Lemondott a horvát kormánypárt elnöke

Lemondott tisztségéről kedden Tomislav Karamarko, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke, miután pártja a múlt héten megbuktatta saját kormányát.

Rendkívüli sajtótájékoztatóján azzal magyarázta lépését, hogy vállalja a felelőséget azért, amiért a kormány bukását követően ígérete ellenére nem tudott új parlamenti többséget létrehozni. Június 7-én a horvát kormánykoalíciót vezető párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök ellen, akit egyébként éppen a HZD javasolt erre a posztra. Oreskovic az üzleti szférából érkezett, ahol nemzetközi karriert futott be, és egyik pártnak sem volt a tagja.

Szerző

Spanyol választás - Hasznos szavazásra hív a kormányfő

Publikálás dátuma
2016.06.21. 12:31
FOTÓ: Denis Doyle/Getty Images
A spanyol ügyvezető kormányfő, Mariano Rajoy tegnap első alkalommal ismerte el, hogy a radikális baloldali Unidos Podemos akár meg is nyerheti a vasárnapi, megismételt parlamenti választást. 

Rajoy a mérsékelt választókat „hasznos szavazásra” szólította fel, támogassák a PP-t azok is, akik egyébként a kis katalán középpártra, a középjobb, piacbarát Ciudadanosra adnák a voksukat. Az ügyvezető kormányfő szerint ez az egyetlen módja annak, hogy elkerülhető legyen a Pablo Iglesias vezette választási tömörülés győzelme. Az utolsó felmérések azt mutatták, hogy a konzervatív Néppárt az élen végez ugyan, de az ellenzék legnagyobb ereje a Podemos és az Egyesült Baloldal választási összefogásából létrejött Unidos Podemos lehet, amely potenciálisan akár még a PP-t is megelőzheti.

Rajoy az El País jelentése szerint közölte azt is, nem készül lemondani, cáfolta, hogy az ő személye bármiféle módon akadálya lenne a kormányalakításnak. Rajoy a szocialisták hibájának rója fel, hogy meg kellett ismételni a voksolást. A PSOE lehet a szavazás nagy vesztese, mivel az ellenzék vezető erejéből hirtelen kis párttá válhat, csak a harmadik helyre fut be várhatóan a vasárnapi voksoláson.

Szerző

Plusz 20 évet kaptak az atomerőmű reaktorai

Egy japán kerületi bíróság tegnap hozzájárult, hogy a meglehetősen korosnak számító (40 évnél régebben épült) Takahama atomerőmű két reaktora a szükséges felújítások elvégzése után még két évtizedig üzemeljen. 

Az atomerőmű már megkapta a nukleáris hatóság hozzájárulását az újranyitáshoz, de a helyi lakosság bírósághoz fordult, és leállíttatta a munkálatokat. Ezt a tilalmat sikerült visszavonatni.

A 2011. március 11-i földrengés, s a nyomában keletkezett, hatalmas cunami miatt súlyosan megrongálódott a fukusimai nukleáris létesítmény, komoly csapást mérve a Felkelő Nap országának egész atomenergia-szektorára. Japán valamennyi atomerőművét leállították és stressz-tesztnek vetették alá. Jelenleg csupán a szendai nukleáris erőmű két reaktora üzemel, a korábbi ötven közül. Fukusima előtt az atomerőművek biztosították Japán energiaellátásának mintegy 30 százalékát.

Takahama két reaktorát a Kansai Elektromos Művek működteti, tehát nem a fukusimai ügyben elég hírhedtté vált Tepco céghez tartoznak, ennek ellenére az első felmérések szerint elég vegyes a döntés fogadtatása. A közvélemény Fukusima óta igen megosztott a japán atomerőművek biztonsági követelményeivel kapcsolatban. Takahama a Japán-tenger partján helyezkedik el, számos szakértő így nem tartja kizártnak, hogy egy esetleges szökőár ott is katasztrófát okozhat. A vita annak ellenére fokozatosan élesedik, hogy a felújítási munkálatokat csupán 2019-re ütemezték be. Takahama két másik reaktora esetében a hatóságok ugyanakkor egyelőre nem tervezik a Fukusima után elrendelt országos leállítás visszavonását. A reaktorok biztonságának erősítésére szánt költségvetés a következő bő három évre körülbelül 200 milliárd jen (540 milliárd forint) körül jár.

Szerző