Kisdiákokat aláztak meg Dömsödön

Tanárok aláztak meg több diákot is egy dömsödi általános iskolában, miután valaki összepiszkította a lánymosdót. A szülők teljesen felháborodtak az eseten és feljelentést tettek a tankerületnél. A pedagógusokat elmarasztalta a Klik, írásbeli megrovást kaptak.

Írásbeli megrovást kaptak azok a pedagógusok, akik egy dömsödi általános iskolában a gyermekek fehérneműjét ellenőrizték arra hivatkozva, hogy a lánymosdót valaki nem rendeltetésszerűen használja - reagált a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) arra a sajtóhírre, mely szerint a Pest megyei település iskolájában a gyerekek közül valaki a vécé mellé piszkított, a tettest pedig három tanárból és egy takarítóból álló "bizottság" igyekezett meglehetősen sajátos eszközökkel lefülelni.

A Blikk írta meg szerdán, hogy a dömösdi iskolában még május 27-én 2. és 3. osztályos kislányokat egyszerre vezényeltek az udvarra, ahol sorba állították őket, majd az egyik tanárnő és a takarítónő hármasával behívta őket egy üres terembe. A lap szerint a kisdiákoknak itt le kellett venniük a bugyijukat, majd "pucsítaniuk" kellett a felnőttek felé, akik így akarták kideríteni, ki piszkított az illemhely mellé. Az incidensről a szülők tettek bejelentést a tankerületnél, ahol vizsgálatot is indítottak, majd annak lezárást követően a lap szerint a tankerületi vezető egy olyan levelet küldött a szülőknek, amelyben azt írta: a takarítót elbocsátották, a pedagógusok pedig azzal büntetnék, hogy két évig nem kapnak fizetésemelést.

A Klik szerint a sajtóhírek tévesek. Mint közleményükben írták, a lánymosdót valaki már több alkalommal sem használta megfelelően, a tanárok pedig többször megkérdezték a gyerekeket, hogy ki volt az, de senki nem vállalta. A fertőzésveszélyre és a higiéniára is felhívták a figyelmet, mindhiába: május 27-én újból előfordult az eset. Ekkor döntöttek úgy a tanárok és a takarító, hogy a gyerekek fehérneműjét ellenőrzik.

"A tankerülethez június 1-én érkezett szülői bejelentés az esetről, azt követően azonnal megkezdődött a vizsgálat. Ennek során a tankerület igazgatója megállapította, hogy a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelesség vétkes megszegését követték el. Tettük nem volt szándékos, azért tették ezt, mert tartottak a fertőzésveszélytől és a további eseteket szerették volna megakadályozni" - írták a közleményében, hozzátéve: az érintettek a tettüket megbánták, többszörösen bocsánatot kértek, amit a szülők el is fogadtak, sőt levelet is írtak a tankerülethez - most már a tanárok védelmében.

A pedagógusokat azért elmarasztalta a Klik, írásbeli megrovást kaptak. A technikai dolgozó szerződése pedig július 1-jén lejár, azt nem hosszabbítják meg. A tanárok nyáron "érzékenyítő tréningen" is részt vesznek majd, ahol "felfrissíthetik a gyermekvédelemmel, a gyermeki jogok gyakorlásával kapcsolatos ismereteiket".

Mendrey László szerint az érintett tanárok "szélsőséges megoldási kísérlete" elfogadhatatlan. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: az ilyen esetekben ugyanakkor a szülők felelőssége is megkerülhetetlen, hiszen a gyerek valószínűleg nem azért piszkított többször is a vécé mellé, mert nem tudta, hogyan kell használni azt.

"Az persze kétségtelen, az érintett felnőttek ostobaságot követtek el. Hiába figyelmeztették többször is a gyerekeket a higiéniára, ha újból megtörténik az eset, a pedagógus mást nem tehet, feltakarítja, és figyelmeztet ezeregyedszerre is. A gyerekek pedig beszélnek maguk között, egy kicsit több idővel, türelemmel, hozzáértéssel rá lehet jönni, ki volt az. De az ilyen erőszakos eljárás biztos, hogy nem segíti az igazság kiderítését" - mondta.

Nem ez az első
Idén májusban a dunaújvárosi Petőfi iskolában harmadik osztályos gyerekekkel takaríttatták ki az illemhelyiséget, büntetésből.
Tavaly decemberben a Bács-Kiskun megyei Kaskantyú óvodában a vezető óvónő kötözte meg - igaz, "csak" egy vékony fonállal - egy hároméves kisfiú kezét, ugyancsak büntetésből.

Szerző
2016.06.23 07:16

Tíz hónapos vágányzárra készül a MÁV a Budapest-Hatvan vonalon

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:44
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Február 4-én megy el az utolsó vonat a budapesti Keletiből egyenesen Hatvanra, aztán a legközelebbi talán majd decemberben.
Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt - közölte a MÁV. A tíz hónapos vágányzár ideje alatt mindkét sínpárt elbontják és újjáépítik, illetve Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek teljes átépítése is.
Idén négy állomás és mintegy 22 kilométernyi vonalszakasz teljes átépítése történik meg. A Budapest-Hatvan vonalszakasz felújítása tavaly tavasszal kezdődött, és a tervek szerint 2020-ig tart. Az uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházás idején a munkálatokhoz igazodva több fázisban változik a vonatok közlekedése. Jelenleg egy vágányon, de menetrend-módosítással fenntartható a vonatközlekedés.

Pótlóbuszok járnak majd

A munka első ütemében, május 12-ig az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között közlekednek.  Pécel és Aszód között S80-as és G80-as jelzéssel pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as pótlóbuszok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as járatok csak Bag, Dózsa György út 8. autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
A Pécel-Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, és biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira - melyeken a vasúti jegyeket és bérleteket is elfogadják. Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között személyvonatok, a főváros felől pedig Pécelről pótlóbuszok biztosítják.
A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCityk helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. Közölték továbbá, hogy a hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt február 4-től március 31-ig az Aszód-Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosul. Április 1-től május 12-ig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok viszik az utasokat.
2019.01.18 20:44

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34