Felminősítették az Erste Bankot

Publikálás dátuma
2016.06.21. 10:12
FOTÓ: Népszava
Felminősítette az osztrák Erste Group Bank AG hosszú távú adósság- és betéti besorolását a Moody's Investors Service, elsősorban az Erste pénzügyi alapmutatóinak folyamatos erősödésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő éjjel Londonban bejelentette, hogy a besorolást az eddigi "Baa2"-ről egy fokozattal "Baa1"-re javította, és az új osztályzatot stabil kilátással látta el.

A Moody's az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "ba1"-ről "baa3"-ra javította, hosszú távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk, CR) "A3(cr)"-re emelte az eddigi "Baa1(cr)"-ről. 

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével. Indoklásában a hitelminősítő kifejtette, hogy az Erste problémás kinnlevőségeinek aránya az idei első negyedév végéig 6,7 százalékra csökkent a három éve mért 9,7 százalékról, fedezeti rátáját pedig ugyanezen időszak alatt 61,7 százalékról 66,5 százalékra emelte.

A problémás kinnlevőségek összege március végéig 8,9 milliárd euróra csökkent a 2013 júniusának végén mért 12,6 milliárd eurós legutóbbi csúcsszintről, és a folyamatot az Erste proaktív portfolió-értékesítési tranzakciói is segítették, mindenekelőtt Magyarországon és Romániában - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő közölte, hogy várakozása szerint a bankcsoport problémás kinnlevőségeinek rátája tovább csökken, ha az Erste folytatja portfolió-eladásait.

Szerző

Veszélyben Trump - Meg akarták ölni Las Vegasban

Publikálás dátuma
2016.06.21. 10:10
FOTÓ: Getty Images
Brit állampolgárságú volt a férfi, aki szombaton egy Las Vegas-i nagygyűlésen el akarta ragadni egy Donald Trump védelmére kirendelt rendőr szolgálati fegyverét, hogy megölje a várható republikánus elnökjelöltet. Előzőleg azt mondta a rendőrnek, hogy autogramot akart kérni a politikustól, azért akar a közelébe jutni.

Michael Steven Sanfordot szombaton őrizetbe vették, tegnap vádat emeltek ellene. George Foley szövetségi bíró a társadalomra különösen veszélyes személynek minősítette a támadót és elrendelte letartóztatását, óvadék ellenében sem bocsátható szabadon, mivel szökésétől lehet tartani. A 19 éves fiatalembernek brit jogosítványa van, másfél éve él az Egyesült Államokban.

Sanford június 17-én elment egy Las Vegas-i lőtérre, hogy lőni tanuljon. Egy 9 mm-es Glockból húsz golyót lőtt ki, életében először sütött el fegyvert. Az őt kihallgató különleges ügynöknek elmondta, csak azért utazott Arizonából Las Vegasba, hogy megölje Trumpot, már egy éve készült a gyilkosságra. A biztonság kedvéért Trump phoenixi választási gyűlésére is vett jegyet, hogy esetleg ott próbálkozzon.

A kirendelt védő szerint Sanford nem elmebeteg, de autizmust diagnosztizáltak nála. Korábban már megkísérelt öngyilkosságot. Nem volt állandó lakhelye, az autójában élt, nem volt állása, a vízuma rég lejárt, így illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban.

Szerző

Óhajok és sóhajok

Elgondolkodott-e már a nyájas Olvasó azon, hogy vajon mennyi ima, fohász, óhaj, sóhaj, kérés száll fel nap mint nap az égbe a földünk szinte minden pontjáról? Ha lenne olyan szervünk, mellyel ezeket érzékelnénk, bizony mondom, csuda dolgokat látnánk. De van itt egy kis bökkenő. Például most, foci-Eb idején, mondjuk játszik két válogatott egymás ellen. A szurkolók szurkolnak, de közben rendületlenül ostromolják az égieket a könyörgéseikkel, mindenki a saját csapata sikeréért. Vajon kiknek az imája talál meghallgatásra? Ki, vagy kik döntenek ez ügyben és mi alapján? Elképzelem a földi eszemmel, ahogy a mennyben küzdenek egymással az angyalok, miképp a földön a játékosok.

Bevallom, nekem már Ábel és Káin áldozatának a Teremtő részéről való el, illetve el nem fogadásának a megértése is problémát okozott, pedig az csak egy kétszemélyes történet. Szerintem mindezekre a párhuzamos világok elmélete kínál kielégítő magyarázatot, mely szerint, ha jól értem, egy esemény, egy döntés minden lehetséges változata egy-egy másik univerzumban megvalósul. A meccshez visszatérve: az egyik univerzumban, az egyik csapat, a másik univerzumban a másik győz, de egy harmadikban döntetlen lesz az eredmény, és lesz olyan világ is, amelyben a két együttes nem is találkozik. A bibliai sztoriban pedig lehetséges olyan világ, ahol Ábel csapja le Káint, vagy a Teremtő elfogadja, vagy elutasítja mindkettőjük áldozatát, vagy van egy Teremtő nélküli világ is. Ajjaj! Remélem, világos és érthető voltam?