Kúria;Papp Dániel;programigazgató;hírhamisítás;

A "hírhamisító" Papp Dániel egyre feljebb jut az MTVA-nál

Mint annak idején (tavaly decemberben) a Népszava is megírta, a Kúria ítélete szerint az Index nem követett el bűncselekményt, amikor egy 2014 őszi cikkében hírhamisítónak nevezte a köztévés Papp Dánielt, aki most újabb karrier-állomást foglalhatott el az állami televízióban. 

A testület indoklása szerint a hírhamisító szó nem tényállás, hanem erőteljes vélemény, a szóban forgó írás pedig nem a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartalomszolgáltatási igazgatójára, hanem a közmédia hírszerkesztési mechanizmusára utal. Emellett Pappnak, mint közszereplőnek, tűrnie kell az ilyen megállapításokat. 

Ugorjunk 2016 júliusára

Szintén az Index információi szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) menedzsmentjében múlt héten jelentős változás történt: a 2015 májusában programigazgatónak kinevezett, egykori Hír TV-vezérigazgató-helyettes Gyurity Mónikát felállították 13 hónapja elfoglalt pozíciójából, és a programigazgatás feladatát arra a Papp Dánielre bízták, aki a cégen belül jelenleg is tartalomszolgáltatási igazgatói beosztásban dolgozik. Gyurity Mónika a Hír TV-nél koordinációs vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be egészen addig, míg a cég tulajdonosa, Simicska Lajos g-nek nem nevezte Orbán Viktort tavaly februárban. Felmondása után nem sokkal kapta meg a programigazgatói kinevezését az MTVA-nál, ahol egyébként korábban már dolgozott, az ő nevéhez fűződött a Főtér című műsor, amit szerkesztőként is jegyzett.

A portál emlékeztet: Papp Dániel jobbikosból lett MTVA-káder, ő volt az, aki 2011-ben az emlékezetes Cohn-Bendit-riportot készítette, amit úgy vágott meg, hogy azt sugallja: a zöldpárti politikus az ő kérdésének hatására hagyott ott egy sajtótájékoztatót, miközben erről szó sem volt. Papp Dánielt ezt követően nevezték ki a hírszerkesztőség élére, ahol legemlékezetesebb húzása az volt, amikor az általa irányított szerkesztőség egy riportban kitakarta Lomnici Zoltán arcát. A sztálinista módszer újabb nagy lökést adott a karrierjének, hiszen 2014-ben tartalomszolgáltatási igazgató lett belőle.