelczné Gáll Ildikó, alelnök.

A parlamentben 10,1 százalékos a nők aránya, ezzel Magyarország 113. helyen áll a 138-as listán.

Szerző

Berlusconi kiszorulhat az élvonalból

Publikálás dátuma
2016.06.18. 07:31
Az AC Milant már Berlusconi lánya, Barbara irányítja sportigazgatóként FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ GIUSEPPE BELLINI
Vasárnap Olaszország több városában versengenek a polgármesteri tisztség elnyeréséért. Rómában fennállásának legnagyobb győzelmét érheti el az Öt Csillag Mozgalom (M5S), amennyiben Virginia Raggi a második fordulót is megnyeri. A közvéleményt azonban legalább ennyire foglalkoztatja az, marad-e a Forza Italia szellemi vezetője Silvio Berlusconi, aki kedden súlyos, négyórás szívműtéten esett át.

Berlusconi már évek óta nem a régi. A politikától láthatóan sokkal távolabb került, már nem tudja úgy feltüzelni híveit, mint régen. Két héttel ezelőtt, a helyhatósági választás első fordulójában az általa irányított Forza Italia története egyik legsúlyosabb kudarcát könyvelhette el, országszerte mindössze négyszázaléknyian voksoltak a tömörülés jelöltjeire. Ám másból is kiderül, hogy Berlusconi már nem a régi. A foci iránt sem mutat akkora érdeklődést, mint korábban, hírek szerint hetek kérdése, s eladja az AC Milant, amelyet egy kínai befektető vásárol majd meg.

Berlusconi 2013 óta kezdi elveszíteni a lendületét, ekkor ítélték el adócsalás miatt. Előrehaladott kora miatt nem kellett letöltenie négy éves börtönbüntetését, ehelyett egy Milánó közelében lévő idősek otthonában végzett szociális munkát. A vele szembeni újabb, 2015-ben született ítéletet követően politikai pályafutása úgy tűnt, megpecsételődik, ettől függetlenül továbbra is ő maradt a de facto vezér.

Önbizalomnak sosem volt híján, mintha legjobb tanítómestere XIV. Lajos lett volna „az állam én vagyok” mondásával. Úgy viselkedett, mintha örökéletű vezető maradna, aki egyszerűen nem képes elhinni, hogy egyszer elérkezik az idő, amikor már nem ő lesz Olaszország mindenható ura. A külsejére ugyan mindig sokat adott, hajbeültetésen és egyéb szépészeti beavatkozásokon esett át, a szíve azonban a jelek szerint megsínylette az eltelt évek kaotikus botrányait. Orvosai szerint június 7-én olyan szívinfarktust kapott, amibe akár bele is halhatott volna.

A keddi szívműtét a milánói San Raffaele kórház közlése szerint gond nélkül zajlott, a politikust azonban még legalább egy hónapig nem hagyhatja el az intézményt. Jelenleg is az intenzív osztályon ápolják. A politikus a műtét előtt Facebook-profilján nyugtatta meg híveit, akik közül néhányan a San Raffaele kórháznál az FI lobogóival jelentek meg szolidaritásuk jeleként.

Berlusconi a sok rossz hír ellenére továbbra is hazája egyik legtehetősebb embere. Ő és családja a Forbes magazin szerint 6,6 milliárd dolláros (5,88 milliárd euró) vagyon felett rendelkezik. Berlusconi 1936. szeptember 29-én született. Kezdetben porszívók eladásával kereste kenyerét, majd sanzonénekesként tett szert hírnévre: először éjszakai bárokban, később hajókon lépett fel az általa előadott nótákkal. Életrajzírójának, Alan Friedmannak elmondta, repertoárja 150 dalt foglalt magában, s gyakran a nézők is vele együtt énekeltek. 1961-ben szerzett jogi diplomát, később egy építészeti vállalatot alapított, majd nagy ugrásként életre hívta saját televíziós csatornáját, a Telemilanót. Ebből nőtt ki az ország legnagyobb médiaimpériuma, a Mediaset. Ez a Fininvest Holding része lett, amely a Mondadori kiadót, az AC Milan, valamint több tucatnyi más cég részvényeit is magában foglalja. Gyermekei, Marina, Barbara, valamint Pier Silvio mindannyian továbbviszik az atyai örökséget, s a Fininvest valamelyik szárnyánál dolgoznak.

