Áder levelet írt Obamának és Putyinnak

Áder János köztársasági elnök levélben fordult a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országának vezetőjéhez, arra kérve őket, hogy példát mutatva mielőbb kezdjenek konzultációt, és - a korábbi vállalásaikhoz képest - rövidebb idő alatt és nagyobb mértékű kibocsátáscsökkentést hajtsanak végre.

Áder János - a párizsi klímamegállapodást Európában elsőként ratifikáló ország államfőjeként - hangsúlyozta: az elmúlt időszak fejleményei arra figyelmeztetnek, hogy a párizsi vállalásoknál is gyorsabb és határozottabb lépésekre van szükség a közösen elfogadott klímacélok eléréséhez.

Önmagukban a párizsi vállalások nem teszik lehetővé a felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartását, így a jövőt veszélyeztető klímakatasztrófa megelőzése miatt indokolt a kibocsátáscsökkentés érdekében tett vállalások mielőbbi korrekciója.

A megállapodás ugyan maga is rögzíti a vállalások önkéntes felülvizsgálatának szükségességét 2018-ig, azonban a felmelegedés üteme gyorsabb a korábban prognosztizáltnál. "Ezért nincs vesztegetni való ideje az emberiségnek, mert minden késlekedés könnyen visszafordíthatatlan folyamatok okozójává válhat" - elnöki hivatal közleményében.

Szerző

Ujhelyi felszólította Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2016.06.22. 14:37
Fotó: Népszava
“A magyar kormány mindössze százmillió forintot szánt a külföldre távozott magyar fiatalok hazacsábítására, eközben ezen a héten huszonegymillió forintot költött Angliában arra, hogy beégesse Magyarországot. Beégette, hiszen olaj volt a tűzre a populista, EU-ellenes erők számára az angol lapban megjelent kormányzati hirdetés. Orbán Viktor pontosan tisztában volt azzal, hogy épp a vitatható uniós projekteket - például a felcsúti kisvasútra fordított uniós százmilliókat - fogják felhozni példaként az Európai Unióból kilépni szándékozók” - fogalmazott a csütörtöki brit népszavazás kapcsán tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta: egyre feszültebb a hangulat a brüsszeli folyosókon, a csütörtöki brit referendum ugyanis történelmi fordulópont lesz az Európai Unió, és így Magyarország történelmében is. „Akár győznek a kilépni akarók, akár a bennmaradás mellett érvelők kerülnek többségbe, egy másik Unióra fogunk ébredni” - fogalmazott a politikus. Ujhelyi szerint már a döntéshozók asztalán vannak azok a forgatókönyvek, amelyek Londonnal vagy anélkül, de egy jóval szorosabban együttműködő, kétsebességes Európai Unió létrehozását vázolják fel.

„A Brexit után új korszak kezdődik, mi pedig a mai napig nem tudjuk, hogy Orbán Viktor milyen politikát kíván képviselni. Azt látjuk, hogy nem áll érdekében egy szorosabban együttműködő szövetségben bent maradni, mert abban a pillanatban elbukik az illiberális rendszere. Nem érdeke, hogy közös főügyészség alatt dolgozzon a Polt Péter vezette vádhatóság, de nem érdeke a közös monetáris politika sem, hiszen attól a pillanattól kezdve az adó- és költségvetési politikája felett is érdemi kontroll lenne” - mondta az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján az MSZP képviselője.

Ujhelyi hozzátette, hogy a napokban írásbeli kérdéssel fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy megtudja: léteznek-e forgatókönyvek a kétsebességes modell mielőbbi megvalósítására. Juncker válaszában elismerte, hogy - ha nem is kimondva a kétsebességes Európa létrehozását, de - közép és hosszú távon is a gazdasági és monetáris unió megvalósítására fogják helyezni a hangsúlyt. Juncker levelében az is szerepel, hogy „ez az elmélyültebb gazdasági és monetáris unió felé tartó folyamat mindenesetre valamennyi részt venni kívánó uniós tagállam előtt nyitva áll” - ismertette az Európai Bizottság elnökének válaszát Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa felszólította a magyar kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegye világossá: eldöntötték-e már, hogy Magyarország részt vesz-e a Brexit után átalakuló és egységesebben működő Európai Unió létrehozásában, vagy inkább kimaradunk belőle és ezzel lemondunk a közös fejlődésről és biztonságról.

Szerző

Lemondott a vak komondoros Balogh

Lemondott polgármesteri tisztségéről Balogh József, Fülöpháza exfideszes polgármestere, akit súlyos testi sértés vádjával másodfokon, jogerősen is elítélt a bíróság, az első ítéletet szigorítva 10 hónap szabadságvesztésre, 2 évre felfüggesztve. A feleségét durván bántalmazó politikus az ítélet estéjén, írásban küldte meg lemondó nyilatkozatát a képviselő-testületnek, tudta meg az Index. A lemondás a benyújtás napjától hatályos.

A településen holnap, csütörtökön lesz rendes képviselő-testületi ülés, ahol a lemondástól függetlenül természetesen szó lesz a polgármester ügyéről, a testület várhatóan hivatalosan is tudomásul veszi Balogh lemondását egy határozattal, hogy a Balogh általános helyettesítését biztosító alpolgármester hivatalosan is eljárhasson a település ügyeiben.

Megírtuk: Tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott másodfokon az élettársát megverő fülöpházi polgármester, Balogh József, aki a köztudatban csak "vak komondorosként" híresült el, miután párja súlyos sérüléseit azzal magyarázta, hogy megbotlott a kutyájukban. A volt fideszes országgyűlési képviselőt - aki nem jelent meg a tárgyaláson - első fokon pénzbüntetésre ítélte  a Kecskeméti Törvényszék, ezt súlyosbították felfüggesztettre.

Szerző