Előfizetés

Orbán "szabadságharca" élesbe kapcsolt

A Demokratikus Koalíció (DK) az őszi kvótareferendum visszavonását követeli a kormányfőtől, szerintük ugyanis az Magyarország uniós kilépéséhez vezet.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján tragikusnak nevezte a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredményét, ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban.

Molnár Csaba az eredményt a brit konzervatív jobboldal 20 éve tartó EU-ellenes kampányának tulajdonította. A DK-s politikus szerint ez fordult át egy bevándorló-ellenes kampánnyá, s Orbán Viktor miniszterelnök is ezt teszi: évek óta szabadságharcot folytat, most pedig "élesbe kapcsolt". Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége - jelentette ki, a kvótareferendum visszavonását követelve.

Molnár Csaba egyúttal minimális elvárásként fogalmazta meg, hogy a kormány tájékoztassa a helyzetről azokat a magyarokat, akik Londonban vállalnak munkát.

40 percet is késhet egy MÁV-hiba miatt

A biztosítóberendezés hibája miatt 20-40 percet késtek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon péntek délelőtt. A hibát már kijavították, a menetrend szerinti forgalom várhatóan késő délelőttre helyreáll - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyeletese.

 Urbán Attila közölte: a biztosítóberendezés Székesfehérvár és Gárdony között romlott el, a késések kihatottak néhány, a dél-balatoni vonalon közlekedő szerelvényre is.

Spéder-és Portik-ügy - Elmaradt az ülés a Fidesz bojkottja miatt

Publikálás dátuma
2016.06.24. 12:09
FOTÓ: Molnár Ádám
Mára hívták össze a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését ellenzéki kezdeményezésre, amin Spéder Zoltán hangfelvételeivel és Portik Tamás Rogán Antalt terhelő vallomásával kapcsolatban vártak tájékoztatást a képviselők. A Fidesz-KDNP frakció tagjai azonban "kierőszakolt hecckampánynak" nevezte nem jelentek meg az ülésen, így az határozatképtelenség miatt elmaradt.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a kormánypárti képviselők távolmaradására utalva újságíróknak azt mondta: "a mai napon a kormánypártok durva támadást intéztek a jogállamiság ellen, hiszen nem (...) tették lehetővé, hogy a nemzetbiztonsági bizottság határozatképes ülést tartson". Két fontos témában tájékozódtak volna, válaszokra van szükség a Spéder- és a Portik-ügyben - hangsúlyozta az ellenzéki politikus, majd úgy folytatta: nem tudni hova vezetnek a szálak a Spéder-ügyben, nem tudni mi az igazság; mindenki választ vár arra, hogy milyen összefonódások vannak a kormányzati és a gazdasági elit között. Molnár Zsolt elmondta, arra is választ vártak volna, hogy mi igaz Portik Tamás volt Energol-vezető állításaival kapcsolatosan, mit lehet tudni arról, hogy ki és hogyan értesült a Portik-ügyben nyomozók személyéről. A bizottság nem adta fel, a későbbiekben ki fogják deríteni az igazságot - hangoztatta Molnár Zsolt.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormányoldal a "demonstratív távolmaradással igazolta és bizonyította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint - minimum - nagyon kényelmetlenek a Fidesznek a kirobbant (...) ügyek". "Vélelmezhető, hogy nem feltétlenül tiszták ezekben a kérdésekben" - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint a kormánypárti képviselők a lehető legrosszabban jártak el azzal, hogy megakadályozták az ülést.

Szél Bernadett (LMP) újságíróknak azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-KDNP ellehetetleníti a nemzetbiztonsági bizottság munkáját. "Olyan nincsen, ha valakinek többsége van egy testületben, és számára kényes ügybe botlik, akkor gyakorlatilag távolmaradásával ellehetetleníti" a testület munkáját - fogalmazott. Szél Bernadett Mirkóczki Ádámhoz hasonlóan arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP-nek nincs észszerű magyarázata arra, hogy miért maradtak távol képviselői az ülésről. A kormánypárti képviselők nagyon rossz döntést hoztak - értékelt.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd közleményében tudatta: a fideszes és KDNP-s képviselők "nem vesznek részt az ellenzék által kierőszakolt hecckampányban, ezért nem mennek el a kormánypárti politikusokkal való egyeztetés nélkül, sebtében összerántott nemzetbiztonsági bizottsági ülésre", amit Molnár Zsolt kezdeményezett.

Mint írták, sem az ülés napirendje, amit egy maffia leszámolásban játszott szerepéért jogerősen 15 évre elítélt bűnöző valótlan állításai, valamint minden alapot nélkülöző sajtóértesülések képeznek; sem összehívásának módja nem teszi lehetővé, hogy a Fidesz-KDNP képviselői bármilyen érdemi vitát folytassanak a bizottságban.

