"Be vannak vadulva a rendőrök" - Mécs Imre is megsérült

Publikálás dátuma
2016.06.28. 11:09
A Ligetvédők egy korábbi megmozdulása. Forrás: Facebook/Ligetvédők
A rendőrök elkezdték elszállítani az aktivistákat de el fog tartani egy jó ideig. Minden jóérzésű ember jöjjön a Közlekedési Múzeumhoz! Közben beadták a Ligetvédők Táborára a birtokvédelmet. Internet népe, lépjetek ki a valóságba és segítsetek nekünk megvédeni a Ligetet! - Így szólt a segélykiáltás a Facebook-on a Ligetvédőktől, az alábbi képet mellékelve.  Később Magyar Fruzsina, Mécs Imre felesége is a közösségi portálon tudatta: az idős politikussal is meglehetős keményen bántak a rend őrei.  Rendőrök vitték el a helyszínről Szabó Rebekát, PM-es politikust, Zugló alpolgármesterét is. A Városliget Zrt. közleménye szerint egy "szűk, garázda csoporttal" szemben zajlott intézkedés.

Az LMP jogsértőnek tartja a Liget-projekt keretében a Közlekedési Múzeumnál zajló építkezést

és támogatja a Ligetvédők mozgalmát - tudatta közleményében a párt.  A tiltakozók közül kedden néhányan feldöntötték az épület köré vont kordon nagyobb részét. Heltai László, az LMP  VI. kerületi önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: az egész projektet illegitimnek tartja, mert az arról szóló döntés jogát kivették a budapesti polgárok kezéből. Egyúttal cáfolta, hogy a beruházásról egyeztetéseket, lakossági fórumokat tartottak volna korábban, a rendezvényeken ugyanis - amelyek elmondása szerint rendre tiltakozásba fulladtak - csupán a terveket mutatták be. A politikus kijelentette: a Közlekedési Múzeumnál megkezdett építkezésnél még a pontos terveket sem tudják bemutatni. Tudomása szerint ott egy háromemeletnyi mélységű garázst is kialakítanak úgy, hogy egyáltalán nem ismert annak környezeti hatása, az, hogy hány fát kell miatta kivágni. Szerinte a tiltakozók egy illegálisan felállított kordont döntöttek ki, a közterület lekerítésére ugyanis nem kértek engedélyt. 

Heltai László beszámolt arról is, hogy a Barta János XIV. kerületi önkormányzati képviselővel közösen, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Moldován László is jelen lett volna, ám őt a rendőrök előállították a III. kerületi kapitányságon. Közölte még, hogy több tiltakozó a múzeum épületére felmászva az emeleti ablakok rácsaihoz láncolat magát, miattuk a rendőrség a tűzoltók segítségét kérte.

Több ligetvédő, például Szabó Rebeka és Béres András, a Párbeszéd Magyarországért alpolgármestere, illetve önkormányzati képviselője ellen is eljárást indított a rendőrség. A PM közlemény szerint az egyik Ligetvédőt a rendőrök orra előtt lökte földre egy kopasz, rendőri intézkedés mégsem történt. Harcolunk tovább, nem adjuk fel! Nem hagyjuk kiirtani a fákat, védjük meg a Városligetet! - szögezi le a közlemény.

A "Nikó"-ként emlegetett másik, "elszállított" Ligetvédő ezt posztolta:

Nemtudom hová visznek...Ledobtak a földre azért álltam utána ellen. Bedobtak egy sötét autóba pedig mondtam h klausztrofóbiás vagyok, félek a sötétben.elaléltam a buszban a padon..nem mondják hova visznek .. Vérzik a jobb kézfejem, fáj a fejem ahogy ledobtak. Nem kapcsoltak nekem lámpát csak félúton! Félek! Igen fáj mindenhol a bőröm, ahogy téptek.

