Több munkát kap az unió földközi-tengeri flottája

Az Európai Unió elkötelezett a mediterrán térség biztonsága mellett, ezért egy évvel meg fogják hosszabbítani és ki fogják terjeszteni az unió földközi-tengeri flottájának mandátumát - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini a tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozása előtt elmondta, hogy a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése érdekében távolabbi vizekre is kiterjesztik az Égei-tengeren tevékenykedő, Sophia elnevezésű haditengerészeti misszió műveleteit.

A flotta munkáját ki kell terjeszteni a líbiai felségvizekre is - jelentette ki -, nemcsak az észak-afrikai régió, különösen a líbiai stabilizáció érdekében, hanem a fegyverkereskedelem leállítása miatt is. Utóbbi az Iszlám Állam terrorszervezet gyengítését is szolgálná.

Mogherini arra is kitért, hogy a migrációs vita során megtárgyalják az afrikai Száhel-övezethez tartozó országok védelmének megerősítését is, amely - mint mondta - kedvező hatással lehet az Európa irányába induló migrációra is.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor, a brit EU-népszavazásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ha Nagy-Britannia nemmel szavaz, egyedül marad, s ezt jobb elkerülni. "Egységes Nagy-Britanniát szeretnénk egy egységes Európai Unióban" - fogalmazott Asselborn a brit uniós tagságról most csütörtökön tartandó népszavazással kapcsolatban.

Szerző

Dunába hajíthatják a politikusokat

Szlovákia EU-elnöksége után a koalíció szétesik, előre hozott választások lesznek - jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina) ellenzéki képviselő a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) mai vitaműsorában. "Nem azért, mert ezt akarjuk, hanem mert belülről annyira megingott és szétesőben van" - véli Boris Kollár embere.

A Bašternák-ügy Krajniak szerint nem csupán Kaliňák problémája, hanem az egész parlamenté. Elárulta: attól fél, hogy egy nap feldühödött emberek jönnek, és "mindannyiunkat a Dunába hajigálnak." Krajniak figyelmeztetett: a nép haragját nem szabad a végsőkig feszíteni.

A Sieť elnöke, Radoslav Procházka szerint a koalíció bármikor meginoghat, az EU-elnökség alatt is. Szerinte ugyanakkor azzal nem lehet visszaszerezni az emberek bizalmát, hogy a politikusok egyik csoportját egy másikkal váltják le. "Már nem elég azt mondani, hogy most adjatok esélyt a kékeknek a vörösek helyett, a zöldeknek vagy a fehéreknek, és bízzatok bennük, hogy működni fog" - véli a pártelnök.

Szerző

Történelmi találkozó a Balkánon

Ma történelminek mondott találkozóra kerül sor Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök között. A horvát elnök reményét fejezte ki, hogy valóban történelmi találkozóra kerül sor kettejük között.

Vucic úgy foglalt állást, a horvát elnökkel való hétfői találkozó voltaképpen az első lépés Horvátország és Szerbia feszült viszonyának enyhítése felé. Megállapodást írnak alá a két állam kapcsolatainak fejlesztéséről. Vucic ezzel kapcsolatban kifejtette, „A megállapodás komoly, lényeget érintő, Szerbia és Horvátország vonatkozásában stratégiai kérdéseket taglal. Meg kell próbálnunk többet beszélgetnünk egymással, s nagyobb tiszteletet tanúsítani egymás iránt”, mondta Vučić a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában. „Ha gyakrabban megpróbálnánk a másik cipőjében járni, a horvátok a szerbekében, a szerbek a horvátokéban, azt hiszem, jobban megértenénk egymást”, mondta egyebek között Vučić az interjúban, amelyet vasárnap este tűz műsorára a HRT.

Szerző