Tízévesek, de már herbáloznak

A dizájnerdrogok akadálytalanul terjedhetnek hazánkban, már a 10-12 évesek körében is megjelenik. Az új szerek hatása más drogokéval nem összehasonlítható, egy friss vizsgálat szerint teljesen átalakítják a használók személyiségét.

Egyre jobban terjednek az úgynevezett dizájnerdrogok hazánkban: a Global Drug Survey (GDS) Magyarországra vonatkozó adataiból kiderül, hogy egy év alatt több mint öt százalékkal emelkedett azoknak az aránya, akik már legalább egyszer kipróbálták például a herbál nevű szintetikus anyagot.

A dizájnerdrogok robbanásszerű növekedése 2010 körül kezdődött, ez jól nyomon követhető a rendőrségi lefoglalások számában is. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2015-ös jelentése szerint míg 2010-ben 51 esetben foglaltak le valamilyen szintetikus anyagot, 2014-re ez a szám már 3876-ra növekedett.

Magyarországon több száz új szer jelent meg az elmúlt években, ezek terjedése a drogpiacot is átalakította, amit egyre inkább a szintetikus anyagok uralnak. Két csoportba sorolhatóak: a penta-kristály és a biofű-herbál-szintifű csoportokra. Ezek nem egy szert jelentenek, hanem szercsoportokat: előbbiek a khat növény hatóanyagához hasonló szintetikus anyagokat, utóbbiak a marihuána fő hatóanyagához tartozó szintetikus kannabinodiokat.

Előbbieket felszippantják vagy injekciózzák, utóbbiakat elszívják. Népszerűségük elsősorban abban rejlik, hogy olcsóak és könnyen beszerezhetőek. Riasztó adat, hogy az új pszichoaktív szereket egyre fiatalabb korban fogyasztják, már a - leginkább vidéken, mélyszegénységben élő - 10-12 évesek körében is megjelenik.

A GDS jelentése szerint Magyarországon a herbál a népszerűbb, ám annak valódi elterjedtségéről a szakértőknek is csak becsléseik vannak (hazánkban utoljára 2007-ben volt átfogó drogfelmérés). A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia munkatársai szerint a szerhasználók gyógyulási eredményei kedvezőtlenek, sokan elsősorban rossz hatásokról számolnak be, mégsem tudják abbahagyni a szintetikus szerek használatát. Az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a Kék Ponttal együttműködve azt kezdték kutatni, mi lehet az a használói élmény, ami miatt nem tudnak leállni az ilyen anyagokkal.

A tapasztalatok megismeréséhez félig strukturált mélyinterjúkon keresztül vezetett az út, hogy megértsék a szerhasználat élményét, lélektani és személyiségre gyakorolt hatását. A vizsgálatot összesen hat, 20-26 év közötti interjúalannyal végezték. A kutatás egyik munkatársa, Kassa Szilvia (ELTE) az eredményeket ismertető csütörtöki tájékoztatón elmondta: az új szereknek gyorsan kialakuló, erőteljes, de kiszámíthatatlan, az élettörténetet megszervező személyiségrészt károsító hatásaik vannak, emiatt az alanyok nehezen tudták megfogalmazni, visszaadni élményeiket. "Amikor beveretünk, betompulunk, akkor csak a néma csönd" - fogalmazott egyikük.

Szinte mindannyian arról számoltak be, hogy a drog átalakítja személyiségüket, az új, más drogokkal össze nem hasonlítható hatás gyorsan vált pozitívból negatívba, de a használatot a gyorsan kialakult függőség miatt nem tudják abbahagyni. Kassa beszámolt arról is, az alanyok sokszor úgy beszéltek magukról, mint a tárgyakról, a drog kiüresíti az énjüket. A személyiség ilyen jellegű átalakulása pedig a kezelésbe való bejutást, és magát a kezelést is megnehezíti.

Magyarországon továbbra sem születtek még megfelelő lépések a szintetikus anyagok térnyerésének visszaszorítására, a kormány továbbra is elsősorban rendészeti kérdésként kezeli a drogproblémát. Az érdemi drogmegelőzés meg pont akkor került szinte teljes felszámolásra, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. A kormány magára hagyta a társadalmat a dizájnerdrogok robbanásával.

