Előfizetés

Gigatüntetés a Kossuth téren - Óriási fekete zászlót lógatott az MSZP (fotók)

Publikálás dátuma
2016.07.01. 13:08
FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava
Tizenkét órás gigademonstrációt szervez ma este hattól a budapesti Kossuth térre Sándor Mária. Az MSZP szolidaritást vállal a tüntetéssel és a fekete ruhás nővér céljaival, ezért ma délelőtt fekete zászlót lógatott ki parlamenti ablakából Kunhalmi Ágnes szocialista politikus. A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!

A mára szervezett tüntetés különlegessége, hogy tizenkét órán keresztül, éjszaka és hajnalban zajlik majd. 

A demonstrációval egyetért az MSZP is, olyannyira, hogy délelőtt Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő egy hatalmas fekete zászlót lógatott ki a Parlament egyik ablakán.

A képviselő azt írta a Facebook-oldalán: "ma van az egészségügy napja. Szolidárisak vagyunk mindazokkal, akik Magyarországon a jobb egészségügyért küzdenek".

A Sándor Máriával készített interjúnkat ide kattintva olvashatja!

Orbán üzent L. Simon kirúgásával?

Publikálás dátuma
2016.07.01. 10:46
Korábbi felvétel orbánról, mögötte L. Simonról a parlamentben. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Tegnap Lázár János kancelláriaminiszter bejelentésével robbant a bomba, L. Simon László államtitkárt menesztették a Miniszterelnökségtől, mert elégedetlenek voltak a munkájával. Bár Lázár igen szűkszavú volt az okokat illetően, azért azt elárulta, hogy a menesztett államtitkárra bízott Vár-projekt nem halad megfelelő ütemben. A Népszabadság forrásai szerint a kirúgással Orbán Viktor akart üzenni a kormánytagoknak, mégpedig azt, hogy az üzletelésnek is van határa.

Mint a Népszava is beszámolt róla, Lázár János a Kormányinfón jelentette be, hogy elégedetlen a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár munkájával, így hiába a "baráti viszony" Lázárral, mennie kell. A kirúgásról a miniszter maga döntött, Orbán Viktor pedig tudomásul vette. "Nem jól állnak az államtitkárhoz tartozó területek" - árulta el az L. Simon távozását firtató kérdésre. Példaként említette, hogy nem halad megfelelő ütemben a Vár átépítése. Pedig az új kormányzati negyed kialakítására 200 milliárdot szán a kormány, így érthető, ha Lázárék elvárják, hogy minden rendben haladjon.

Bár szakemberek tényleg bírálták L. Simon tevékenységét, a Népszabadság szerint nem csak emiatt kell távoznia az államtitkárnak. A menesztés inkább üzenetnek is tekinthető, hogy „az üzletelésnek is van határa" a kormányoldalon.

L. Simon nem lepődött meg
L. Simon Lászlót nem érte meglepetésként a Miniszterelnökséget vezető miniszter vele kapcsolatos csütörtöki bejelentése, mint mondta, "lelkileg fel voltam rá készülve". Az ex-államtitkár egy kápolnásnyéki rendezvény előtt elmondta: semmit nem tud mondani a felmentéséről, mert hivatalos értesítést nem kapott róla. Lázár János Kormányinfón elmondott szavairól csak az újságokból értesült, ennél többet nem tud, és érdeklődve várja a fejleményeket - tette hozzá. L. Simon hangsúlyozta, hogy országgyűlési képviselőként tovább dolgozik, a Velencei-tó és Székesfehérvár "bőven ad munkát". "Orbán Viktor miniszterelnök és a frakció ahogy eddig is, a jövőben is számíthat munkámra" - fogalmazott.

L. Simon menesztése már régóta lógott a levegőben, hiszen az államtitkárt korábban Lázár János és Orbán Viktor is megintette. A kancelláriaminiszter egy korábbi Kormányinfón azt tanácsolta a politikusnak, hogy inkább a költészethez, mint a bizniszhez térjen vissza. Tavaly nyáron derült ki ugyanis, hogy borászata korábban zacskózott sárgabarackmagokat hozott fogalomba saját termékként, és azt hirdette, hogy rákellenes hatású, méregtelenítő, tisztítja a májat és javítja a látást. Kiderült, a hatóanyagokat nem vizsgálták be, a barackmagról sosem bizonyították, hogy védelmet jelent betegségekkel szemben, az viszont biztos, hogy nagyobb mennyiségben rosszullétet is okozhat.

L. Simon a vizsgálat után azt állította, hogy nem forgalmazták a bevizsgálatlan magokat, mert tönkrement a barackmagokat törő gép, majd azt hangoztatta, azért sincs ügy, mert a nevét viselő L. Simon Borászat nem az övé, hanem a feleségéé. Később viszont már úgy fogalmazott: elpuskázta a barackmag-ügyet, és még a kormányfő is felhívta emiatt, Lázár egy kormányinfón pedig azt üzente neki, tegyen rendet maga körül. Végül 2015 szeptemberében a tárcavezető lefokozta az addig miniszterhelyettesként dolgozó L. Simont, helyére Csepreghy Nándor került - L. Simon államtitkár maradhatott.

