Szívrohamot kapott a világhírű gitáros

Publikálás dátuma
2016.06.17. 18:20
FOTÓ: Getty Images, Matt Roberts
Feltehetőleg szívrohamot kapott a Status Quo angol rockzenekar gitárosa, Rick Parfitt, akit jelenleg Törökországban kezelnek.

A 67 éves zenészt szerda kora reggel szállították kórházba, egy antalyai koncertet követően. "Habár az állapota súlyos, Rick már kérte a szokásos csésze teáját két cukorral és egy édesítővel" - mondta Simon Porter, a banda menedzsere. Hozzátette, nem szolgálnak újabb információkkal mindaddig, amíg a szakemberek el nem végzik a szükséges vizsgálatokat. A zenekar a törökországi Expo 2016 fesztiválon lépett fel - írta a BBC News.

Parfitt számos egészségi problémával küzdött az elmúlt években: 2005-ben torokrákkal kezelték, 2011-ben szívrohamot kapott. Az együttes 2014-ben számos fellépést volt kénytelen lemondani, miután Parfittot pihenőre intették az orvosok egy műtéti beavatkozást követően.

A banda a Rock On Windermere elnevezésű jótékonysági műsorban lép fel szombaton, és Parfitt helyére az együttes basszusgitárosa, John "Rhino" Edwards fia, Freddie Edwards ugrik be.

Az 1960-as években alakult Status Quo több mint hatvan toplistás slágerrel büszkélkedhet Nagy-Britanniában. A Francis Rossi és Parfitt által vezetett együttes nagyon sok zenésszel dolgozta végig az elmúlt évtizedeket. A banda további tagjai jelenleg Edwards, Andy Brown és Leon Cave.

Szerző

Teljes a Sziget programja

Publikálás dátuma
2016.06.17. 14:48
Forrás: Sziget Sajtóiroda
Teljessé vált az idei Sziget programja, ami mostantól már napi bontásban is elérhető a fesztivál honlapján, s a jelek szerint minden eddiginél színesebb fesztiválra számíthatunk. A közönség érdeklődése is csúcsot dönt, eddig az egész hétre szoló bérletek 95%-a már gazdára talált.

Ha ilyen tempóban találnak gazdára a jegyek, június végére elfogynak az egész időszakra érvényes belépők és nem tudunk majd több bérletet, csak napijegyet kiadni” – mondja Gerendai Károly, aki szerint nagy esély van idén a teltházra .

Az ötnapos bérletek már régen elfogytak, jelenleg a kiadható egyhetes jegyeknek már csak az 5%-a van a piacon. Bár az összes kiadható napijegyeknek még "csak" a 40%-a fogyott el, ez is lényegesen több, mint a korábbi években a hasonló időszakban volt, hiszen ezeket a jegyeket sokan csak a helyszínen vásárolták meg eddig. "A napi fogyások ráadásul korántsem egyenletesen oszlanak meg, ezért már most látszik, hogy idén is számíthatunk teltházas napokra" - jegyezte meg a főszervező.

Összehasonlításképpen, tavaly augusztus elejére fogytak el a bérletek s a Sziget végül három teltházas napot számlált. Gerendai korábban már elmondta: “Fontos megemlíteni, hogy már a fellépők bejelentése előtt nagyon jól fogytak a jegyek, tehát egyre inkább sikerül elérnünk, hogy - bár fontos a zenei felhozatal - elsősorban a feeling, és a különleges hangulat számít, vagyis a látogatók jelentős része már a Szigetre akar jönni, és nem bizonyos koncertekre.”

A 2016-os Szigeten több mint 1500 program vár ránk. Az előadók a világ minden tájáról, több mint 60 országból érkeznek. A közönség nemzetközisége is garantált, hiszen már 98 országból vettek jegyet az idei Szigetre, de a szervezők nagy örömére az elmúlt két évhez hasonlóan megint tovább nőtt a magyar látogatók száma is.

