Előfizetés

Cameron felelőtlen! - A brit korményfőt osztja a spanyol sajtó

David Cameron brit miniszterelnököt hibáztatják értékeléseikben a Brexit mellett döntő népszavazás másnapján megjelent spanyol napilapok, egyúttal Brüsszeltől határozott fellépést várnak el a kilépési tárgyalások során, hogy elejét lehessen venni más tagállamok kiválási szándékának.

Az ABC konzervatív napilap A populizmus próbára teszi Európát című szerkesztőségi véleménycikkében hangsúlyozta, hogy Európa drágán megfizet Cameron meggondolatlanságáért, mert vagy nem volt tisztában a britek érzéseivel - amelyeket egyébként éveken át saját pártja táplált -, vagy nem ismerte saját korlátait a kihívásokkal szemben.

Az újság megállapította, hogy a Cameron által megszerzett uniós különmegállapodás nem volt elég a brit szavazóknak a maradáshoz, amiből az következik, hogy a kilépési tárgyalások során rendkívül szigorúnak kell lennie az unió vezetőinek. De az EU-nak egyúttal önkritikát is kell gyakorolnia, valamint erősítenie intézményeinek és a tagállamok integrációját. A Brexit nem az egyetlen veszély az EU folytonosságára nézve - írja az ABC, kifejtve, hogy az ellenség a populizmus, legyen nacionalista vagy baloldali, amely belülről fenyegeti legerősebben az európai projektet.

Az lap felhívja a figyelmet arra, hogy a kilépést pártolók milyen könnyen hintettek el a britek között néhány nyilvánvaló hazugságot a bevándorlásról és a gazdasági szuverenitásról. Rámutat arra is, hogy a népszavazásból kiderült: a britek megosztottak. Az El Mundo liberális napilap szerkesztőségi véleménycikkében lényegében hasonló követelésekre jutott, történelmi és politikai katasztrófának minősítve a Brexitről szóló döntést, mert ez erősíti azt a félelmet, hogy az Európai Unió nem egy visszafordíthatatlan projekt, az európai integrációt meg lehet törni.

"Ez rossz hír azok számára, akik úgy hisszük, hogy több Európára van szükség, mint kevesebbre, hogy együtt jobban képesek leszünk szembenézni a kihívásokkal, hogy a közösségi értékek felette állnak az egoizmusnak és a félelemnek" - fogalmazott az újság, amely felelőtlennek nevezte a brit miniszterelnököt. Az El Mundo értékelése szerint a népszavazás lehetőséget adott a krízis, a szociális megszorítások és a növekvő bizonytalanság miatt felháborodott embereknek, hogy megmutassák: elutasítják a rendszert és vezetőit. Mindennek hátterében pedig a hatékony populizmus áll, amely a bevándorlást tette "tökéletes bűnbakká".

A napilap szerint Brüsszelnek világossá kell tennie a kilépési tárgyalások során, hogy távozása után az Egyesült Királyság semmiféle gazdasági előnyhöz nem jut az uniótól, ez szükséges annak elkerüléséhez, hogy más tagállamok kövessék a brit példát. Az Egyesült Királyság mindig Európa része volt, és lesz is, de az európai egyesült államokról szóló álom most még messzebb került - zárja elemzését az El Mundo.

Megnyílt a tihanyi Levendula Fesztivál

Publikálás dátuma
2016.06.25. 14:33
Illusztráció/Thinkstock
Szombaton nyitották meg a vasárnap estig tartó Tihanyi Levendula Fesztivált, melyen koncertek, gyermekprogramok, színházi előadások várják az érdeklődőket. A rendezvény kísérőprogramjai egészen július elejéig tartanak.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta, hogy a fesztivál programjai már hétfő óta tartanak. Hozzátette: az országban elsőként telepített levendulás mára több ezer embert vonz. Az 1930-as évekre visszanyúló levendulatermesztés a jövőben még nagyobb területet hódít meg, mivel egy helyi vállalkozó újabb ültetvényt telepít a tihanyi bekötőútnál és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is bővíteni fogja területeit. Csatlakozva a Múzeumok éjszakája programhoz szombaton szerzetesi idegenvezetés indul az apátsági látogatóközpontból, és megnyitják az érdeklődők előtt a máskor nem látogatható 18. századi szerzetesi kriptát. Barokk orgonamuzsika csendül fel és apátsági ételeket és italokat lehet majd kóstolni.

Vidám színfoltja a rendezvénynek az Öreg-Levendulásban tett szombati túra, melyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei vezetnek. Színpadra lép a Csopak Táncegyüttes, a Zabszalma Együttes és Szabó Balázs Bandája is, az estet utcabál zárja - foglalta össze a polgármester.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója felidézte, hogy Tihany 1952-ben elsőként vált tájvédelmi körzetté, 1997 óta pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Az igazgató elmondta azt is, hogy az 1990-es évektől a nemzeti park szakemberei lelkes helyi lakosokkal összefogva hozták rendbe az Öreg-Levendulást. Tavaly 15 ezer tővel gyarapították a levendulaültetvényt.       

Vasárnap magyar népi hangszerekkel ismerkedhetnek az érdeklődők, nordic walking túrán vehetnek részt, valamint lesz kézműves-foglalkozás, és a látogatók megnézhetik a Portéka Színpad vásári komédiáját, a Levendula Házban pedig mesekuckó várja a gyermekeket. 