1993-ban alapította meg politikai pártját, a Forza Italiát, amelyet az olasz drukkerek szurkolói szlogenje, a „Hajrá Olaszország” mintájára hozott létre. Politikusként villámkarriert futott be, hiszen máris egy évvel később kormányfőnek választották: pártja, valamint az akkor még szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség és az Északi Liga koalícióját irányította. Sokan azt remélték, hogy egy vérbeli üzletember képes lesz új lendületet adni a lassuló olasz gazdaságnak. Mások rokonszenvét joviális stílusával nyerte el. A nagy remények azonban nem váltak valóra, a törvényeket a saját szája íze szerint alakítgatta, s elsősorban saját karrierje, illetve gazdasági birodalma építésével volt elfoglalva. A politika összefonódott az alvilággal. Igaz, ennek azért régi hagyományai voltak Olaszországban.

Berlusconi akkori kormánya hét hónap múltán összeomlott, miután adócsalás miatt eljárás indult ellene egy milánói bíróságnál. 1996-ban ráadásul elveszítette a választást a baloldal színeiben induló Romano Prodi ellen. Rivalizálásuk hosszú időn át tartott. Berlusconi 2001-ben tért vissza a hatalomba, hűségesen követték őt régi koalíciós partnerei.

A „Cavaliere”, azaz a „Lovag” valamihez nagyon értett. Tévécsatornái segítségével hatékony meggyőzőkampányt folytatott, sokszor mondogatták Olaszországban, hogy Berlusconi a háziasszonyok kedvence volt, akik otthon vasalás közben nézték a csatornáin menő sorozatokat, s elhitték a hírműsorokban elhangzó Berlusconi-párti szövegeket. Silvio Berlusconi kabinetje 2006-ig maradt hatalmon, ezzel ő lett a második világháború utáni időszak leghosszabb ideig egyhuzamban kormányzó miniszterelnöke. 2006-ban ismét Prodi győzte le, de a baloldali kormány csak két évet bírt ki, így 2008-ban ismét Berlusconi került a kormányfői bársonyszékbe. Pártját Szabadság Népére (PdL) keresztelte át. Népszerűsége 2011-től kezdett rohamosan csökkenni, amikor az olasz gazdaság rendkívül súlyos válságba sodródott, s a csőd fenyegette. Ezután a képviselők is rohamos sebességgel hátráltak ki mögüle, mígnem elveszítette parlamenti többségét, s kénytelen volt lemondani.

Pártja kezdetben támogatta Mario Monti technokrata kormányának reformprogramját, 2012 decemberében azonban felmondta az együttműködést. 2013 februárjában, az újabb választáson egy százaléknál kisebb hátránnyal végzett a második helyen Berlusconi pártja, ami már elegendő volt ahhoz, hogy a következő kabinet munkájába is beleszóljon. Csakhogy ekkor már a PdL-ben visszafordíthatatlanná vált az erjedés, kettészakadt a párt. Berlusconi ismét a régi fegyverhez nyúlt, visszakeresztelte Forza Italiára a jobboldali politikai erőt.

Berlusconi újra és újra a milánói ügyészség célkeresztjébe került, hol adócsalás, hol korrupció, hol kiskorú szexuális szolgáltatásokra való kényszerítése miatt. Egy 2009-es becslés szerint több mint 20 év alatt 2500 alkalommal jelent meg a bíróság előtt, 106 perben vett részt, ügyvédi költségei elérték a 200 millió eurót. Ő természetesen mindig mindent tagadott, s számos alkalommal fel is mentették – emlékeztetett a BBC. Akadtak olyan eljárások is, amelyek elévülés miatt szűntek meg vele szemben. 2011-ben azonban súlyos vereséget szenvedett, amikor az alkotmánybíróság felfüggesztette mentelmi jogát. 2012 októberében négy évre ítélték, s ami még súlyosabb büntetés volt számára, eltiltották a közügyek gyakorlásától. 2013 augusztusában az olasz semmítőszék az ítélet fenntartása mellett foglalt állást. Mivel 75 éves elmúlt, ezért nem kellett börtönbe vonulnia.

Berlusconi neve szinte összeforrott a bunga bunga partikkal, gyakorta tűnt fel ifjú, ledér hölgyek társaságában. Felesége, Veronica Lario azután vált el tőle, hogy felvételek készültek, amint egy 18 éves lány születésnapi buliján partizott. Azzal is vádolták, hogy nem politikai rátermettségük, hanem egyéb tulajdonságaik alapján választotta ki pártja európai parlamenti képviselőit. 2010-ben azzal az indokkal kérte a rendőrséget arra, engedje szabadon az akkor 17 éves Karima El Mahrougot, akit később Ruby néven ismert meg a világ, hogy Hoszni Mubarak akkori elnök unokahúga. Ebből persze egy szó sem volt igaz. Berlusoni elismerte ugyan magáról, hogy nem szent, de rendre sietve azt is hozzátette, hogy sosem fizetett a szexért.