Szerző

Shakespeare bőrébe bújik Rátóti Zoltán

Publikálás dátuma
2016.06.17. 14:03

Bereményi Géza Shakespeare királynője című darabját 2001-ben Zalaegerszegen mutatták be. Az Erzsébet királynő és a Bárd ellentmondásos kapcsolatáról szóló színművet idén Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház vezetője számára leporolás helyett újraírta Bereményi. Vagyis június 24-én és 25-én ősbemutatót lesz a Városmajori Színpadon. A Csiky Gergely Színházzal közösen létrehozott produkcióról a kaposvári teátrum igazgatójával, Rátóti Zoltánnal beszélgetünk, aki Shakespeare-t alakítja.

- Mennyiben fog különbözni a tizenöt évvel ezelőttitől ez az előadás?

- Az egy nagyszemélyzetű bemutató volt, ezért az ötlet felmerülésekor azzal a kéréssel álltam elő, hogy oldjuk meg kevesebb szereplővel, mert különben nem tudjuk vállalni a közös produkció létrehozását, sem a közös kivitelezést. Szerencsére Bereményi Gézát azóta sem hagyja nyugodni a téma, úgyhogy újra belefogott a megírásába.

- Fel tudja idézni, miben különbözött saját Shakespeare-képe, míg el nem kezdődtek Bereményi Géza színművének próbái? Elvégre volt már Richmond a III. Richardban, Bassanio, illetve Shylock A velencei kalmárban.

- Nem alkottam magamnak Shakespeare-képet. Amikor a darabjaiban játszottam, nem az alkotóval törődtem, hanem a szereppel. A karakter esetemben mindig a többi szereplőhöz való viszonyból és az ő viszontreakciójukból születik. Most pedig egy színpadi szerzőt kell megjelenítenem, akit történetesen Shakespeare-nek hívnak, és akinek egyénisége a Bereményi Géza által írottak alapján teljesen egyértelmű.

Milyen Bereményi Géza Shakespeare-je, és maga mit tett hozzá színészi tapasztalatával?

- Érzelemgazdag, rejtőzködő ember, aki a szerepei mögé bújik. De egyelőre nem tudom megmondani, hogy milyen mértékben lesz féltékeny, vagy éppen gonosz. Most azon dolgozunk a rendezővel, hogy a darab sokszínűségének minél több árnyalatát kihangsúlyozzuk, hiszen a benne megjelenő figurák szinte kivétel nélkül valaha élt emberek. Próbáljuk a néző számára érthetővé tenni, mitől lett Shakespeare olyan, amilyenné vált.

Mire jutottak: mi miatt olyan rejtőzködő a darabbeli Bárd? Vagyis talán a hús-vér Mester is olyan volt, mert, ha jól tudom, a színmű szerzője elmélyülten tanulmányozta Shakespeare élettörténetét.

- Talán a tulajdonságaiban van a válasz nyitja, hiszen ő annyira emberi figura Bereményinél. Vannak vágyai, hiányérzet gyötri, és szerény, mert nem emeli magát a társulat fölé, csak azért, mert ő elismert drámaíró. Mi legalábbis ilyennek képzeljük el a korabeli Globe Színház működését.

- Kettős szereposztásban játsszák a darabot. Másmilyen Shakespeare-t formál Kelemen József?

- A belső hangszerelés nyilván más lesz, mert lelkileg és fizikailag is különbözünk egymástól. De a rendezői elgondolást bizonyos mértékben mind a kettőnknek be kell tartani.

- Mi újat tudhatunk meg Erzsébet királynőről, akit Udvaros Dorottya alakít?

- Például azt, hogy a II. Richardból kihúzatta azt a történelmi tényt, miszerint lemondott a trónról. Az indoka az volt, hogy ezzel a szerző az ő uralkodásának kimenetelére kívánt utalni. De nem árulok el mindent előre a darabról, amely egy kicsit krimi, de közben szerelmi szálat is szövöget.

Szerző