Abszolút többség közelében a baloldal?

Publikálás dátuma
2016.06.20. 07:33
A megkérdezettek több mint 38 százaléka vélte úgy, hogy Mariano Rajoy marad a miniszterelnök Fotó: Getty Images/Dean Mouhtaropou
A spanyol baloldali pártok az abszolút többség közelébe juthatnak egy hét múlva, a június 26-i általános választáson az El País című lapban közölt friss Metroscopia felmérés szerint. 

A legnagyobb parlamenti párt továbbra is a konzervatív Néppárt lehet, amely 114 mandátumra számíthat. Második legerősebb parlamenti erővé a radikális baloldali Podemos és a kommunistákat is magában foglaló Unidad Popular választási szövetsége, az Unidos Podemos válhat, 93 mandátumot szerezhetnek, a szocialista PSOE 82 mandátumot érhet el, a liberális katalán Ciudadanos 39 képviselői helyet szerezhet.

Ez azt jelenti, hogy a két baloldali tömörülés együttesen már csak 1 mandátummal marad el az abszolút többségtől, de a hibahatárt számítva, akár át is lépheti azt. Így az Unidos Podemos és a PSOE esetleges koalíciója nem lenne ráutalva a kis függetlenségpárti tömörülések támogatására. Ám kevéssé valószínű, hogy a PSOE támogatna egy olyan koalíciót, amelynek miniszterelnöke a Podemos populista vezetője, Pablo Iglesias lenne. S kérdés, hogy tudnának-e kompromisszumot kötni a katalán referendum ügyében.

A konzervatív ABC című lap felmérése a pártok erősorrendjét hasonlóan prognosztizálja, de náluk a baloldal távolabb van a 176 mandátumos abszolút többségtől. A PP 121-124, az Unidos Podemos 84-85, a PSOE 80-83 képviselői helyet érhet el, a Ciudadanos pedig 38-40 mandátumot szerezhet. Ez a GAD3-felmérés inkább azt jelzi, marad a szétforgácsolódott parlament. A megkérdezettek több mint 38 százaléka vélte úgy, hogy Mariano Rajoy marad a miniszterelnök.

Szerző
Frissítve: 2016.06.19. 22:50

Éppen időben csapott le a belga rendőrség

A brüsszeli rendőrség 12 személyt vett őrizetbe egy terrorellenes bevetés során, közülük három személy előzetes letartóztatását rendelték el. Helyi közlések szerint azonnali beavatkozásról volt szó. 

A főügyész hivatalának tájékoztatása szerint 16 különböző helyszínen hajtottak végre beavatkozást, nagyrészt Brüsszelben. Összesen negyven házkutatást tartottak, s negyven személyt kérdeztek ki. A razzia során nem történt nagyobb incidens. Nem találtak sem fegyvereket, sem pedig robbanóanyagokat.

A belga VTM csatorna úgy tudja, hogy a letartóztatott személyek hétvégén, a labdarúgó Európa-bajnokságon akartak terrorakciót végrehajtani, méghozzá a belga válogatott írek elleni találkozóján. A Le Soir közlése szerint a potenciális célpontok között a bordeaux-i szurkolói zóna volt. Emellett bevásárlóközpontokban és pályaudvarokon is robbantani akartak.

Belgiumban a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a március 22-én végrehajtott terrortámadások óta, amikor az egyik repülőtéren, illetve a metróban végrehajtott terrorakciókban összesen 32 személy vesztette életét. A hatóságok készültségét fokozták azóta, hogy június 10-én Franciaországban megkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság.

Az ügyészség azt közölte, hogy a nyomozás alapján azonnali rendőri beavatkozást tartottak szükségesnek, mert a csoport tagjai a közeli jövőben akartak terrortámadást végrehajtani. A letartóztatásokat összefüggésbe hozták a márciusi merényletekkel. Nyolc személyt egyébként pénteken este tartóztattak le, s egyikük, akinek a neve Youssef E. A-ként jelent meg a sajtóban, terrorcsoportban való részvétellel, gyilkosságokkal és gyilkossági kísérletekkel vádolják.

Razziáztak abban a brüsszeli Molenbeek negyedben is, ahonnan a tavaly november 13-án Párizsban végrehajtott, 130 személy életét követelő terrorakció legtöbb elkövetője is származott.

A belga hírközlő szervek beszámoltak arról, hogy a brüsszeli kormányzat négy tagjai, köztük Charles Michel különleges rendőri őrizetben részesülnek, miután megfenyegették őket.

