Cirkuszjegy Nyilas Misinek

Először egy Szabolcs megyei faluból érkezett a hír. Kétségbeesett pedagógus írta: a kitűnő tanulóknak a KLIK cirkuszjegyet küldött ajándékba. A Fővárosi Nagycirkuszba. Csak a gyereknek, és csak a cirkuszba, nem a vonatra. A csupa ötös gyerek hazamegy, boldogan mutatja a jegyet, várja az örvendezést, de a család belesápad. A vasút a szülőnek oda-vissza 8 860 forint, a gyereknek a fele. Az már több, mint 13 ezer. Ha van kistestvér, őt hogy lehetne kihagyni? Az újabb 4 430. A fővárosban a közlekedés fejenként úgy 1000. A cirkuszjegy a felnőttnek 1 900 és 4 500 között. Még ha egy perecet sem vesznek, ha otthon pakolnak zsíros-kenyeret útravalónak, akkor sem úsznák meg 15-20 ezer alatt. Miből? Hogyan? Sír a gyerek, szipog a mama, káromkodik tehetetlen szégyenében a papa. Akkor is, ha nem közmunkás. Ennyi szabad pénze ott szinte senkinek nincs.

A Facebookon tódultak a kommentek. „Balassagyarmaton a keresztfiam is ezt kapta.” „Baranyában is, Somogyban is, de nekünk nincs pénzünk, és másnak sem adhatjuk oda, mert az osztályfőnöknek rá kellett írnia a nevet, és a jegy nem átruházható.” „Debrecenig még elvinném Hajdú megyéből a két színjeles gyerekemet, de Pestre? Miből?” „A gyerekek most már megőrültek, utazni akarnak. De hát oda-vissza 440 km. Nem tudom, hogy oldom meg.” „Mi Leányfalun lakunk. Még nem mertem megnézni a cirkuszjegyek árát. Nem kell ahhoz szabolcsinak lenni, hogy nagycsaládosként kétszer is meggondoljuk, vásárolunk-e még négy jegyet, vagy hagyjuk kárba veszni ezt az egyet.”

Jöttek azért jobb hírek is: többen ajánlottunk egy-egy családnak útiköltséget. Néhol az iskolaigazgató talált egy segítőkész vállalkozót vagy szervezetet. Ahol tudott, az önkormányzat is próbált valamit segíteni, de hát szegény faluban pénztelen az önkormányzat is. Nyilas Misi ötgyerekes, szegény családból került a debreceni kollégiumba. Ő is kitűnő volt. Ma ő is a könnyeit nyelné, zsebében gyűrögetve a soha be nem váltható belépőt.

Nem tudom, hány gyerek pityergett a bizonyítványosztás után otthon. Nem a bukottak, hanem a legjobbak. Illetve tudom. A honlap büszkén adta hírül: „A KLIK örömmel működött közre, hogy minden kitűnő tanuló bizonyítványa mellé eljussanak a cirkuszjegyek”. Szám szerint 112 ezer, az ország 2000 állami általános iskolájába. A cirkuszvállalattól kapták, akik nyilván jót akartak. Az ügyvezető igazgató, aki egyben miniszteri biztosként felel a „nemzeti cirkuszművészeti stratégia” kidolgozásáért, szép levelet írt: „A jövő generációjának helyes, hatékony felnevelése közös felelősségünk.” Nem neki, hanem az oktatás irányítóinak kellett volna végiggondolniuk: ez a „helyes, hatékony” nevelés nem készíti-e fel túl korán és túl durván a gyereket az életre? Arra, hogy az ő jelese nem ér annyit. Hogy aki szegény, annak nem jár ugyanaz. Különben is: minek tanul jól, a papírforma szerint neki bukdácsolnia kellene, majd pár évnyi tanárszomorítás után túlkorosként kiesni az iskolarendszerből, és 16 évesen beállni közmunkásként az apja mellé. Mindörökre. Minek ehhez cirkuszba menni, piros fülekkel a bűvésznek izgulni, bohócon nevetni, együtt tapsolni a többiekkel? Csak hiú reményeket ébreszt, hogy ő is közéjük tartozik. De nem. Már most sem, jobb, ha hamar megtanulja.

