Előfizetés

Vasárnap este lezárások lehetnek Budapest belvárosában

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti magyar-belga meccsét követően várható szurkolói vonulás miatt lezárások lehetnek Budapest belvárosában.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján közzétett közleménye szerint vasárnap 23 órától hétfő hajnali 4 óráig az V., VI. és VII. kerületben lehetnek forgalomkorlátozások. A Szent István körúton, a Teréz körúton, az Erzsébet körúton, a Király utcában, a Wesselényi utcában, a Károly körúton, az Akadémia úton, a József Attila utcában, a Széchenyi István téren és a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Erzsébet téren lehetnek szakaszosan és időszakosan zárások.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott öt pontjával veretlenül nyerte meg az F csoportot. A nyolcaddöntős mérkőzését vasárnap 21 órától Toulouse-ban játssza Belgiummal, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját.

Sülünk, főlünk - Kánikula Budapesten

Publikálás dátuma
2016.06.25. 09:47
MTI Fotók: Balogh Zoltán
Szombaton a hőség és a tűző napsütés mellett az Alpokalján, az Alföldön, valamint az Északi-középhegységben elszórtan kialakulhat záporeső, zivatar. A délkeleti szél helyenként élénk lesz, zivatar környezetében viharos széllökések is előfordulnak. Napközben 33-37 fok között alakul a hőmérséklet. Másodfokú hőségriasztás van érvényben. Hétfőre jeleznek enyhülést a meteorológusok.

Hivatalosan is megnyílt a Budapest Pride fesztivál

Publikálás dátuma
2016.06.25. 09:41
A svéd Antonia Vai énekesnő (j) és Barna Margit gitáros a 21. Budapest Pride fesztivál hivatalos megnyitóján a budapesti New Orl
A fesztivál nyitóbeszédét idén Kiss Tibor Noé író tartotta, aki egyebek mellett arról beszélt, minden kirekesztettnek a saját sérelme, az őket érő diszkrimináció fáj, pedig ha közel mennének a másikhoz, megérthetnék egymást.

A Velünk teljes! mottóval megkezdődött tehát a 21. Budapest Pride LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál péntek este Budapesten. A július 3-áig tartó programsorozat hivatalos megnyitóján a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke egyebek mellett azt mondta, szeretnék, ha ez a fesztivál olyan örömünnep lenne, mint egy focigyőzelem.

Nagy Szilvia azt is mondta, szeretnék, ha a politikai közbeszéd nem lenne sértő, megalázó, lekezelő, és azt is szeretnék, ha a kormányszóvivő megemlékezne a Pride hetéről, továbbá ha a felvonulásukon a rendőrség a maroknyi rendzavarót kerítené körbe, nem pedig az ünneplő tömeget. A terézvárosi New Orleans Clubban tartott esti rendezvényen felolvasták az ombudsmannak a kulturális fesztivált köszöntő levelét. Ebben Székely László az idei Pride mottójára utalva egyebek mellett azt írta, az LMBTQ emberek, ahogy más kisebbségi csoportok is, a társadalom integráns és értékes szereplői. Utalt arra, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a szexuális irányultság és a nemi identitás a személyiség lényeges, és így különös védelmet igénylő vonásának tekintendő. A társadalom teljessége csak akkor valósulhat meg, ha a többségitől eltérő identitások nyílt vállalása nem jár megbélyegzéssel, ha senkinek nem kell titkolnia a személyiségének lényeges vonásait - fogalmazott az ombudsman.

A fesztivál nyitóbeszédét idén Kiss Tibor Noé író tartotta, aki egyebek mellett arról beszélt, minden kirekesztettnek a saját sérelme, az őket érő diszkrimináció fáj, pedig ha közel mennének a másikhoz, megérthetnék egymást. Ezzel összefüggésben felidézte egyik legszomorúbb élményét, amikor egy transzszexuális közösségben többen cigányoztak. Van olyan, amikor a kirekesztettek is kirekesztenek másokat. Arról is beszélt, próbálják meg azokat is megérteni, akik elutasítják őket. Meg kellene tanulnunk úgy kiállnunk magunkért, hogy közben megpróbáljuk megérteni azokat, akik velünk szemben állnak. Miért ne kezdhetné el ezt a gesztust ez a közösség gyakorolni? - vetette fel.

A szervezet ismertetése szerint a jövő hét végéig tartó fesztivál koncertekkel, kiállítással, irodalmi és színházi programokkal, tánctanítással, margitszigeti futással és piknikkel, játék- és táncesttel, valamint beszélgetésekkel és vitafórummal várja az érdeklődőket.

A Budapest Pride szervezet elsősorban az Andrássy úti felvonulásairól vált ismertté; az idei programot július 2-án, szombat délután tartják. A rendezvényen - amelyen megemlékeztek a 49 orlandói áldozatról is - átadták a Háttér Társaság díját, amelyet Nagy Szilvia vehetett át. A hivatalos megnyitón mások mellett részt vett Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Schiffer András LMP-s politikus, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Ungár Péter, az Európai Zöld Párt LMP-által delegált elnökségi tagja, valamint több nagykövetség képviselője.