Miben lubickolunk? - Ellenőrzi a medencés strandokat az ÁNTSZ

A szezon kezdetéig a szezonálisan üzemelő medencés közfürdők csaknem felét ellenőrizték, a júniusban nyitók vizsgálata pedig folyamatos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A hivatal közleménye szerint jelenleg 568 medencés közfürdő működik az országban, ezek közül mintegy háromszáz csak szezonálisan üzemel. Többségük a kedvezőtlen időjárás miatt májusban még nem nyitott meg. A szezon kezdete előtt ellenőrzött fürdők, strandok többségén a közegészségügyi feltételek megfelelőek voltak, a szükséges javítási, karbantartási munkákat már elvégezték, pusztán egy-két esetben merült fel ilyen irányú kifogás.

Hozzátették, hogy az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége és a képzett személyzet jelenléte megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják, a rovar- és rágcsálóirtás folyamatos.

A tavalyi szezonban végzett ellenőrzésekkor a töltő-ürítő rendszerű medencék közül a vízminőségi elvárásoknak legkevésbé a termálvizes medencék és a szauna-merülőmedencék feleltek meg. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy ezeknek a medencéknek a vízminőségét illetően az egészségügyi hatóság mindenképpen előrelépést vár az idei szezontól.

Idén június elejéig az ország területén 71 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők különböző szabálytalanságok miatt. Kifogás esetén a hatóság felszólítja az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, amelyet a tapasztalatok szerint a megadott határidőre szinte minden esetben el is végeznek.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a medencék tisztaságának megőrzésében meghatározó a vendégek szerepe. A fertőzések nagy része ugyanis elkerülhető azzal, ha a vendégek fürdőzés előtt lezuhanyoznak és használják a lábmosót.

Szerző

Balhé a Közlekedési Múzeumnál - Reagált a Városliget Zrt.

Jogszerű volt a budapesti Közlekedési Múzeum bontása miatt a munkaterület elkerítése, mert az az építési terület a munkák idejére nem közterület - közölte a Városliget Zrt. hétfőn

A Városliget Zrt. közleményében megismételte: a bontás veszélyes munkafolyamat, a bontó- és szállítócégek felelőssége biztosítani, hogy senki ne sérüljön meg a bontási terület közvetlen környezetében, ezért egy biztonsági céget bíztak meg, akik a bontási területet körbekordonozták. A cég hangsúlyozta: jogszerű volt a kordonozás, mert az építési terület a munkák idejére nem közterület.

Mint írták, a biztonsági emberekre pedig azért volt szükség, mert "az agresszív tiltakozók éjjel is megpróbálták a kordont áttörni", ilyenkor pedig az építési terület védelmét a bontást végző cég csak biztonsági cég bevonásával tudja biztosítani. A biztonsági cég jogszerűen lépett és lép fel, intézkedésüket a helyszínen a rendőrség is támogatta - jegyezték meg.  Hozzátették, a kordonozás azért éjszaka történt, mert közlekedési közterületeken zajló beruházásoknál bevett gyakorlat, hogy a munkaterületeket ilyenkor jelölik ki, nappal a városligeti parkoló is tele van autókkal, így nem lehetne körbezárni

Közölték azt is, a bontócég az épület teljes bontása során fenntartja az építési terület elzárását. Néhány műtárgy, például az épület tetején lévő repülő vagy az épületben lévő régi mozdonyok, nehézgépek elszállításához az épület kisebb bontása szükséges, majd ezek elszállítása után teljesen lebontják az épületet, hogy a helyén egy korszerű Közlekedési Múzeum épülhessen.

A Városliget Zrt. szerint érthetetlen a tiltakozás, mivel a múzeum a helyreállított történelmi épület alatt a föld alatti kiállítóterekkel bővül, hogy a Városligetben a lehető legkevesebb helyet foglalja az új múzeum és így tudják bővíteni a zöldfelületeket.

Szabó Rebeka, a PM szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere a múzeum köré hétfőre virradóra vont kordonnal és az elkerítés ellen tiltakozó civilekkel kapcsolatban sajtótájékoztatóján azt mondta: a kialakult helyzet jól mutatja, hogy a Városliget Zrt. és ezáltal a kormány hogyan képzeli el a beruházásról szóló egyeztetést. "Náluk az az egyeztetés, hogy kigyúrt, fekete pólós embereket küldenek, hogy az éj leple alatt engedély bemutatása nélkül lekerítsenek egy közterületet és a tiltakozókkal szemben a hatalom erejével lépjenek fel" - fogalmazott.

Lásd még: Kopaszok akcióban - Újabb balhé a Városligetben (Videó)

Szerző

Kétéves kislányt erőszakoltak meg Budapesten

Publikálás dátuma
2016.06.27. 16:15
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Megerőszakoltak egy két éves kislány Budapest VI. kerületében múlt héten. A kisgyerek olyan sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok egy egész éjszakán át harcoltak az életéért - tudta meg a Blikk.

A terézvárosi eset a rendőröket is megdöbbentette. A tettest még keresik, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

"Az egyik legdurvább eset, amiről tudok, amikor egy apuka megerőszakolta a nyolc hónapos gyermekét. Az a csecsemő bele is halt az erőszakba. Aki ilyet művel, az bele sem gondol tettének következményeibe. Egy vágy munkál benne, hajtja az úgynevezett libidófeszültség, amit ki akar elégíteni. Szerencsére nagyon ritka a hasonló eset, ugyanis a belénk ivódott szexuális gátak erősebbek" - nyilatkozta a lapnak egy igaz­ságügyi szakértő, aki szerint aki képes ilyesmire, az megakadt a pszichoszexuális fejlődésben.

Egy megkérdezett orvosszakértő szerint még nem eldöntött, hogy milyen bűncselekmény történt valójában. A tettest vádolhatják életveszélyt okozó testi sértéssel, de akár emberölési kísérlettel is, hiszen egy felnőttnek tisztában kell lennie azzal, hogy egy gyerek egy ilyen mértékű bántalmazásba akár bele is halhat. Elképzelhető az is, hogy el kell távolítani a gyermek méhét – magyarázta a szakértő a bulvárlapnak.

Szerző