Előfizetés

Rubovszkynak is kínos lehet Portik Tamás vallomása

Publikálás dátuma
2016.06.20. 21:53
FOTÓ: Népszava
A Város FM nevű cég készítette az ötödik kerületi ingatlanbecsléseket abban az időszakban, amelyet a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen elítélt Portik Tamás emlegetett bírósági vallomásában múlt héten a Juhász Péter és Rogán Antal közötti perben. A társaság egyik tulajdonosa a KDNP-s Rubovszky György - írja az Index. 

Rubovszky emellett az ötödik kerület külsős jogászaként is kapott pénzt, havi 300 ezer forintot, amíg ezt a jogszabályok engedték. Rubovszky lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla régóta V. kerületi képviselő, tehát a család elvileg nemcsak az értékbecslésekre, hanem az előterjesztésekre és a szavazásokra is hatással tudott lenni - olvasható a cikkben. Az Index felhívta az ügyben Rubovszky Györgyöt, de kérdezni sem tudtak, rögtön letette a telefont a képviselő. A Város FM irodáját is megkeresték, ott keddre ígérték, hogy az ügyvezetővel beszélhetnek. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a cég értékbecslési részlege nagyjából fél éve megszűnt.

Mint megírtuk, pénteken volt a Juhász Péter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter között zajló per soros tárgyalása, amelynek időpontját két hónapja kitűzték, ám Rogán mégsem jelent meg. A tárgyalás azért is volt különösen fontos, mert arra behívták a nemrég egy gyilkossági ügyben jogerősen 15 évre ítélt Portikot, aki súlyos vádakkal illette a minisztert, többek között azt mondta, hogy egyszer ő maga vitt 10 millió forintnak megfelelő eurót Rogánnak, amelyet egy belvárosi ingatlan eladása miatti közreműködéséért kapott a fideszes politikus. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint Portik hazudik, s Rogán kitart eddigi állítása szerint, hogy nem is ismeri az alvilági szereplőt, ám a szembesítés ezt az érvelést megdönthette volna.

Lásd még: Rogán Antal nyakig a vádakban és Juhász Péter: nem vagyok számon kérhető

Elhunyt Balló Gábor

Életének 73. évében elhunyt Balló Gábor díszlettervező és szobrász - közölte a család hétfőn.

Az alkotót hosszú betegség után, vasárnap érte a halál. Balló Gábor 1961-ben a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán, 1975-ben pedig az Iparművészeti Főiskola díszlettervező szakán végzett, később pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) esztétika szakán szerzett diplomát. 

1962-től a Hunnia Filmstúdióban, majd 1966-tól a Magyar Televízióban dolgozott. A 47-szeres nívódíjas díszlettervező és szobrász hozzávetőleg kétszáz tévéjáték, szórakoztató- és sorozatműsor díszletét tervezte meg. Számos más televíziós alkotás mellett például a Gazdag szegények, a Szindbád nyolcadik utazása, Az aranygyapjú elrablása és a Csodakarikás fűződik a nevéhez. 

Emellett sok színházi darab, opera- és operettelőadás színpadképét alkotta meg. Többek között Leoncavallo: Bajazzók, Mascagni: Parasztbecsület és Kocsis István: Bolyai János estéje színpadra állításában segédkezett. Balló Gábor 1979-től 2001-ig a Csebi-Pogány István Művészkör művészeti vezetője, majd pedig az Újpesti Művészeti Szakközépiskola alapító művészeti vezetője és tanára volt. Alkotásait magyarországi és külföldi kiállításokon is láthatta a közönség.

Magyar filmet díjaztak a francia filmfesztiválon

Magyar alkotást is díjaztak a franciaországi Annecyban rendezett nemzetközi animációs filmfesztiválon, ahol Balkon című művével Dell'Edera Dávid, a Metropolitan Egyetem hallgatója elnyerte a zsűri díját a diplomamunkák kategóriájában - tájékoztatott az egyetem hétfőn.

A hétvégén véget ért rangos fesztiválra idén mintegy 2600 alkotást neveztek, ebből több mint kétszázat válogattak be a különböző szekciókba, köztük az egészestés és a rövidfilmes kategóriákba. A diplomamunkák között a Depart at 22 című holland alkotásé lett a fődíj.

A fesztiválon három magyar animáció szerepelt: Dell'Edera Dávid animációja mellett Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér Otthon, édes otthon, valamint Andrasev Nadja A nyalintás nesze című munkája. Dell'Edera Dávid Balkon című hatperces diplomamunkája egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásukba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. Az artisztikus vizualitású, 2D és 3D technikát egyaránt alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről - írta közleményében az egyetem.

Dell'Edera Dávid 18 évesen kezdett komolyabban foglalkozni az animációval és a filmezéssel. Nem sokkal ezután felvételt nyert a Budapesti Metropolitan Egyetemre, tanulmányai alatt animátorként dolgozott több reklámfilmben, játékban és videoklipben. Tavaly végzett a Metropolitan Egyetemen. A Balkon az Umbrella animációs stúdióval koprodukcióban és a Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula-pályázatának támogatásával készült.