Előfizetés

Tízmilliárdokért lett az államé is az Erste Bank

Publikálás dátuma
2016.06.20. 18:04
FOTÓ: Népszava
A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői hétfőn aláírták az Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést Budapesten; a magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet.

 Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az aláírás után kifejtette, a magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét. Felidézte, hogy tavaly februárban az EBRD-vel abban állapodott meg a magyar kormány, hogy a korábbiaknál szorosabban együttműködnek a magyar gazdaság szempontjából fontos pénzügyi kérdésekben. A kormány azt is vállalta, hogy jelentősen mérsékli a bankrendszer terheit, hogy a hitelezési aktivitás bővüljön. Így ígéretéhez híven több lépcsőben csökkentette a bankadót, együttesen mintegy 80 milliárd forinttal - tette hozzá a miniszter.

A magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet, az árat külső szakértőkkel, piaci értékeléssel alakították ki - mondta. A nemzetgazasági miniszter rámutatott: az EBRD az elmúlt időszakban mindent megtett, hogy növelje szerepét a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer fejélesztésében, az Erste pedig eddigi, Magyarország melletti hosszú távú elkötelezettségének megfelelő üzleti tevékenységet folytatott. 

Kiemelte: a kormány nagyon fontosnak tartja az Erste Banknak a magyar gazdaság növekedését támogató hitelezési tevékenységét. Az Erste Bank már korábban is egyértelműen kifejezte hosszú távú elkötelezettségét Magyarország iránt, és azt a szándékát, hogy a hitelezési aktivitását jelentős növeli, a most létrejött ügylet tovább erősíti a bizalmat az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány között - tette hozzá a miniszter. 

Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány célja, hogy a növekedés elősegítése érdekében a bankok hitelezési aktivitása erősödjön, valamint az, hogy stabil háttér megteremtésével segítse a magyar bankrendszert és ezáltal járuljon hozzá a növekedéshez.Az EBRD-vel kötött megállapodás szavai szerint ahhoz is hozzájárult, hogy különböző nemzetközi szervezetek az elmúlt időszakban egyre pozitívabban értékelik Magyarország gazdasági teljesítményét, az egyik rangos nemzetközi hitelminősítő már felminősítette a magyar államadósság besorolását.

Varga Mihály az Erste-tranzakció néhány részletéről elmondta: a bankot továbbra is az Erste fogja irányítani, a magyar kormány egy-egy tagot delegál a bank igazgatóságába és a felügyelőbizottságba. Kifejtette: emellett a szerződés megfelelő biztosítékokat is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a magyar állam megfelelő szavatossági és kártérítési rendszerben jut a banki részesedéshez. A kormány a tranzakcióról az Európai Bizottságot tájékoztatta, lefolytatták az előzetes versenyjogi egyeztetéseket, és ezek eredményeként aláírhatták a szerződéséket.

Phil Bennett, az EBRD alelnöke elmondta: Az EBRD a befektetéssel olyan, magánkézben lévő bankot támogat és erősít meg, amely sikerrel küzdötte le a pénzügyi világválság hatásait és elkötelezett a régió iránt. Az erősebb tőkebázis hozzájárul az Erste Bank Hungary növekedési terveinek megvalósításához, amelynek része a hitelezés növelése, és ezáltal a pénzügyi közvetítői szerep fejlesztése, valamint a reálgazdaság támogatása - fűzte hozzá.

Friedrich Rödler, az Erste Bank Csoport felügyelőbizottságának elnöke rámutatott: azt szeretnék, hogy a magyar kormány és az Erste Csoport között tartós és stabil kapcsolat legyen. Az Erste a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb bankcsoportja, és elkötelezett a magyar piac iránt, egyúttal sikeres és operatív együttműködésre törekszik a magyar kormánnyal - emelte ki Friedrich Rödler. 

A magyar kormány, az EBRD és az Erste közös közleménye szerint a tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az Erste Bank Hungary tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek. A tőkeemelés utáni vételár 1,1-szeres könyv szerinti értéknek [P/BV arány] felel meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz - olvasható a közleményben. Arra a kérdésre, hogy a költségvetésben csak 32 milliárd forintot irányoztak elő a banki tulajdon megszerzésére Varga Mihály azt válaszolta, az értékelés meggyőzte a kormányt arról, hogy érdemes többet fizetni a 15 százalékért.

Többszáz kiló ismeretlen eredetű gyros hús Barcson (fotók)

Publikálás dátuma
2016.06.20. 13:24
Fotók: Facebook/NAV
Mintegy hatszáz kilogramm, eredet nélküli gyros húst találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovén hűtőautóban Barcson - tájékoztatta a NAV somogyi adó- és vámigazgatósága.

A közlemény szerint a Horvátországból érkező járművet azután ellenőrizték, hogy a határon nem a teher-, hanem a személyforgalmi sávban próbált bejutni az országba.

Mivel az autó rakterében talált 580 kilogramm fagyasztott húskészítményhez sem engedély, sem eredetet igazoló okirat nem volt, az árut a kormányhivatal lefoglalta és elrendelte a megsemmisítését - írták.

A NAV kitért arra, hogy a Szlovéniából induló hűtőkocsi már 420 kilogramm húst leadott Horvátországban, a szállítmány Barcson lefoglalt részét magyarországi városokba vitte volna.

Ötvenmilliós bírság a K&H biztosítónak

Átfogó vizsgálatának lezárásaként 20 millió forint felügyeleti és 30 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a K&H Biztosító Zrt.-re, a nem megfelelő eljárások, a biztosítási szerződések hiányos tartalmi elemei, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt.

A bírság összegét nem rendkívüli súlyú jogszabálysértések, hanem a sok feltárt hiányosság és a biztosító piaci súlya határozta meg - közölte a jegybank hétfőn. A MNB átfogó vizsgálatot végzett a biztosítónál, a társaság tevékenységét 2012. október 25-től tekintette át. A hatósági ellenőrzés során feltárt sok hiányosság ellenére a biztosító alapvetően jogszabályszerűen működik - hangsúlyozta tájékoztatásában a jegybank. 

A jegybanki vizsgálat problémát talált a biztosító vállalatirányítási, ügymenet-kiszervezési és leltározási gyakorlatában, valamint az egyes felügyeleti adatszolgáltatások alátámasztásában is.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések nyilvántartási, adatszolgáltatási- és feldolgozási, valamint ellenőrzési rendszerei sem mindenben feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A kgfb-szerződések esetében jelentős arányban elmulasztotta, határidőn túl teljesítette tájékoztatási kötelezettségét.

A vizsgálat sok, esetenként kisebb jelentőségű hiányosságot tárt fel a biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási szerződéseinek jogszabály által előírt tartalmi elemeivel kapcsolatban is. A társaság többször megszegte az ügyfelek tájékoztatására és panaszkezelésére vonatkozó előírásokat is - közölte a jegybank. Az életbiztosítási szerződések megszűnéséhez kapcsolódó, és a jogszabály előírásai szerint évente rendszeresen teljesítendő tájékoztatást számtalanszor késedelmesen adta meg ügyfeleinek a társaság.

Az MNB jelezte, a törvényi előírás szerint a 100 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedő bírságkereten belül különösen a társaság piaci súlyából fakadó kockázatok, a jogsértések száma, illetve rendszerszintű jellege miatt állapították meg ekkora összegben a bírságot.

A jegybank határozatában szeptember 30-ig adott határidőt a biztosítónak arra, hogy írásban tájékoztasson a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.