Az ex-államtitkárnak azonban így sem kell aggódni a megélhetése miatt, hiszen 2015 végén például 300 millióért vett állami földeket L. Simon és fitneszedzőként dolgozó felesége. Hogy erre honnan volt pénzük, a mai napig nem tudni, a parlament mentelmi bizottsága ugyanis végül nem vizsgálta, honnan volt pénzük a több mint 200 hektárnyi földre, annak ellenére, hogy kiderült, a vagyonnyilatkozatuk alapján még a kedvezményes banki hitelhez sem volt elég fedezetük.

Némethné Simicska és Spéder miatt távozik?

Németh Lászlóné sem nem lesz többé nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár, ugyanis nyugdíjba vonul. Mint lapunk is megírta, Némethné az utolsó olyan tisztviselők között volt, akik Simicska Lajos emberének számítottak, de az államtitkár Séder Zoltán FHB-elnökhöz is kötődött. A Népszabadság szerint azért maradhatott mégis ilyen sokáig hivatalban, mert Orbán bízott benne, és jó viszonyban volt Lázárral is. Az egyik értelmezés szerint Némethnének most azért kellett távoznia, mert Spéder kegyvesztett lett, több érdekeltsége ellen eljárás indult. Egy másik értelmezés szerint nem kellett kirúgni, hiszen maga felismerte, hogy elfogyott körülötte a levegő, s kérte a nyugdíjazását. Ismerői szerint bármennyire próbálta távol tartani magát a Simicska–Orbán-háborútól vagy a Spéder érdekeltségei elleni eljárásoktól, és igyekezett egyensúlyozni a felek között, most felismerte, az elmérgesedett viszonyok miatt már nem tudja befejezni az elkezdett munkát. „Régi vágású káder, végrehajtó típus, nem akart beleállni ebbe a háborúba" - állítják a lap forrásai.

Kié lett a lovasberényi kormányüdülő?
Népszava fotó

Népszava fotó

Eladták a Velencei-hegység közelében fekvő lovasberényi kormányüdülőt, amelynek üzemeltetője eddig a KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft. volt - értesül lapunk. Az ügyletről olyan információk is keringtek, hogy a szállodát L. Simon László szerezte meg. Ezzel kapcsolatban megkerestük az időközben elbocsátott államtitkárt, aki cáfolta értesüléseinket, ám azt nem tagadta, hogy az állam eladta az üdülőt: "nincs közöm az említett kormányüdülőhöz, nem tettünk rá ajánlatot. Nagyon könnyen meg lehet tudni ki a vevő, nyomozzák ki!" - mondta a Népszavának. Lázár János a Kormányinfón nem tudta megmondani, eladták-e az üdülőt és azt sem, ki vette meg, de megígérte, utánanéz. Egyébként lapunk nem találta nyomát a tranzakciónak, s a helyiek sem tudtak arról, hogy eladták a szállodát. Ám informátorunk határozottan állította, hogy az üzletet a napokban ütötték nyélbe, sőt, szerinte a kormányzat a balatonőszödi üdülőt és a tihanyi villát is eladná. Az őszödi kormányüdülővel kapcsolatban Lázár azt mondta, ezt nem adják el, ott az Erzsébet-program keretében gyermekeket üdültetnek, ám ezen kívül minden állami tulajdonú üdülőt értékesítenek. Információink szerint ez mintegy 40 ingatlant jelent. Amelyik terület nem kelne el, ott gyermekeket, vagy rászoruló nyugdíjasokat nyaraltatnának.
A lovasberényi üdülő a rendszerváltás előtt a honvédség kezelésében működött. Árverését 2015 novemberében hirdették meg 223,5 millió forintos kikiáltási áron. Azonban az árverést december 31-én törölték "árverésen kívüli értékesítés" miatt - mindez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. honlapjáról derül ki. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a kikiáltási ár jóval alacsonyabb az ingatlan valódi értékénél. A hotel összesen 25 szobát, rendezvénytermeket, éttermet magába foglaló átlagos építmény, a beltérben jakuzzi, szauna (finn és infra), fitneszterem, szolárium van; a kültéren sportpályák, játszótér, grillező és fedett kerthelyiség található.
Olyan híreket is hallottunk, hogy egy szállodákkal foglalkozó cég a vevő, de mögötte állítólag kormányközeli üzletemberek állnak. A DK közleménye mindenesetre továbbra is L. Simont sejti az üzlet mögött.

Rendőrök is sérültek az M6-os karambolban

Összeütközött egy tehergépkocsi és a Készenléti Rendőrség egyik szolgálati személygépkocsija az M6-os autópálya 141. kilométerénél, Tolnánál péntekre virradóra - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint a balesetben megsérült a teherautóban utazó három, valamint a rendőrautóban tartózkodó négy ember, őket a mentők kórházba vitték. A megyei rendőrség közölte, a helyszínelés, valamint a műszaki mentés idejére az utat a Pécs felé haladó oldalon teljes szélességében lezárták, az autósokat Tolnánál a 6-os számú főútra terelik.