Előfizetés

Portik-Rogán, I. félidő: 1:0

Focilázban izzik az ország, nem számít semmi, amit eddig művelt velünk a Kárpátok Maradonája. Most nyeri meg a Fidesz a következő választást a fodballmániától bevadult korábbi józanok segítségével is. Gigantikus magyar sikerként ünneplünk egy izlandi öngólt, meg, hogy Update Norbert testsúlykárosodott szerint egy tiszta kórterem nem foglalja egységbe a magyarságot a foci helyett, az egészségügy tehát kapja be...!

Azon is dörög a vita, hogy az orosz bíró szemét ki kell-e kaparnunk vagy eleve sohasem volt neki. De lássuk be: a foci EB csak csekély szeletében foglalja magába a politikát.

Gondoljunk Rogán Antalra és feleségére, valamint illusztris asztaltársaságukra, minek képe megjárta a világhálót. Állítólag, félő, igazul 120 eurós – ez három heti közmunkásbér – homárlevest ettek. Tállai, a kalaposmesterek nagy kihívása, adóállamtitkár is ott volt, de feltételezzük, hogy neki ez nem nagyon ízlett, mert nem volt benne szalonna, és különben is túl halízű. Neki jobban esett volna tán egy homárpaprikás nokedlivel, tejfölösen, koviubival, egy marék Erős Pistával, foszlós fehér kenyérrel, törköllyel. De ez a megpróbáltatása egy kormány-focirajongónak.

A díszes társaságot persze nem azért emlegetjük. Rogán például nem ment el a bírósági tárgyalásra, hogy szembesítsék Juhász Péter, a belvárosi mutyik kérlelhetetlen ellenfele perére. Pedig ott egy igazi nehézfiúval, Portik Tamással kellett volna szembesülnie állítólag elfogadott tízmillió forintocska ügyében. (Amitől még a Pasa park is hízni képes – Tállai figyelmébe ajánlva.)

És, bár Rogán ügyvédei (minek egy ártatlan felperesnek több ügyvéd is?) megpróbáltak hülyét csinálni a bíróságból, a helyzet roppant kínos. A tanács elnöke joggal rágott be, hogy az egyeztetett időpontban a propagandaminiszter angolnát játszott. Sőt, a védelemnek volt arca, hogy azzal érveljen: az előzetes egyeztetés az ő szabadidejükről szólt, nem Rogánéról.

Mindenki izgatottan várja, milyen interjút adott az egyébként az EB-n szurkoló Cili férje a Bildnek. Annak a lapnak, mely az mno.hu-nak cáfolta, hogy egy riport miatt kellett volna elmulasztania Rogánnak a tetemrehívást. Tudniillik e „halaszthatatlan közfeladata” miatt hagyta ki a Portikkal való szembesítést. Hivatala pedig elküldött a bánatba mindenkit, aki csúnyát gondol Rogánról. (Hogy egy magánszemély esetében miért a minisztérium nyilatkozik? Csak.)

Az pedig, hogy a nagy mellénnyel ijedtében perelő Rogán nem gondolta végig, hogy – rég várt módon - fejére is szakadhat a plafon, már nyilvánvaló. A nyüszítő gyávaság szül ilyen otromba mentegetőzéseket.

Hogy Portikot kemény gyilkossági ügyekben ítélték el? Valóban. Igazmondásra kötelezett tanúként viszont további súlyos börtönéveket kockáztat, ha nem mond igazat Rogánról.

Amennyiben hivatalos személynek – ilyen a bíró – eljárásában bűncselekményre utaló információ kerül birtokába, köteles feljelentést tenni. A hatóságnak pedig nyomozni. Úgyhogy – ha ez az ország még valóban jogállam -, nem lennék sem Rogán, sem a miniszterelnök helyében.

De - és csak ebben az egy esetben! - Lázár János helyében vidáman igen. Mert hamarosan jön a Portik-Rogán második félidő. Öngólok is várhatók.

Még van hely a világ körüli úton

A Neckermann Utazási Iroda külföldön már négy alkalommal is szervezett világ körüli utazást, Magyarországon azonban most először adódik erre lehetőség.

A 23 napos út 2017. január 22-én kezdődik, de már csak e hónap végéig lehet jelentkezni rá. Az indulás feltétele egy bizonyos létszám, ha pedig nem lesz elég vállalkozó kedvű turista - akinek elég vastag a pénztárcája is -, akkor az utazást eltolják egy évvel.

Hogy nagyobb kedvet csináljanak az úthoz, a túrát megspékelték egy speciális nyereménnyel. A szerencsés vállalkozó egy luxus Mercedes-Benz CLA típusú luxusautót nyerhet. Hermányi Attila, a Thomas Cook Air cégvezetője, és a Neckermann charterezésért felelős vezetője azt is elárulta, hogy már szép számban jelentkeztek az utazni vágyók.

A szervezett programok mellett fakultatív eseményeken is részt vehetnek az utazók. A helyi látványosságok és szokások mellett a gasztronómiai különlegességbe is betekintést nyerhetnek. Az egyenlítőn kétszer halad át a túra útvonala, és ennek örömére a koccintás sem marad el.

Látnivalók az édességek mellé

Angliát és Bécset járták hónapokig a Szamos tulajdonosai, hogy ötleteket merítsenek a Parlament mellett most megnyílt Szamos Cafe arculatához és stílusához. Az eredmény igazán különleges lett és nemcsak a káprázatos édességek miatt.

A nyugat-európai kávéházi trend ma már alapvetően a rohanó életet, és a sürgő-forgó turistákat tekinti célközönségének. Így aztán a Parlament tőszomszédságában most megnyitott 26. Szamos üzlet is ezt az új stílust tükrözi. Ne is keressünk tányérokkal szaladgáló pincéreket, mert ilyenek nincsenek. Van viszont a Kossuth térre néző teljesen nyitott portál és igazán világszínvonalú választék.

A tulajdonosok szándéka alapvetően az, hogy a helyhez méltóan valódi pörgős találkahely váljon a Szamos Cafeból. Törzsközönséggel és ámuló turistákkal. Ha a hagyományos beülős-rendelős hangulatra vágyunk, a galéria erre is nyújt lehetőséget. A dekoráció is különleges: a főfalon Kürthy Hanna tusrajza egy vágtázó lovat ábrázol. Hogy a finomságon túl is legyen látnivaló, arról gondoskodnak a többfunkciós térben. A legfelső szint a Szamos Csokoládé Múzeumé. A kiállítás anyagát több évtizede gyűjti a család, nyilvánosan azonban most először látható. A múzeumi anyag hat termen keresztül mutatja be a csokoládé történetét, a kakaó termesztésétől egészen a XX. századi gyártási technikákig.

Látható itt berendezett csokoládészalon, 30-as évekbeli édességbolt és egy működő csokoládéműhely is. A múzeumi túra végén a látogatók az ajándékboltba érkeznek, ahol emléktárgyakat és Szamos termékeket vásárolhatnak. A vitrinben egy méretarányos Parlament tekinthető meg, amelyet az egyedi panorámának köszönhetően az ablakon keresztül bárki könnyedén összehasonlíthat az igazival.