Szűk, garázda csoport
A Városliget Zrt.  közleményében azt írta: tiltakozók "szűk, garázda csoportja" a bontási területet "megtámadta", megrongálta a kordont és illegálisan felmászott a Közlekedési Múzeum bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira. Szerintük a múzeum régi, elavult épületének bontása elkerülhetetlen az új, kisebb területet elfoglaló, a föld alatt bővülő múzeum megépítéséhez és az aszfaltozott parkoló megszüntetésével a zöldfelületek növeléséhez. Azért, hogy ezeket a munkákat el lehessen végezni, a Zrt. alvállalkozója "jogszerűen, és az ilyenkor elvárható gondossággal" zárta körbe a területet. A tiltakozók akciójukkal egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették - áll a közleményben.  A Városliget Zrt. álláspontja szerint nincs negatív környezetvédelmi vonatkozása annak, hogy lebontják a Közlekedési Múzeum régi épületét, szerintük a tiltakozás "egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú".
Közölték: a rendőrség jogszerű fellépéssel helyreállította a rendet, folytatódhatnak a munkák. A Városliget Zrt. továbbra is elkötelezett Budapesten a közpark megújítása és a zöldfelületek bővítése mellett, ezért folytatják a múzeum elavult épületének kiürítését és bontását.
"Elvesztette az alaptörvényben rögzített békés gyülekezési jellegét"
Kedden a rendőrök  - közleményük szerint - a helyszínen megállapították, hogy mintegy hetven ember áttörte az építkezési kordont és bement az építési területre, ahol demonstrációt kezdett.  Mivel a demonstráció elvesztette az alaptörvényben rögzített békés gyülekezési jellegét , a rendőrség felszólította a jelenlévőket arra, hogy fejezzék be a rendezvényt és a hagyják el a helyszínt. A demonstrálók nem tettek eleget a felszólításnak, ezért a rendőrök harminchárom embert kivezettek a területről, egyet előállítottak, egyvalakivel szemben pedig "biztonsági intézkedést hajtottak végre".

Mint több orgánum is hírül adta, rendőri intézkedés közben hétfőn eltört egy ligetvédő nő válla, amikor a Közlekedési Múzeum bontását próbálták megakadályozni az aktivisták. A biztonságiakkal folytatott harc vasárnap éjjel kezdődött, amikor kordonokkal vették körül a múzeum épületét. Ezután lökdösődés és kisebb verekedés is kialakult, rendőrök is kiérkeztek, de a jogvitát olyannyira nem tudták megoldani, hogy hétfőn napközben is folytatódott a ligetvédők akciója. Az egyik nőt járdafestés miatt állították elő, de olyan erősen tuszkolták be a rendőrautóba, hogy letörött egy darab a vállcsontjából, amit röntgenfelvétellel is bizonyított. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) cáfolta a csonttörést.

Amikor egy nő "Például itt is állhatna egy fa" feliratot kezdte el felfesteni a járdára, kijött az épületből egy biztonsági őr, és a karjánál fogva elrántotta az aktivistát, Sebestyén Esztert. Kicsavarta a festéket a kezéből, és eltépte a sablont. A ligetvédők emiatt hívták ki a rendőrséget, de a hatóság nem az ő védelmükre kelt. A járőrök begyűjtötték az aktivisták papírjait, a biztonsági őrrel nem foglalkoztak. Az intézkedő rendőrök szerint a Dózsa György út adott járdaszakasza magánterület, ezért a civilek bűncselekményt követtek el - legalábbis ezt mondták a helyszínen az egyenruhások a nol.hu-nak.

Sebestyén Esztert, a Ligetvédő Mozgalom társalapítóját előállították, majd - mivel övé volt a festékszóró - rabosították is. Miközben határozottan betuszkolták a kocsiba, megsérült a válla. Ahogy a röntgenfelvételből kiderült, letört egy darab a vállcsontjából.

A rendőrség az MTI érdeklődésére azt közölte, adataik szerint S. Eszter azt mondta, hogy az épület előtt szeretett volna egy falfestést elhelyezni, de az épületben lévő biztonsági őr ezt megakadályozta az aktivista kezének lefogásával. Közölték továbbá, hogy felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért a rendőrök S. Esztert elfogták és előállították. (A festés egyébként a Nol beszámolója szerint valójában nem sikerült, az őr beavatkozása előtt csak néhány kisebb festékfolt került a járdára). Mivel az aktivista ellenállt az intézkedésnek, így vele szemben - mint fogalmaztak -, a szükséges mértékben testi kényszert alkalmaztak. Mivel ez után csuklójában és jobb vállában fájdalmat érzett, a mentők orvosi vizsgálatra elvitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki csontsérülést, illetve törést. S. Eszter panasszal nem élt, és úgy nyilatkozott, hogy előállítása alatt sérülése nem keletkezett. Az aktivista ellen rongálás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, amelyben kihallgatták.

