Előfizetés

Hidegül? - Moszkva korlátozni akarja az amerikai diplomaták mozgását

Moszkva korlátozni fogja az Oroszországban dolgozó amerikai diplomaták mozgását, válaszul arra, ha az Egyesült Államokban működő orosz képviseletek dolgozóival szemben hasonló amerikai intézkedéseket hoznak - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova szerint az amerikai kormányzat arra készül, hogy megszigorítsa azt a sok évtizede meglévő rendszert, amelynek keretében az alacsony és közepes rangú orosz diplomatáknak előre be kell jelenteniük, ha 40 kilométeren túlra akarnak utazni annak a városnak a központjától, amelyben a képviseletük működik.

A szóvivő szerint ha Washington valóban módosítja a létező megállapodásokat, akkor értelemszerűen ez tükröződni fog az orosz válaszintézkedésekben is, és Moszkva hasonló lépéseket fog tenni az amerikai diplomatákkal szemben. Mint mondta, az utóbbi időben felerősödött az Egyesült Államokban dolgozó diplomatákra és konzulátusokra nehezedő nyomás.

"Felfigyeltünk azokra a sajtójelentésekre, amelyek szerint a kongresszusban dolgoznak egy törvénytervezeten, amely előírja az orosz diplomaták megfigyelésének szigorítását és az amerikai területen történő mozgásuk korlátozását" - hangoztatta Marija Zaharova.

Már 78 emberéletet követelt a tornádó, házak sora dőlt romba

 Legkevesebb 78 halálos áldozata és mintegy 200 súlyos sérültje van a Kína keleti részét sújtó,  felhőszakadásokkal és jégesővel kísért tornádónak - jelentette a polgári ügyek minisztériumára hivatkozva az állami média csütörtökön.

Csiangszu tartomány Jancseng városának közigazgatási területén falvak tucatjaiban döntötte romba házak sorát a pusztító erejű, helyenként 100-125 kilométeres óránkénti sebességgel vonuló forgószél. A lakosok a kínai televízióban arról beszéltek, hogy helyi idő szerint kora délután, teljesen váratlanul érte őket a hatalmas vihar. Beszámoltak a kicsavart fákról, a háztetőket lebontó szélről, a másodpercek alatt romhalmazzá vált lakóépületekről. Egy férfi azért mondta szerencsésnek magát, mert még időben ki tudott szállni az autójából, mielőtt az erős szél a járművet a közeli folyóba repítette.

A filmriportban azt is bemutatták, hogy több - köztük veszélyes, mérgező vegyi anyagokkal dolgozó - üzem épülete megrongálódott, de az esetleges környezetet ért károkról egyelőre nem közöltek többet. A hajléktalanná vált embereket ideiglenesen kialakított szállásokon helyezik el, a körülbelül félezer sérült ellátása alkalmi elsősegélynyújtó helyeken és több környező kórházban folyamatban van.

A mintegy 2 millió lakosú régióban, az érintett településeken, falvakban 700 tűzoltó mozgósításával megkezdődött a mentés és a károk felmérése, a megrongálódott távközlési- és elektromos hálózat, valamint a vízellátás helyreállítása.

Az állami tisztségviselőknek fel kell fedniük, mit írnak a közösségi oldalakon

Publikálás dátuma
2016.06.23. 18:45

 Kötelesek lesznek beszámolni közösségi médiaprofiljukról az orosz állami tisztségviselők és az ilyen állásokra pályázók az orosz törvényhozás alsóháza által végleges formájában elfogadott törvény szerint.

Csütörtöki orosz lapok beszámolója szerint a harmadik olvasásban elfogadott jogszabály értelmében az állami tisztségviselőknek értesíteniük kell a munkaadójukat arról, hogy mely online oldalakon - közösségi médiában, chaten vagy fórumon - osztottak meg magukról információt. A kormányzati polgári állásokra pályázóknak három naptári évre visszamenőleg kell erre vonatkozó bejelentést tenniük. Az állami tisztségviselőknek minden évben április 1-jéig be kell majd számolniuk a közösségi oldalakon folytatott tevékenységükről.