112 ezer jegy. Mondjuk az ötöde a pesti iskolákba jut, onnan legalább útiköltség nincs, bár kísérő jegy ott is kell. Marad vagy 80 ezer. A hivatalos statisztikák szerint a gyerekek 42 százaléka szegény. Egy átlagos 2 gyerekes család legfeljebb havi 8 ezret tud félretenni váratlan kiadásokra. Ha épp nem romlott el a mosógép, vagy nem kellett gyógyszert venni, akkor sem futja belőle az utazásra. Vagyis több mint 30 ezer családban sír valaki az elmaradó cirkuszért. Ugyan már, mi az! A központosított iskolaügyben nem lehet minden egyéni nyavalyára odafigyelni. Itt egyenirányítás van, amelyik egyengyerekeket képzel el. Úgy kell annak, aki kilóg. Pláne lefele.

Szívtelen, érzéketlen, kőagyú bürokraták - átkozódtam először. Kapjatok prémium helyett ingyen belépőt az amerikai elnök fogadására! Repülőjegy és szállás nélkül. Megjelenés kötelező, de frakkban. Aztán rájöttem: nem szándékos rosszindulatról van szó. Csak a közöny, elzárkózás, rideg empátiahiány állami kötelezettségéről. Ez már nemcsak a szolidaritás sorvadása, hanem az odafigyelésé is: már képtelenek arra, hogy akárcsak egyetlen percre elképzeljék a másik ember életét, számon tartsák gondjait. Aki szegény, az olyan idegen nekik, mint egy marslakó. Ismeretlen és veszélyes. Jobb nem közel menni hozzá és sorsához. Hátha fertőz. Menjenek arrébb, lepusztult régiókba, gettónegyedekbe, zsákfalvakba. Ne kelljen látni. A kereszténydemokrata frakcióvezető úgy vélte: a gyerekek csak rossz szokásból nem reggeliznek otthon. A miniszter a Hiltonban ebédeltette néhányukat, ínyenc, gazdagoknak való menüvel. Tartsatok kecskét! Szedjetek gombát! 47 ezerből meg lehet élni. A mozgássérült, beteg gyerekek iskolája elé kiteszik a „Megállni tilos” táblát. „Maximum 10 méterekről vitatkozunk!” - értetlenkedik az önkormányzati képviselőnő.

Nem. A távolság nagyobb. „Ingyencirkusszal” nem lehet áthidalni.

2016.06.25 08:05

Söder bejelentette: megpályázza a CSU elnöki tisztségét

Publikálás dátuma
2018.11.18 14:51

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök vasárnap a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy megpályázza a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségét.
A január 19-én tartandó rendkívüli kongresszuson várhatóan egyedüli jelöltként induló politikus a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság hírportálján ismertetett nyilatkozatában elmondta, hogy hosszú mérlegelés után és számos CSU-tag kérésének eleget téve készen áll a párt szolgálatába állni, ezért megpályázza az elnöki tisztséget. Jelezte, hogy a CSU távozó vezetőjével, Horst Seehoferrel folytatott hatalmi harc végeztével a megbékélésre és a párt egységének megteremtésére törekedne. Mint mondta, a CSU megújításán "a bázissal és a tisztségviselőkkel együtt, csapatban" kíván dolgozni, mert "csak együtt" lehet megbirkózni a párt előtt álló "nagy kihívásokkal". A BR kiemelte: Markus Söder megválasztása valószínűleg formalitás lesz, mert miután a CSU-alelnök Manfred Weber bejelentette, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségének megszerzésére összepontosít, és Alexander Dobrindt, a CSU-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselők vezetője is kizárta, hogy megpályázza az elnöki tisztséget, nincs politikus a színtéren, aki a győzelem esélyével indulhatna Markus Söderrel szemben. Horst Seehofer pénteken közölte, hogy január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amelyen megválasztják a párt új elnökét. Azt már a hét elején bejelentette, hogy rövidesen befejezi 2008-ban kezdett pártelnöki munkáját, de a szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja. A csak Bajorországban működő CSU az októberi helyi választáson több mint 50 éve a leggyengébb eredményt érte el, és elveszítette abszolút többségét a német tartomány törvényhozásában (Landtag). Azóta egyre többen sürgették Horst Seehofer távozását a párt éléről. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a CDU elnöki tisztségét.
Szerző
2018.11.18 14:51

