Előfizetés

Doppingbotrány - Súlyemelők is megbuktak

Hét súlyemelő bukott meg a 2008-as pekingi olimpia doppingmintáinak újratesztelése során - derül ki a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapjának hétfői közleményéből.

Az ismételt elemzések azt mutatták ki, hogy az anabolikus szteroidok közé tartozó szert használt két orosz, továbbá egy-egy örmény, moldovai, török, azeri és kazah emelő. Utóbbi az az Ilja Iljin, aki már az IWF csütörtökön közzétett és a 2012-es londoni játékokon - doppingmintáiknak szintén a közelmúltban történt újraanalizálása nyomán - rajtavesztettek listáján is szerepelt. Iljin mindkét olimpián aranyérmet nyert Kazahsztán színeiben a 94 kilogrammos kategóriában.

Rajta kívül a pekingi minták új módszerrel történt újravizsgálása eredményeképpen a doppingvétkesek közé került az örmény Hripszime Hursudjan, a moldovai Alexandru Dudoglo, az orosz Nagyezsda Jevsztyuhina és Marina Sajnova, továbbá a török Taylan Nurcan és az azeri Intigam Zairov is. Közülük a kínai fővárosban Sajnova és Jevsztyuhina szerzett még érmet, előbbi második lett 58 kg-ban, utóbbi pedig harmadik a 75 kilogrammos súlycsoportban.

Az IWF hét közben nyilvánosságra hozott lajstroma tíz nevet tartalmazott, benne mind a négy londoni kazah olimpiai bajnokét, így Iljin mellett Maija Manezáét, Zulfija Csinsanlóét és Szvetlana Podobjedováét, továbbá az orosz Apti Auhadovét, a bolgárból azerivé lett Bojanka Kosztováét, az ukrán Julija Kalináét, valamint három fehéroroszét, Dzina Szazanavecét, Marina Skermankováét és Jauheni Zarnasekét.

Ügyük végleges lezárásáig valamennyi - a tíz londoni és a hét pekingi - doppingvétkes versenyzési jogát felfüggesztették.

"Az iszlám katonája" - Így nevezte magát az orlandói tömeggyilkos

Muszlim harcosnak mondta magát az orlandói mészárlás elkövetője, Omar Mateen a rendőrség tárgyalóival folytatott telefonbeszélgetéseiben - derült ki e beszélgetések leiratainak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által hétfőn nyilvánosságra hozott részeiből.

 Az amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi bejelentéséhez híven az FBI közölte a dokumentumok egy részét, s ezzel máris vitát váltott ki a politikai szereplők körében. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke például azonnal kifogásolta, hogy a beszélgetéseket szerkesztett formában és nem is teljes egészében hozták nyilvánosságra, mert így félrevezették a közvéleményt.        

A nyilvánosságra hozott leiratok szerint Omar Mateen a mintegy három órán keresztül tartó terrorakció közben négyszer is telefonált a rendőrségre, s azzal fenyegetődzött, hogy a szórakozóhely előtt hagyott autójában robbanószerek vannak és a túszokra robbanóanyagokkal teli öveket kötött, amelyeket azonnal működésbe hoz, ha a rendőrség "bármilyen hülyeséget csinál". Közölte a rendőrséggel azt is, hogy ő maga szintén robbanószerekkel megrakott mellényt visel, "olyat, amilyent Franciaországban használtak". Ezzel az FBI szerint valószínűsíthetően a tavaly ősszel, Párizsban elkövetett iszlamista támadásra utalt. A szórakozóhelyről kimenekültek szintén megerősítették a rendőröknek, hogy Mateen ezzel fenyegette meg őket, az épület támadás utáni átvizsgálásakor azonban egyáltalán semmiféle mellényt nem találtak.         

Az első telefonhívás mintegy fél órával az első lövések után érkezett, s a merénylő, miután Isten prófétáját éltette, közölte: "tudatom, hogy Orlandóban vagyok és én lövöldöztem". Az első telefonhívás után a 29 éves Omar Mateen még háromszor beszélt telefonon az FBI tárgyalóival. Arabul beszélt, iszlám harcosnak mondta magát és azt követelte, hogy az Egyesült Államok állítsa le Szíria és Irak bombázását.  A nyilvánosságra hozott dokumentumok között azonban nem szerepel az a hűségeskü,  amelyet az FBI múlt vasárnapi tájékoztatása szerint Mateen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak tett.

