Előfizetés

Terjeszkedik a Mediaworks

Megvenné a Pannon Lapok Társaságát (PLT) a Mediaworks Zrt. Mint közölték, mindenben megállapodtak a tulajdonos Ost Holding GmbH-val, s benyújtották az ügylet engedélyezésére irányuló kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH). 

A PLT csaknem 9 milliárd forintos árbevételű, 500 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport, amely négy megyei napilap - Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap - mellett a Dunaújvárosi Hírlap kiadója is. A PLT megvásárlásához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a GVH jóváhagyása szükséges.

A terjeszkedés azért is érdekes, mert a Nemzeti Sportot, a Népszabadságot és a Világgazdaságot is kiadó Mediaworks tulajdonosa, Heinrich Pecina információink szerint találkozót kért Orbán Viktortól a Mediaworks jövőjével kapcsolatosan. Nem tudni, hogy a Spéder Zoltánnak is jó viszonyban lévő üzletember találkozott-e már a kormányfővel, ám rendre felröppennek olyan hírek, hogy a vállalat hamarosan a kormánypárti médiába fog olvadni.

Még nem dolgozta fel a Brexitet a magyar piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 60,56 pontos, 0,23 százalékos csökkenéssel, 26 268,11 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 4,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője  kifejtette: a Brexit miatti veszteséget az amerikai piac egy hét alatt ledolgozta, Európában is látszanak már a kilábalás jelei.

A magyar piac enyhe csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést, és még nem sikerült teljesen ledolgoznia a Brexit miatti veszteségeit - mondta. A vezető részvények közül kiemelte a Richtert, amely hétfőn is jól teljesített, több mint fél százalékot emelkedett a múlt heti felvásárlási hírek kedvező hatására. Sándor Dávid szerint egyedül a Richter dolgozta le a Brexit utáni sokkot.

A többi papír esetében a csökkenés és a mérsékelt elmozdulás részben az amerikai tőzsde zárva tartásának a hatása.
A Mol 55 forinttal, 0,33 százalékkal 16 550 forintra csökkent, 779,9 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 32 forinttal, 0,51 százalékkal 6280 forintra esett, forgalmuk 2,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,68 százalékkal 436 forintra gyengült, forgalma 246,6 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,53 százalékkal 5700 forintra erősödött, a részvények forgalma 601,0 millió forintot ért el.

A BUMIX 1671,68 ponton zárt hétfőn, ez 13,62 pontos, 0,81 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Adócsökkentésre készül a brit pénzügyminiszter

Az OECD tagországok közül Nagy-Britanniában lehet a második legkisebb a társasági adó, ha megvalósul a pénzügyminiszter adócsökkentési terve. 

George Osborne brit pénzügyminiszter a Financial Times vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában közölte, hogy tervei szerint 15 százalékra vagy az alá viszik le a társasági adó mértékét. A cél, hogy befektetésekre csábítsák az üzleti köröket, mielőtt a Brexit érezhető hatást gyakorol a gazdaságra.

A World Economic Forum honlapján közzétett kimutatás szerint az OECD tagországai közül a legkisebb társasági adót, 12,5 százalékosat Írországban kell fizetni, a második a tagok közé 2016-ban felvett Lettország, ahol 15 százalékos a társasági adó, a harmadik legkisebb társasági adó, 17 százalékos pedig Szlovéniában van. A negyedik helyen három ország osztozik 19 százalékkal: Magyarország, Lengyelország és Csehország. 

A brit társasági adóval megegyező 20 százalékot Észtország, Finnország, Izland és Törökország vet ki. A skála másik végén az Egyesült Államok, Franciaország és Belgium áll 30 százalék feletti társasági adóval.