Szerző

Nehéz kérdés az uniós tagság

Publikálás dátuma
2016.06.24. 07:07
Lázár János is büszke a focisikerekre FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Titkosszolgálati információk szerint növekedett a terrorveszély, esetleges terrortámadások elkövetésének az esélye Franciaországban. Lázár János legalábbis ezt állította a szokás heti Kormányinfón. A kancelláriaminiszter mindenkit, aki a foci Eb-n tartózkodik, vagy oda utazik ezért arra kért, vegyék komolyan a TEK és a külügyi tárca felhívásait, illetve regisztráljanak a külügyminisztérium által felállított honlapon. A tegnapi brit népszavazás kapcsán arról beszélt, Magyarországon ma nehéz feladat lenne az uniós belépés mellett kampányolni.

Vannak biztonsági kockázatok, az utóbbi 48 órában pedig "romlott a helyzet" - üzente a Franciaországban tartózkodó, illetve a futball Eb-re készülő szurkolóknak tegnap a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János mindenkit arra figyelmeztetett, vegye komolyan a TEK, a külügyi tárca és a francia hatóságok felhívásait, Franciaországban ugyanis más a terrorhelyzet és a terrorkészültség, mint most Magyarországon. "Fokozott figyelemre van szükség" és arra, hogy a mérkőzésekre utazó szurkolók regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium által létrehozott honlapon. "Minden magyar büszke lehet arra, ami történt" - fogalmazott a Kormányinfó kezdetén a Miniszterelnökség vezetője a futball-Eb-n elért magyar eredményre célozva. Lázár örült a csoport elsőségnek és a továbbjutásnak. "A kijutás is nagy eredmény, még nagyobb a továbbjutás, szurkolunk, hogy a következő erőpróba vasárnap sikeres legyen" - mondta.

Üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a kvótanépszavazást kifogásoló négy indítványt, így biztossá vált, hogy ősszel lesz referendum a kötelező betelepítési kvótáról. A kabinet célja Lázár szerint az, hogy minél több magyar választópolgár mondhassa el a véleménytét, a kvótareferendum a mai kormányülésen is téma lesz. Akár a menekültkérdés, amellyel kapcsolatban megtudhattuk, hogy Magyarország kész egyeztetni az osztrák kormánnyal, de a magyar fél a kölcsönösség és a viszonosság elvét tartja szem előtt. Ausztria legfeljebb 37 500 embert hajlandó menekültként regisztrálni, aki ezen felül van, azt visszafordítanák. Pintér Sándor belügyminiszter Ausztriával közös munkacsoport felállítását javasolta. Ami a menekülteket illeti, a kormány világossá kívánja tenni uniós partnerországai és az Európai Bizottság számára, hogy nincs jogi lehetőség azon bevándorlók befogadására, akik nem Magyarországon, hanem Görögországon keresztül léptek be az Európai Unióba - közölte a Miniszterelnökséget vezetője. Jelenleg mintegy 45 ezer embert kívánnak visszatoloncolni ide a partnerországok. Lázár a külügyi tárcavezető komoly diplomáciai sikereként értékelte a balkáni útvonal lezárásának elismerését, majd hozzátette: most azt kell bemutatni, hogy Görögország volt az, amely "nem tartotta be a játékszabályokat" a regisztráció elmulasztásával, ezért azonban Magyarország nem büntethető.