Brexit: May szerint leváltása se könnyítene a tárgyalásokon

Publikálás dátuma
2018.11.18 12:49

Fotó: AFP/ MATT DUNHAM
A „nemzet érdekeit” saját személyes jövője elé helyező, harcra kész kormányfő tudomása szerint nem jött még össze a bizalmatlansági szavazáshoz szükséges negyvennyolc levél.
A brit politikai élet egyik legmozgalmasabb hetét minden kétséget kizáróan újabb feszült, válságos napok követik, ahogy Theresa May egyszerre küzd kormányfői pozíciójáért és a szigetország jövőjét meghatározó Brexit-megállapodás parlamenti elfogadásáért. A konzervatív vezetővel együtt a brit közvélemény is lázasan számol: az illetékes 1922-es parlamenti bizottsághoz 48 képviselőtől kell beérkeznie bizalmatlansági indítványnak ahhoz, hogy May sorsa a frakció elé kerüljön. Maga a kormányfő a Sky News vasárnap reggeli politikai magazinjában, a Sophy Ridge showban elhangzott interjújában közölte, tudomása szerint Sir Graham Brady, a bizottság vezetője nem kapta még meg a szükséges számú levelet. A nyilvánosság előtt mindeddig "csak” huszonhárom honatya vállalta, hogy a kormányfő lecserélésére készülne a Brexit-tárgyalásoknak ebben a kritikus időszakában. Az egyértelmű puccsot koordináló Steve Baker, aki lemondásáig a kilépési minisztérium államtitkára volt, ötven levélről tud. Ha ez igaznak bizonyulna, a voksra akár már kedden sor kerülhet. Bizarr módon ez a nap egyben a 28. évfordulója a “Vasladyt”, Margaret Thatchert eltávolító bizalmatlansági szavazásnak. A titkos véleménynyilvánításon a várakozások szerint a kabinet több tagja is megvonná támogatását May asszonytól. Ha a 315 fős frakció többsége nem is húzná ki a szőnyeget a Downing Street 10. lakójának lába alól, ha már száz “elvtársa” jelezné elégedetlenségét, kormányának néhány befolyásos tagja lemondásra kényszerítené. Theresa May elszigeteltsége már a múlt hét drámai eseményei közepette jól érzékelhető volt. Két kabinetminiszter és további öt kormánytag, illetve tanácsadó lemondása után a kabinet öt tagja, köztük a környezetért és mezőgazdaságért felelős Michael Gove, az “ős-Brexitesek” hangadója és Liam Fox, a kereskedelmi tárca vezetője tartja most sakkban Mayt azzal, hogy ha nem kötelezi el magát a Brexit-megegyezés újratárgyalásának követelése mellett, ők is távoznak. A kormányfő víziójába és konkrét terveibe bepillantást engedő Sky News interjúban May ismételten hivatkozott arra, hogy a nemzet érdekeinek képviselete tartja vissza a törülköző bedobásától a rá nehezedő nyomás közepette. Váltig állította, hogy az 585 oldalas megállapodás legszenvedélyesebben vitatott pontja, az ún. backstop nem jelenti azt, hogy a szigetország előnytelen és felmondhatatlan hosszútávú vámegyüttműködésbe kényszerülne az EU-val, illetve Észak-Írországra az Egyesült Királyság többi részétől eltérő rendelkezések vonatkoznának majd. Olyan biztosítási politikáról van szó, amit egyik fél sem akar igénybe venni. Theresa May kifejtette, hogy a szigetország jövőjét a jelenleg még alakuló hétoldalas politikai nyilatkozat határozza majd meg. Ennek szelleme fogja kifejezni a Brexitre szavazott britek akaratát. Miután a kormányfő különösen Dominic Raab Brexit-ügyi miniszter lemondása óta maga irányítja az EU-val folytatott megbeszéléseket, bejelentette, hogy a héten Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal. Az elszántan küzdő kormányfő vitatta, hogy ne tudná keresztülvinni a Brexit-megállapodást a parlamenten, noha az ellenzéken kívül a kormány működését eddig biztosító északír koronahű Demokratikus Unionista Párt tíz képviselője is azzal fenyegetőzik, hogy szembeszáll vele, és kisebbségben lévő saját frakciójának jelentős része sem ért egyet a kétéves alkudozás eredményével. Mint May megjegyezte, elmozdítása sem a tárgyalásokat nem könnyítené meg, sem a parlamenti aritmetikát nem változtatná meg. A tory polgárháború nem tesz jót a konzervatívok népszerűségének. A múlt heti turbulencia után készült két közvélemény-kutatás is munkáspárti vezetést regisztrált. Nem biztos, hogy az ellenzék vezérével a Sky News csatornán sugárzott interjú után hasonlóan kedvező verdikt születne. Jeremy Corbyn igyekezett elkerülni a határozott válaszokat, például, hogy ma az EU-ból való kilépésre szavazna- e? Az asztalon lévő dealt, - bevallva, hogy nem olvasta teljes terjedelmében, - azért kifogásolja, mert nem elég konkrét és nem foglalkozik eléggé a dolgozók jogaival és a környezet védelmével.
2018.11.18 12:49
Frissítve: 2018.11.18 14:29