Halálos motorosbaleset Dunaharasztinál

Meghalt egy motoros, aki személyautóval ütközött Pest megyében péntek délután - közölte az Országos Mentőszolgálat és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tóth Karolina, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta: egy 60 év körüli férfihez riasztották a mentőket, aki súlyos, életveszélyes állapotban volt. A sérültet mentőhelikopterrel vitték kórházba, de elhunyt, még mielőtt megkezdhették volna ellátását az intézményben.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu weboldalon azt közölte: személyautó és motorkerékpár ütközött az 51-es főút 20-as kilométerénél, Dunaharasztinál. A helyszínelés idejére lezárták az érintett útszakaszt.

Szerző

Recessziót hozhat a Brexit

Példátlanul meredeken romlottak pénteken Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártolók győztek. Londoni elemzői vélemények szerint jelentős az esélye annak, hogy a brit gazdaság egy éven belül recesszióba kerül.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég pénteki kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama 56 bázispontra ugrott a londoni piacon a 33 bázispontos előző esti záróról. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 56 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, 23 ezer dollárral - 70 százalékkal - többe, mint egy nappal korábban.

A brit szuverén CDS-kontraktusok ilyen mértékű napon belüli drágulására még nem volt példa a Markit londoni elemzői szerint.
A brit államkötvények CDS-kontraktusai januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis ennek az alapvető adóskockázati mérőszámnak az árazása most már több mint a háromszorosa az idei év elején mért szintnek. A Markit szerint ráadásul már érződik a járványhatás is, pénteken ugyanis Franciaország CDS-tranzakciói 49, Olaszország és Spanyolország csődkockázat-biztosítási ügyletei 25, illetve 24 százalékkal drágultak.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül. A ház módosított előrejelzése szerint a font 2016 végére 1,20 dollár/fontra gyengül a népszavazás előtt mért 1,50 dollár körüli szintekről.

A TD Securities elemzőinek előrejelzése szerint a brit népszavazás után kialakult helyzetben az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve 2017 júniusáig nem emeli tovább irányadó kamatát, sőt a ház 30 százalékos esélyt lát arra is, hogy Fed kamatot csökkent, ha a népszavazási eredményből adódó, lefelé ható kockázatok ténylegesen érvényesülnek.

A TD Securities londoni közgazdászai azzal is számolnak, hogy a Bank of England - a brit jegybank - augusztusban 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis zéróra csökkenti alapkamatát, amelyet 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tart.

A ház szerint a Bank of England mindemellett legalább 100 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus során eddig kihelyezett 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretét. A TD Securities londoni elemzői ezen felül még további 100 milliárd fontos mennyiségi enyhítési likviditásinjekciót is elképzelhetőnek tartanak szükség esetére.

Szerző

Szijjártó: élesebb összecsapások várhatók a Brexittel

Publikálás dátuma
2016.06.24. 15:33
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Teljesen új helyzet keletkezik a Brexit-et követően az Európai Unió költségvetésében, beleértve a támogatáspolitikát is - mondta a Népszava érdeklődésére Szíjjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter utalt arra, hogy az Egyesült Királyság az EU nettó befizetője, a Unió költségvetésének mintegy 8 százalékát fedezik, ami jelentős összeg. 

Több lehetőség nyílhat az így kieső összeg pótlására: vagy a megmaradó 27 tagállam hozzájárulását növelik, vagy az olyan nagy támogatási összegeknek, mint a Strukturális és a Kohéziós Alap az összegét csökkentik. A miniszter véleménye szerint ez a jelenlegi 2014-2020-as gazdasági ciklust már nem érinti, mivel most kétéves átmeneti időszak várható. A következő gazdasági ciklus azonban már egészen más dimenzió lesz, még a jelenlegit megelőző, szenvedélyes vitáknál is élesebb összecsapások várhatók - mondta Szíjjártó Péter.

Külpolitikai tekintetben ugyanakkor igen élesen fogalmazott a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján. A magyar kormány álláspontja szerint Európának le kell vonnia a Nagy-Britannia EU-tagságáról tartott népszavazás tanulságait. Több tanulság van: az első ilyen tanulság, hogy "az emberek véleményét meg kell hallani, még Brüsszelben is". A második, hogy nem lehet következmények nélkül olyan politikát folytatni, amely figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét vagy szembemegy az akaratukkal – vélekedett.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Közölte: mindenki érdeke az erős Európa, de ez csak akkor valósulhat meg, ha a súlyos kihívásokra igazi megoldásokat ad az unió, mert akkor nem lehet erős Európa, ha olyan válaszokat ad, amelyek meggyengítik a tagállamokat és az uniót.

Szijjártó Péter további tanulságnak nevezte, hogy Európában el kell jönnie az őszinte politika korának. Hozzátette: az elmúlt időben képmutató és a politikai korrektségre irányuló, nem őszinte politikát folytatott az EU, és ennek következménye, hogy sok kihívásra, válságra nem tudott helyes válaszokat adni, így a válaszoknak tagállami szinten kellett megszületniük.

Szíjjártó Péter egyetértett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter véleményével: a Brexit jövőre 0,3-0,4 százalékkal vetheti vissza az éves magyar GDP-t. Egyébként tavaly a brit áruforgalmunk 15 százalékkal nőtt - mondta a miniszter, és 5 milliárd eurót tett ki. Megemlítette, hogy tárgyalt a nálunk működő fontosabb brit cégek vezetőivel, akik biztosították, hogy magyarországi aktivitásukat a kilépés nem befolyásolja.

A nagy-britanniai magyar munkavállalók további sorsáról elmondta: számukat a szigetországban 55 ezerre becsülik, ám a magyar kormány szerint ennél jóval többen vannak. A brit kampány egyik főkérdése - a magyar külügyminiszter szerint - éppen a menekült-ügy volt, ez állt a népszavazási kampány középpontjában. A bevándorláspolitika Szíjjártó Péter szerint megbukott, mert az uniós kormányok nem tudtak egységes álláspontot kialakítani. Ezért egyes tagállamokra hárult a megoldás kezdeményezése, ezek között említette Magyarországot és még néhány, általa meg nem nevezett országot. 

Lásd még: Győzött a Brexit - Lemond Cameron

Szerző