Tóbiás ment, Molnár jött - Erős és szolidáris MSZP-t akar az új elnök

Publikálás dátuma
2016.06.25. 13:00
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Az MSZP országos tisztújító kongresszusa zárt ajtók mögött zajlott szombaton Budapesten.  A küldöttek Tóbiás József helyett új elnököt választottak, Molnár Gyula, a párt korábbi fővárosi elnöke személyében. Az elnöki posztért kétfordulós küzdelem zajlott.
Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at. 

Erős, szolidáris, hatékony
MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mint a frissen megválasztott MSZP-elnök sajtótájékoztatóján elmondta, minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni. Neki, valamint Hiller Istvánnak, a választmány új elnökének a küldöttek arra adtak felhatalmazást, hogy a szocialista párt nyerje meg a 2018-as választást. Molnár Gyula kiemelte: erős, szolidáris, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva. A pártot emellett a jelenleginél nyitottabbá szeretné tenni, szerinte ugyanis a demokratikus oldal egyetlen kihívóval győzheti le a Fidesz-rezsimet.Tóbiás nem marad frakcióvezető
 Az elnökségről leköszönő Tóbiás József jó munkát kívánt az új vezetőknek, és közölte:  nem kívánja megtartani frakcióvezetői tisztségét. Kiemelte: büszke arra, hogy az elmúlt két évben nehéz helyzetből sikerült talpra állítania egy olyan pártot, amelyben már sokan nem hittek. Reméli, hogy volt értelme igazi baloldali politikát folytatni az elmúlt két évben.

Elnökhelyettesnek Gőgös Zoltánt választották meg, ( a vesztes itt: Tóth Bertalan)  az alelnökök pedig: Gúr Nándor, Ujhelyi István és Nemény András. ( itt Lukács Zoltánnak nem sikerült

A választmányi elnöki poszton Botka Lászlót Hiller István váltotta. 

Határozott, erős karakteres és sikeres MSZP
Ezt Hiller István ígérte, ahogy azt is: jól együtt tud majd működni Molnár Gyulával. Az új választmányi elnök megismételte korábban hangoztatott koncepcióját, amely szerint az elnökség a jövőben elsősorban a napi aktualitásokkal foglalkozik, míg a választmány feladata a hosszú távú stratégiaalkotás lesz. Hiller István megfogalmazása szerint a siker érdekében össze kívánja hangolni a modern baloldal és a modern nemzet fogalmát, a büszke magyarságot a büszke európaisággal.

Apropó Botka. Egy kis közjáték:

A kormánnyal barátságos viszonyt ápoló Magyar Idők korábban azt írta, hogy Botka László a párt 2018-as kormányfőjelöltje.

Nos hát nem egészen. 

A Népszava munkatársának a hírbe hozott, és a táborban igen népszerű szegedi polgármester elmondta, hogy szó sem volt erről, ő csak annyit mondott: küzdeni akar a Fidesz leváltásáért, ha úgy adódik egy hatásosabb területen, módon, mint amennyit egy város vezetése lehetővé tesz. Alighanem ezt érthették félre az újságírók.

Ha kell, segíti az új elnökséget
Ezt pedig Botka László ígérte. A választmány éléről távozó szocialista politikus  jó munkát kívánt az új vezetésnek, amelynek szerinte az lesz az elsődleges feladata, hogy a párt mögé állítsa azt a társadalmi többséget, amely le akarja váltani az Orbán-kormányt, ugyanakkor még kritikus a szocialistákkal. Botka továbbra is szegedi polgármesterségét tartja a legfontosabb politikai tisztségének, de jelezte:  kérés esetén pedig segíti az új elnökséget is. A politikus a sajtótájékoztatón is cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek 2018-as miniszterelnök-jelöltségéről szóltak. Hangsúlyozta, ez a kérdés egy év múlva lehet a legkorábban esedékes.

Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Tóbiás József - akkor még pártelnökként - pedig bejelentette, hogy 2017 őszén lesz legközelebb MSZP-kongresszus, amikor már programot is hirdetnek, azt a programot, amivel leválthatják a Fideszt. 

A szavazás részletei (Az MSZP honlapja alapján) 

Az elnökjelöltekre (első körben) 337-en szavaztak, és a leadott voksok a következőképp oszlottak meg: 121 szavazatot kapott Molnár Gyula, 99 szavazatot Tóbiás József, 67 szavazatot kapott Harangozó Tamás és 45 szavazatot Szanyi Tibor. Ez azt jelenti, hogy senki nem kapta meg a szükséges számú szavazatot, vagyis ezért kellett második forduló Molnár Gyula és Tóbiás József között. 

Az országos választmány elnök-jelöltjei közül 201 szavazatot kapott Hiller István és 134 szavazatot kapott Dr.Botka László. Ezzel Hiller István lett a választmány elnöke.

Az elnökhelyettesi pozícióra pályázók közül Gőgös Zoltán 183, Dr. Tóth Bertalan 144 szavazatot kapott, ezzel Gőgös Zoltán maradt az elnökhelyettes.

A párt alelnöki posztjára négyen pályáztak: Ujhelyi István dr. dr. 262, Dr. Nemény András 234, Gúr Nándor 197, Lukács Zoltán pedig 194 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy a jövőben Ujhelyi István, Nemény András és Gúr Nándor lesznek az MSZP alelnökei.

Az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa elnöki posztjára egyedüli pályázóként Dr. Legény Zsolt 331 szavazatot kapott, így továbbra is ő tölti be ezt a tisztséget.

Az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság elnöki posztjára dr. Bárándy Gergely 218 , dr, Simon Gábor pedig 116 voksot kapott, ezzel Bárándy Gergely maradt a testület elnöke.

Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Fotó: Tóth Gergő, Népszava