Ma, akár sz EU más tagállamaiban, a kormány ülésén is értékelik a brit népszavazást. A kancelláriaminiszter tegnap világossá tette, minden brit választó saját joga állást foglalni országa uniós tagságáról, ugyanakkor Magyarország megtisztelőnek tartja, hogy az EU-ban Nagy-Britannia szövetségese lehet. Lázár szoros eredményre tippelt és arra figyelmeztetett, bárhogy döntenek a britek, annak hatása lesz az EU jövőjére. A magyar kormány egyébként nem mérlegelte annak lehetőségét, hogy ha a britek kilépnek, Magyarország követi-e a példát. A gazdasági és a társadalmi elitnek ugyanis az a véleménye, hogy hazánknak nemcsak helye, de fontos helye van az EU-ban. Amikor Lázárt arról kérdezték, ő maga hogyan szavazna egy ilyen referendumon, nem adott egyértelmű választ. "Ez nehéz kérdés" - ismételgette, hozzátéve, a makói választói "elkeseredettek ebből a szempontból". Az ország 2004-es csatlakozásakor azt ígérték nekik, hogy a fizetésük néhány év alatt eléri majd a fejlett uniós országokét, ám ez ma sincs így. A Brexitre utalva közölte, sok érv szól az EU mellett, ennek ellenére ma nehéz feladat lenne a belépés mellett kampányolni.

Budapesti buszpótlás

Tarlós István nélkül a kabinet nem dönt a fővárosi közlekedésfejlesztésről, a mai kormányülésen viszont nem lesz jelen a főpolgármester - állította Lázár. Az ügy azért érdekes, mert a Fővárosi Közgyűlés június 8-án úgy döntött, szolgáltatás-megrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítása miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. Ha a kormány nem dönt a határidőig, akkor új buszokat vesznek. A fővárost ma Tarlós írásos felhatalmazásával Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes képviseli a kormányülésen. Miután a tegnapi tájékoztató közben hívta fel minderre a figyelmet a Főpolgármesteri Hivatal, a kancelláriaminiszter a helyszínről azt üzente, hogy ez egy szempont, amelyet mérlegelni fognak, de Tarlós nélkül nem akarnak döntést hozni.

Szerző

Még több támogatást remél a Váli-völgy

Csak bizakodni tudunk, mert más régiók is remek tervekkel előállva állnak sorba a szűkös forrásokért – válaszolta a Miniszterelnökség arra a kérdésünkre, hogy a legutóbbi 3,6 milliárd forint után tervez-e a kormány újabb forrásokat adni a Váli-völgy fejlesztésére. Ebbe a térségbe tartozik a kormányfő kedvenc faluja, Felcsút is.

Lapunk is beszámolt róla, egy kormányhatározattal 2,2 milliárd forintot adott a kormány a Bicske és Etyek közti bicikliútra, illetve gasztrosétányt is építenek a Váli-völgyben. A pénzt a rendkívüli tartalékokból veszik el, ráadásul ennyi úgy tűnik nem is elég a teljes beruházásra, ugyanis Orbán Viktor további 1,4 milliárd forint átcsoportosítására kérte fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

A Miniszterelnökség most azt írta, a kerékpárút Tarján felől Csabdi (itt van birtoka a Tiborcz-családnak) és Vasztély érintésével Bicskéig, majd onnan tovább a régi 1-es utat követve Botpusztán keresztül az etyeki gasztrosétányig tart majd, s funkciója, hogy összekapcsolja a meglévő kerékpárutakat a Duna folyását követő nemzetközi útvonallal. "Így a térség közvetlenül rá tud csatlakozni Európa egyik legforgalmasabb kerékpáros ütőerére, amely a németországi Passautól kíséri a folyó nyomvonalát" - indokolta Lázár János tárcája. A gasztrosétány Etyek-Újhegyen épül majd meg, ez út- és közműfejlesztéssel is jár. Ám itt nem állnak le, a távlati cél a további borászati központok, az Öreghegy, a Kecskegödör és a Körpince fejlesztése a közvilágítás kiépítésével és útépítéssel. A sétány és a bicikliút átadását 2017-re tervezik.

Felcsút térségének fejlesztésére Orbán külön miniszterelnöki biztost is kinevezett: Tessely Zoltán, Bicske korábbi polgármestere részt vesz a térség fejlesztésére vonatkozó koncepció kidolgozásában és végrehajtásában, továbbá koordinálja a térséghez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlesztési források terhére támogatott projektek megvalósítását. A biztost korábban a Magyar Narancs szúrta ki a Videoton stadionjának VIP páholyában, éppen kedélyesen beszélgetett idősebb Orbán Győzővel, a kormányfő édesapjával.

Szerző