Tovább nyomoznak KGBéla ügyében

Ismét meghosszabbította a Kovács Béla európai parlamenti (EP-) képviselő ügyében indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - erősítette meg az ügyészség kedden a Magyar Nemzet információját.

Nagy Andrea, a KNYF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Kovács Béla EP-képviselő ellen folyó nyomozás határidejét szeptember 20-áig hosszabbította meg az ügyészség.

Két éve, 2014. május 15-én vált ismertté, hogy a legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hónapokon át vizsgálta, hogy a magyar ügyészség kérése alapján kiadható-e Kovács Béla a magyar hatóságoknak; Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatták. A többi ilyen ügyhöz hasonlóan az egész folyamat zárt ajtók mögött zajlott.

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő még október közepén, amikor az EP jogi bizottsága mentelmi jogának felfüggesztését javasolta, azt mondta: örül annak, hogy lassan vége lesz az ügyének, és reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője tavaly november 5-én közölte, hogy megérkezett az EP-től a hivatalos értesítés a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, és ezzel elhárult a jogi akadály a Kovács Béla elleni büntetőeljárás lefolytatása elől.

Tavaly decemberben Keresztes Imre főügyész tájékoztatott, hogy az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Béla EP-képviselőt a KNYF. Közleménye szerint Kovács Béla a gyanúsítással szemben panasszal élt. A jobbikos politikus tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő.

Szerző

Matolcsyék környezetszennyező autók vételét támogatják?

Az LMP a rövidtávú, átgondolatlan kormányzati gondolkodás újabb bizonyítékának tartja, hogy a Matolcsy György által vezetett jegybank a növekedési hitelprogram keretében a leginkább környezetszennyező gépjárművek beszerzéséhez kíván támogatást nyújtani.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese közleményében kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank a magánhasználatra is alkalmas benzin- és dízelüzemű haszongépjárművekre biztosít kedvező hitelt. A politikus szerint a hitelprogram ebben a formában kizárólag az autókereskedéseknek kedvez. Az LMP álláspontja ugyanakkor az, hogy a magyar gazdaság fejlődéséhez érdemi élénkítésre lenne szükség környezettudatos módon.

Szerző
Témák
LMP MNB-botrány

Vörösiszap-per - Új eljárást indíthatnak

Publikálás dátuma
2016.06.21. 12:53
FOTÓ: Népszava
Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kéri a Győri Fellebbviteli Főügyészség a vörösiszapperben a másodfokon eljáró Győri Ítélőtáblára kedden benyújtott indítványában - tájékoztatott a vádhatóság.

Közleményükben azt írták, a vádlottakat büntetőjogi felelősség terheli a katasztrófa előtti, alatti és utáni mulasztásaikért, de bűnösségük eltérő tényállásra alapozva állapítható csak meg. Ezt a megállapítást a büntetőeljárási törvény hatályos szabályai szerint az első fokon felmentett vádlottak esetében a másodfokú bíróság nem teheti meg, ezért indítványozták a határozat hatályon kívül helyezését. 

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék számos eljárási szabálysértést követett el, ítélete megalapozatlan, és indokolási kötelezettségének sem tett eleget. A törvényszék bűncselekmény hiányában mentette fel a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól január 28-án. A vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet, az ügyész mind a tizenöt vádlott felmentése miatt fellebbezett. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Szerző