Paul Ryan képviselőházi elnök - wisconsini republikánus politikus - erre hivatkozva támadta az igazságügyi minisztérium döntését, miszerint csak részleteket hoz nyilvánosságra a telefonbeszélgetésekből. Ryan "felháborítóan nevetségesnek" minősítette a döntést. Mint közleményében fogalmazott: "tudjuk, hogy a lövöldöző radikális iszlamista, szélsőséges ember volt, akit az Iszlám Állam ihletett. Azt is tudjuk, hogy szándékosan  a meleg és transznemű közösséget vette célba. A kormányzatnak a telefonbeszélgetések teljes, szerkesztetlen szövegét kell nyilvánosságra hoznia, hogy a közvélemény tisztán lásson, ki tette ezt és miért".

Hétfőn délelőtt az orlandói kórházi központ közleményben tudatta, hogy a nyolc nappal korábbi tömegmészárlás túlélői közül még mindig tizennyolcan szorulnak kezelésre, és négy áldozat állapota változatlanul válságos. Loretta Lynch igazságügyi miniszter kedden utazik Orlandóba, hogy a nyomozókkal, valamint a túlélőkkel és az áldozatok családtagjaival találkozzék.

Donald Trump menesztette kampányfőnökét

A republikánusok várható elnökjelöltje hétfőn reggel menesztette kampányfőnökét, Corey Lewandowskit. Sajtóhírek szerint Donald Trump a kampánycsapat teljes átszervezésére készül.

A döntés meglepte a politikai elemzőket, hiszen Corey Lewandowski nemcsak a kampányfőnöke volt Donald Trumpnak, hanem az üzletember bizalmasaként és egyik legszorosabb szövetségeseként tartották számon őt. Az első hírek még arról szóltak, hogy Lewandowski "közös megegyezéssel" távozik a kampánycsapatból, és közleményében Hope Hicks, Trump szóvivőnője szintén ennek megfelelően fogalmazott. "Corey Lewandowski nem dolgozik többé a kampányban" - írta a közleményben a szóvivőnő.

A kirúgásról szóló döntést Trump szokásos hétfői stábértekezlete után jelentették be; ezen az értekezleten részt vesznek az üzletember kampányában szerepet vállaló Trump-családtagok is. Később a Politico című lap és a CNN hírtelevízió arról adott hírt, hogy a döntésben oroszlánrésze volt Trump lányának, Ivanka Trumpnak. Ivanka az elmúlt hónapokban többször is bírálta a kampányfőnököt, elsősorban a stílusa miatt, de a végső lökést hírek szerint az adta, hogy a férje, Jared Kushner és Lewandowski között nagyon megromlott a személyes viszony, ezért vasárnap választás elé állította az apját: vagy megválik Lewandowskitól, vagy ő hagyja ott a kampányt. Az ingatlanfejlesztő és újságtulajdonos Jared Kushnerról viszonylag kevés szó esik a médiában, a férfi kerüli a nyilvánosságot, ám elemzők egyetértenek abban, hogy a háttérben ő az egyik legbefolyásosabb tanácsadója Donald Trumpnak. 

Corey Lewandowski hatékony, de ellentmondásos szakember hírében áll, egyszer perbe is fogták, mert állítólag erőszakosan távolított el egy újságírónőt Trump egyik rendezvényéről (a vádat később ejtették), és a kampánycsapatban sem örvendett egyértelmű népszerűségnek. Kirúgása hírén például Michael Caputo, Trump egyik tanácsadója Twitter-üzenetben örvedezett: "ding-dong, a boszorkány meghalt" - írta a tanácsadó, utalva az "Óz a csodák csodája" című régi film boszorkányára. 

Az elválás magát Lewandowskit is meglepte, s ezt órákkal a döntés nyilvánosságra hozatala után ő maga is megerősítette a CNN-nek frissiben adott interjújában. Fogalma sincs, miért menesztették de megérti, hogy szükség van a kampány strukturális átszervezésére, mondta, és azt fejtegette, hálás, hogy részt vehetett a kampányban és ha Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, akkor a sikerben neki is része van. 

Trump most várhatóan teljesen átszervezi a kampányát. Pár héttel a republikánusok elnökjelölt-állító országos konvenciója előtt ugyanis még mindig nincs jól szervezett, az egész országra kiterjedő kampánycsapata, fejetlennek és szervezetlennek írják le a kampánystábot. Az újjászervezés hírek szerint várhatóan a nemrégiben szerződtetett főtanácsadóra, Paul Manafortra - Reagan elnök egykori munkatársára - vár.