Szerző

Meggyilkolt képviselő - Hallgat a merénylő

Publikálás dátuma
2016.06.20. 07:31
Hétvégén is sokan emlékeztek a képviselőnőre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GORDON LEADBEATE
Bíróság előtt hallgatták meg azt a férfit, aki csütörtökön meggyilkolta a munkáspárti képviselőnőt, Joanne „Jo” Coxot. A londoni testület előtt provokatívan lépett fel az 52 éves Thomas Meir. Amikor ugyanis nevét kérdezték tőle, ezt válaszolta: „A nevem: halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának!” Amikor megismételték a kérdést, ugyanezt válaszolta.

A bírósági meghallgatás mintegy negyedórán keresztül tartott. Mair e két mondatán kívül végig hallgatott. Az ügyészség gyilkosság, súlyos testi sértés és engedély nélküli fegyverviselés miatt emelt vádat a férfivel szemben. Mairt nem sokkal azután vették őrizetbe, hogy csütörtökön három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából.

A magisztrátusi bíróság elrendelte Mair őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság - közkeletű nevén az Old Bailey - elé utalta, ahol hétfőre kitűzték az első tárgyalási napot. A rendőrség még Mair szombati bírósági megjelenése előtt közölte: az egyik elsődleges nyomozati szál annak felderítése, hogy Thomas Mairnek voltak-e szélsőjobboldali politikai kapcsolatai. West Yorkshire rendőrfőnöke, Dee Collins közlése szerint a nyomozásban a terrorellenes egységek is részt vesznek. A vizsgálat során szélsőséges kapcsolatai mellett pszichés állapotát is vizsgálják. Szomszédainak, illetve családtagjainak közlése szerint ugyanis a férfit pszichés problémák miatt kezelték.

A rendőrség eddigi nyomozása szerint magányos merénylőről van ugyan szó, de előre kitervelte a képviselőnő megölését. Sok kérdést mind ez idáig nem tisztáztak. Dee Collins közlése szerint a nyomozás során arra koncentrálnak, hogy választ találjanak arra, mi motiválta a gyilkosságot.

A rendőrség már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a képviselő már hónapokkal korábban halálos fenyegetéseket kapott, minek nyomán egy férfit őrizetbe vettek. Ugyanakkor nem a csütörtöki merénylőről van szó.

A BBC értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun szombaton azt írta, hogy a férfi legalább 17 éve "a náci ideológia megszállottja". A lap forrásai szerint 1999 óta állt kapcsolatban egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges útmutató kézikönyveket küldött neki. Ezt az ismert amerikai rasszizmusellenes szervezet, a Southern Poverty Law Center (SPLC) is megerősítette, amelynek közlése szerint a férfi évtizedeken keresztül támogatta az Egyesült Államokbeli neonáci csoportot, a Nemzeti Szövetséget (NA).

A Daily Telegraph cikke szerint a Skóciában született Thomas Mair neve megtalálható egy apartheidpárti dél-afrikai kiadvány, az S.A. Patriot előfizetőinek listáján is. A lapot az apartheidet támogató egyesület, a Whit Rhino Club adta ki.

A Guardian a férfi családjától származó információk szerint azt közölte, hogy Mair valójában nem érdeklődött annyira a politika iránt.

Egyelőre kérdéses az is, hogy a gyilkosságnak van-e bármi köze a csütörtökön esedékes brit népszavazáshoz, amelyen arról dönthetnek az ország polgárai, London az Európai Unió kötelékében maradjon-e. A férfi tette elkövetésekor a Brexit híveinek szlogenjét („Britain first”, „Britannia az első”) harsogta. Ez azonban egy szélsőjobboldali, nacionalista csoport neve is. Ez utóbbi elnöke, Jayda Fransen elhatárolódott a támadástól, amelyet „undorítónak” nevezett.

A rendőrség ugyanakkor továbbra sem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit, hogy Mair a "Britain first" - Nagy-Britannia mindenekelőtt - szavakat kiabálta volna, amikor rátámadt Jo Coxra.

A merényletet követően ismét előnyben vannak azok, akik azt akarják, hogy London az Európai Unióban maradjon. 45 százalék az EU-ban maradást, 42 a Brexitet támogatók aránya – derül ki a The Mail On Sundayban megjelent felmérésből. A referendumot csütörtökön rendezik meg.

Szerző