Előfizetés

A magyar reformok nem működnek

Hallom elégszer, a „Magyar reformok működnek”. Más kérdés (dehogy más kérdés!), hogy mindezt nem tapasztalom - írja holnap megjelenő jegyzetében Bod Péter.

Tegyük fel azt az elemi kérdést, hogy egy kormányzat van-e abban a helyzetben, hogy az általa elindított programokról (nevezzük ezeket reformoknak) elfogulatlan véleményt mondjon? Nyilvánvalóan nincs. Mégis úgy tesz, mintha a saját elképzeléseiről és azok megvalósításáról a lehető legobjektívebb értékelést alkotná.

Kis leegyszerűsítéssel: a magyar reformok nem működnek. A kormánypropaganda idevágó tételmondatai közül kevés állja meg a helyét. Igaz, hogy alacsony az infláció, a költségvetés (tudható) hiánya csekély, de az messze nem, hogy a „magyar gazdaság teljesítményét külföldön is elismerik”. A hitelminősítők vonakodó és hezitáló magatartása nem ezt támasztja alá. Az pedig egyenesen a háryjánosi hagyományok továbbéléseként értékelhető, hogy ugyanennek a kormánykampánynak az egyik vezérmotívuma „az egyik legjobb gazdasági növekedés Európában” szlogenjének azonosítása hazánkkal. Ez, ha pillanatokra igaz volt is, mára kiderült, hogy a kontinens egyik leggyengébb növekedését produkálta a magyar gazdaság, amely csak a súlyos válsággal viaskodó Görögországot tudta ebben megelőzni. Erre a teljesítményre kellene olyan büszkének lenni? Erre kapja fel a fejét Európa vagy a világ? Mert félreértés ne essék, az Orbán-kormány ennél kevesebbel nem éri be.

"Vádolom Poltot és Orbánt" - Felmentették Juhászékat

Publikálás dátuma
2016.06.20. 16:30

Hat éve folyik egy koncepciós eljárás, azóta hurcolnak bennünket a sokadig bírói fórum elé, és most jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit a kezdetektől fogva állítottunk: az ügyben ártatlanok vagyunk, mint a ma-született bárány - nyilatkozta Juhász Ferenc, a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere a Népszavának, miután a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is felmentette őt és Fapál László volt államtitkárt a hűtlen kezelés vádja alól hétfőn.

A vád szerint Juhász Ferenc - miniszterként - 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást, a volt államtitkár pedig felbujtóként vett részt a jogosulatlan lakásvásárlásban. 

Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig - szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban - a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkáraként dolgozott, 2006 áprilisában ment nyugdíjba.

A miniszter kötelezettségszegése abban állt az ügyészség szerint, hogy Fapál László katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján. (Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia). A vád szerint Fapál László azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérelmet írt a miniszterhez arra vonatkozóan, hogy jelölje ki elidegenítésre a lakást. 

A perben első fokon 2014 februárjában bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ugyanakkor 2015 novemberében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket. A Fővárosi Ítélőtábla hétfőn - egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel - bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.

A táblabíróság kimondta: a lakáskiutalás Fapál Lászlónak törvényes volt, Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá. Az eltérő első- és másodfokú ítélettel összefüggésben a bíró kifejtette: a Fővárosi Törvényszék nem állapított meg eltérő tényeket, hanem az első fokon megállapított tényállásból vont le a táblabíróság szerint téves következtetéseket. 

 Juhász Ferenc és Fapál László. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Juhász Ferenc és Fapál László. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A harmadfokú bíróság megerősítette: Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta az egyenruháját és a fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy a szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként azt megvásárolhassa. 

A bíróság indoklásában arra is kitért, hogy Fapál László "jobb lakáshoz jutása" nem vagyon elleni bűncselekmény, hanem az akkor hatályos jogszabályok alapján hivatali visszaélés, jogtalan előnyszerzés megállapíthatóságát vethetné fel Juhász Ferenc esetében, azonban ezeknek a bűncselekményeknek az akkori szabályok alapján három év volt az elévülési idejük, így erre már a nyomozás sem terjedhetett ki. 

Juhász Ferenc a jogerős ítéletet követően újságíróknak azt mondta: "hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el és bűncselekményt nem követtünk el".  A volt miniszter hozzátette: a hat év alatt sikerült két családot tönkretenni. 

"Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjogi eszközöket használták a politikai riválisokkal szemben, vádolom azt az eljárást, ami egyébként azt eredményezhette, hogy tizenvalahány bírói fórum után jutottunk oda, hogy végleges elégtételt kaphassunk" - fogalmazott. 

Az egykori tárcavezető azt is előrevetítette, ügyvédjével meg fogják keresni annak a módját, hogy elégtételt kaphassanak. "Azért a sok mocsadék állításért, amelyet Budai Gyulától kezdve az ebben részt vevők velünk szemben alkalmaztak" - tette hozzá.

Fapál László az ítéletet követően azt mondta: erre az ítéletre számított, számára a legfontosabb üzenete a döntésnek az, hogy "a mai Magyarországon még mindig van bírósági korrekció", "az igazságszolgáltatás még működik". A volt közigazgatási államtitkár nyilvánvalóan jogellenesnek és törvénytelennek nevezte a másodfokú, őt és Juhász Ferencet elmarasztaló döntést, amelyet a harmadfokon eljáró táblabíróság megváltoztatott. 

"Sorra buknak el a fideszes koncepciós perek"
Tóbiás József szerint lassan összeszámolni sem lehet a politikusaik ellen 2010 után indult, és azóta elbukott koncepciós pereket. Az ítélet tükrében az MSZP elnök-frakcióvezetője felszólította Budai Gyula egykori elszámoltatási kormánybiztost, hogy kérjen bocsánatot Juhásztól és Fapáltól, s hozzátette: ugyanezt várja el a Polt Péter vezette vádhatóságtól is. Tóbiás szorgalmazta, hogy a Fidesz szüntesse be "leszámoló hadjáratát", valamint felszólította Poltot magát is, hogy fejezze be az ügyészi szervezet "fideszes pártszervezetként" működtetését."Válságálló" munkahelyeket teremtene az LMP

Összesen 450 ezer, a vidékiek számára is helyben megélhetést biztosító, válságálló munkahely létrehozására tesz javaslatot programjában az LMP - mondta a párt társelnöke.

Szél Bernadett hangsúlyozta: elsősorban az alacsonyabb végzettségű emberek számára biztosítanának jobb megélhetést a helyi gazdaság fejlesztésével. Jelentősen növelnék a kis- és közepes vállalkozások támogatását - mondta, kifogásolva, hogy a multik mintegy tízszeres kedvezményben vagy támogatásban részesülnek.

Az ellenzéki politikus hozzátette: jelenleg az adófizetők mintegy fele él a létminimum alatt; oktatási programjukkal rajtuk is segítenének úgy, hogy visszaadnák a szektorból hiányzó mintegy 250 milliárd forintot, az első diploma megszerzését pedig ingyen biztosítanák mindenkinek, aki bejut a felsőoktatásba.

A képviselő szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikát követ és rosszul költi el az adófizetők pénzét.