Előfizetés

Abortuszellenes tüntetés Varsóban

Varsóban szombaton több ezren tiltakoztak a kormány azon terve ellen, amely szerint szigorítanák az abortusszal kapcsolatos törvényeket.

„Létezem, gondolkodom, döntök” – skandálták a tüntetés résztvevői. „A női jog is emberi jog” – volt olvasható a transzparenseken. A megmozduláshoz sok férfi is csatlakozott. Az „Emberi Jog Menetét” a „Nők a nőkért” nevű csoport szervezte, amely a Facebookon alakult meg, s jelenleg már mintegy 100 ezer tagot számlál. Az egyik szervező, Bozena Pryluska azt közölte, hogy az ország lakosságának fele nő, akik több elismerést, tiszteletet akarnak.

A törvény szigorításának ellenzői 100 ezer aláírást akarnak összegyűjteni azért, hogy liberalizálják a jogszabályt. A már érvényben lévő abortusztörvény is az egyik legszigorúbb Európában. A törvénymódosítással kapcsolatos tervezet szerint csak akkor válna lehetővé a művi terhességmegszakítás, ha a nő életveszélyben van.

Sikerek az IS ellen

Jelentős hadi győzelmet könyvelhet el Bagdad az Iszlám Állammal (IS) szemben, ami Haider al-Abadi kormánya helyzetét is megkönnyítheti. A síita milíciák által támogatott kormányhadsereg vasárnap szinte teljes egészében visszafoglalta Fallúdzsát, a terrorcsoport egyik fellegvárának számító, Bagdadtól 50 km-re fekvő települést.

A több mint egy hónapja tartó ostrom eredményeképpen a város 80 százaléka került vissza az állami fennhatóság alá, visszafoglalták a város központjában lévő kormányzati épületegyüttest, a kórházat, ezzel több mint 30 ezer az IS által élő pajzsként használt civil menekülhetett el a harci övezetből. Katonai források szerint a két külvárosba még több tízezren lehetnek, őket az IS élő pajzsként használhatja.

Az AFP szerint a hadsereg „erőre kapott” Fallúdzsa részleges felszabadításától, és felújította hadműveleteit az IS iraki fellegvárának számító Moszul visszavételére. Fallúdzsa közelsége a fővároshoz a terroristák beszivárgását is megkönnyítette Bagdadba. Az iraki fővárost az utóbbi időben számos merénylet rázta meg. A tűrhetetlen állapotokért a lakosság a kormányzatot tette felelőssé, nemrég a radikális síita hitszónok, Moktada al-Szadr hívei kétszer is behatoltak a bagdadi különleges erők által kiemelten védett zöld zónába, megostromolták a parlamentet és a kormányfő házát.

Kiterjeszti az EU líbiai misszióját

Az Európai Unió „Szófiának” nevezett líbiai missziója kiterjesztését tervezi, s nemcsak a feladatköröket illetően, hanem a hadműveleti terület megnövelésének tekintetében is.

Ebben állapodott meg a 28 uniós tagország nagykövete – jelentette a Welt am Sonntag meg nem nevezett uniós diplomatákra hivatkozva. A Földközi-tengeri bevetési területet egészen a Kréta szigetétől délig terjedő szakaszig terjesztenék ki. Az európai haditengerészeti misszió vezetője, Enrico Credendino közlése szerint a döntés azt a célt szolgálja, hogy még hatékonyabban lépjenek fel az embercsempészek ellen.