"Válságálló" munkahelyeket teremtene az LMP

Összesen 450 ezer, a vidékiek számára is helyben megélhetést biztosító, válságálló munkahely létrehozására tesz javaslatot programjában az LMP - mondta a párt társelnöke.

Szél Bernadett hangsúlyozta: elsősorban az alacsonyabb végzettségű emberek számára biztosítanának jobb megélhetést a helyi gazdaság fejlesztésével. Jelentősen növelnék a kis- és közepes vállalkozások támogatását - mondta, kifogásolva, hogy a multik mintegy tízszeres kedvezményben vagy támogatásban részesülnek.

Az ellenzéki politikus hozzátette: jelenleg az adófizetők mintegy fele él a létminimum alatt; oktatási programjukkal rajtuk is segítenének úgy, hogy visszaadnák a szektorból hiányzó mintegy 250 milliárd forintot, az első diploma megszerzését pedig ingyen biztosítanák mindenkinek, aki bejut a felsőoktatásba.

A képviselő szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikát követ és rosszul költi el az adófizetők pénzét.

Szerző

"Nem akarunk félelemben élni" - Fideszes képviselők otthonát dobálták meg

Mályi Fidesz-KDNP-s helyi képviselői feljelentést tettek, mert mindannyiuk otthonát támadás érte a múlt héten.  

Mályi négy Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjét munkájuk miatt összehangolt, a tulajdonukat, otthonukat érintő fizikai támadás érte az elmúlt héten, emiatt feljelentést tettek a rendőrségen - közölte Sömjéni Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település héttagú önkormányzatának egyik érintett képviselője. A képviselő négyük véleményét tolmácsolva azt mondta: "nyilvánvalóan meg akarnak bennünket félemlíteni."

Bejelentés alapján a község üdülőövezetében, a tó partján tartottak bejárást, ezután éjjel otthonukat, autójukat megdobálták gumióvszerekbe töltött fáradt olajjal, "minden úszott az olajban" - idézte fel. A képviselő biztos abban, hogy nem randalírozó fiatalok merészkedtek erre, sokkal inkább azok - vagy az ő megbízásukból mások -, akiknek az érdekeit sérti a munkájuk.

A fideszes képviselők ugyanis több olyan szabálytalanságot, jogszerűtlenséget tártak fel, amelyek sértik, sérthetik egyesek "érinthetetlenségét" - fogalmazott -, és bár ezeket a jogszerűtlenségeket többször szóvá tették önkormányzati üléseken, érdemi változás kevés esetben történt.

"Nem akarunk félelemben élni, de visszavonulni sem szeretnénk, nagyon fájna, ha azok kerekednének felül, akik semmilyen szabályt nem tartanak be, akik ilyen tettekre képesek, másrészt azzal elérnék a céljukat" - tette hozzá, megjegyezve: mind a négyen rendezett körülmények között élnek, "nincsenek gyanús ügyleteink, nincsenek ellenségeink".

Teljesen nyilvánvaló, hogy ez az összehangolt támadás a fideszes képviselői minőségünkben végzett munkánk következménye - jelentette ki Sömjéni Éva. Úgy tudja, rongálás miatt indult az eljárás, de a cél biztos, hogy nem rongálás volt - jelentette ki. Összehangolt támadás történt ellenük, ami szerinte kimeríti a közösség tagja elleni erőszak tényállását, a büntető törvénykönyv szerint ugyanis ehhez elegendő a dolog elleni erőszak megvalósulása is - mondta a jogász végzettségű képviselő.

A feljelentés tényét megerősítette Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Azt mondta: ismeretlen tettes ellen, rongálás vétsége miatt indítottak eljárást.

Szerző

Rossz ötlet volt - Ruhában akarta átúszni a Balatont

A Vízimentők Magyarország Szakszolgálatának Központja 5 óra 49 perckor kapta a riasztást, miszerint horgászok látták, hogy egy szemmel láthatóan ittas férfi Szántódon vízbe megy és ruhában, úszva indul Tihany irányába - közölte Tar Mihály szóvivő.

A Központ azonnal riasztotta a Rupert Sürgősségi Mentőhajót, mely nem sokkal később kb féltávon megtalálta, a vízben a fáradtságtól kimerült, ekkor már csak a víz tetején lebegő férfit.

Kiderült, hogy a budapesti illetőségű, de hajléktalan, 29 éves férfi csütörtökön gyalog indult Budapestről a Balatonra, ahol ma reggelre jelentősebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után döntött úgy, hogy átúszik Tihanyba. Vállalkozása szerencsés véget ért, mivel indulását a horgászok látták, akik segítséget kértek a hatóságtól, így az erejét vesztett, fáradt ember életét sikerült megmenteni.

A mentőhajó személyzete a férfit a hajóba emelte, majd Tihanyban átadta az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik további ellátásra kórházba szállították.

Szerző