Molnár Zsolt bizottsági elnök egyeztetés nélküli sietségnek nem lehet más az oka, mint a gyors politikai botránykeltés és szerepelni vágyás a hétvégi szocialista tisztújítás előtt. Arra azonban felhívnánk a figyelmüket, az MSZP tisztújítása nem nemzetbiztonsági kérdés, hanem szigorúan a szocialisták belső pártügye.

A baloldal az ülés napirendjét egy olyan jogerősen elítélt bűnöző szavaira alapozza, aki 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint nem másra vállalkozott, minthogy fideszes politikusok kompromittálására gyűjtsön vagy gyártson információkat. Az egyik ilyen lejáratandó politikusként Rogán Antalt említik meg. Ezen tények ismeretében teljességgel hiteltelennek tekinthető mindaz, aminek kapcsán a szocialisták most ülést szeretnének összehívni. A bűnöző hamis vádjaira már megszületett a válasz: Rogán Antal részt vesz a bírósági szembesítésen, és hamis tanúzásért feljelenti Portikot.

Az ülés másik napirendi pontja pedig egy olyan folyamatban lévő büntetőügy nyomozati anyagáról szóló sajtóértesüléseket tárgyalna, amibe a nemzetbiztonsági bizottság sem tekinthet bele. A Fidesz-KDNP frakció bizottsági tagjai a leírtak értelmében nem statisztálnak ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot önző és hazug politikai homokozóvá silányítsa az ellenzék - írta Németh Szilárd a közleményben.

 Ahogy lapunk megírta, a péntek reggel 9 órára, az MSZP, az LMP és a Jobbik kezdeményezésére összehívott ülésre a Belügyminisztérium, a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok képviselőit várták. A bizottság választ akarnak kapni a Spéder-ügy kapcsán felmerülő kérdésekre és ha lehet, meg akarják hallgatni azokat a hangfelvételeket, amelyeket az üzletember érdekeltségeinél lefolytatott házkutatások során foglaltak le. Minderről Molnár Zsolt beszélt a Népszavának azután, hogy elküldte a pénteki meghívókat. A testület elnöke szerint már nem elég, ha a Spéder Zoltánnál lefoglalt hangfelvételekről írásos belügyi tájékoztatást kapnak, ahogyan ezt még kedden követelte. Akkor az ellenzéki politikus a Belügyminisztériumhoz fordult, mert - mint fogalmazott - ha igaz a hír, hogy vezető fideszes politikusokkal folytatott beszélgetésekről készült hangfelvételeket is lefoglalt a rendőrség, akkor a Fidesz-közeli üzletember ügye komoly nemzetbiztonsági kérdéseket vethet fel.

A Portik-ügy nemzetbiztonsági vonatkozásairól szintén tájékoztatást kért volna a mai ülésen a bizottság. Molnár kedden még ezzel kapcsolatban is írásos tájékoztatót követelt a BM-től, ám a kockázatok mielőbbi tisztázása érdekében jobbnak látta volna, ha a képviselők minden illetékest meg tudnak hallgatni. A Prisztás-gyilkosságért már elítélt Portik Tamás múlt pénteken tett terhelő vallomást Rogán Antalra, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterre.

Az FHB-bankvezér, Index-tulajdonos Spéder Zoltánnál nemrég tartottak házkutatást, ennek során olyan hangfelvételeket is lefoglaltak, amelyeken Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal és Lázár János miniszterek is hallhatók. 

Nem tudok válaszolni, mert nem tudom miről kérdez - értetlenkedett a csütörtöki Kormányinfón a kancelláriaminiszter. A Népszava munkatársa azt tudakolta: mióta szokás barátok közt telefonbeszélgetéseket rögzíteni. Lázár János erre úgy reagált, kánikula van, neki egyébként sem fog olyan gyorsan az agya, mint az újságíróknak, amúgy pedig nem "szokásdiktátor". Amikor egyértelművé tettük, hogy természetesen a korábban barátjának nevezett Spéder Zoltán állítólag felvett telefonbeszélgetéseiről van szó, a Miniszterelnökség vezetője annyit közölt: "nem tudom, őszintén mondom, nem tudom". Hozzátette, nem látott még olyan rendőrségi nyilatkozatot, ami alátámasztaná, hogy Spéder telefonbeszélgetéseket rögzített volna, és léteznek ilyen hangfelvételek, ezért - bár a kérdést már érti - semmire nem tud válaszolni.

Később megismételte, tisztázni kell, hogy vannak-e egyáltalán ilyen felvételek. Valós, vagy valótlan a feltételezés. Ha kiderül, hogy valós a dolog, akkor majd hosszabban elmondja, miről mit gondol, addig viszont erről az ügyről nem beszél.