Határozottan másként idézi fel a történteket Sebestyén Eszter. Mint a Népszavának elmondta, a rendőrök megalázó módon, bilincsben kísérték a baleseti intézetbe, és vizsgálata, illetve az ambuláns lap elkészítése során is szemmel tartották őt is és az orvost is. Véleménye szerint az eljáró hatóság emberei félrevezethették a BRFK-t. A vizsgálat után kiadott lapon ugyanis hosszan sorolják a különféle sebeit, zúzódásait, és a törést is. A röntgenfelvételhez – mely sérülését igazolja - viszont csak 3500 forint befizetése után, harmincnapos határidővel juthat hozzá – a hivatalos eljárás szerint. Reméli, hogy ennél hamarabb is kiadják neki a filmet, aminek birtokában megpanaszolhatja az eljárást – mondta az aktivista.

Szerző

Orbán Viktor is ott lesz a Brexit-csúcson

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt Brüsszelbe utazik, ahol kedden és szerdán üléseznek többféle összetételben az EU állam- és kormányfői, első alkalommal a Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló népszavazás óta - tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A miniszterelnök programja délután egy órakor a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt értekezletén kezdődik a brüsszeli Királyi Akadémia épületében, amit a visegrádi országok kormányfőinek rövid egyeztetése követ.

Délután négy órakor veszi kezdetét az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács munkaülése még a brit miniszterelnök részvételével, aki azonban a szerdai munkareggelin már nem lesz ott - tájékoztatott az előzetes programról Havasi Bertalan.

Lásd még: Mégsem exit a Brexit?

Szerző

ORÖ-botrány - Kihallgatta a volt elnököt az OLAF

Publikálás dátuma
2016.06.28. 10:35
FOTÓ: Népszava
Kihallgatta az ORÖ volt elnökét az Európai Csalás Elleni Hivatal a Híd a munka világába program pénzeivel kapcsolatban – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint Hegedüs Istvánt két hete kérdezték a botrányairól elhíresült program részleteiről.

A korábbi ORÖ-elnök nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést. A vizsgálódás azért különös, mert a felzárkóztatási projekt már kikerült az uniós elszámolásból. A hátrányos helyzetű cigányok munkába segítésére indított program során ugyanis annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy az eredeti tervek ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) meg sem kísérelte lehívni a projektre rendelkezésre álló európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy teljes egészében a hazai költségvetés finanszírozta a felzárkóztatási programban elköltött 1,6 milliárd forintot.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

Mint a Magyar Nemzet írja, tegnap kiderült az is, hogy az ügyben továbbra sem zárta le az adóhivatal a nyomozást, hanem az eljárás határidejének októberig történő meghosszabbítását indítványozták. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja ismeretlen személy ellen, ám eredmény nincs az ügyben.

A humántárca márciusban jelezte, hogy az ORÖ-nek a felhasznált összeget 12 hónap alatt, nem egyenlő részletekben vissza kell fizetnie, összesen 1,6 milliárd forintot. Azonban a minisztérium csak a nyilvánosság előtt mutatott vasszigort a cigány szervezettel szemben, ugyanis ahogy a Népszava is megírta, valójában az ORÖ kirívóan méltányos feltételek mellett törlesztheti adósságát. Az első 11 hónapban a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell teljesítenie, a 12. hónapban pedig a fennmaradó másfél milliárd forintot egy összegben, amire alig van esély.

A Népszava a törlesztéssel kapcsolatban korábban megkérdezte az Emmitől, hogy az önkormányzat minek „köszönheti” ezeket a kiváló feltételeket. A válasz: "bárki, aki részletfizetést kér, van rá lehetőség az általa kért ütemezésben."

Szerző