Törökszentmiklósi tragédia - Az édesanya is meghalt

Publikálás dátuma
2016.07.06. 10:08
MTI fotó
Szerdán kora hajnalban meghalt a hétfői törökszentmiklósi tűzeset egyetlen túlélője is - tájékoztatta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház az MTI-t.   A beteg testfelületén olyan mértékű és súlyosságú égési sérüléseket szenvedett, amelyek a szakszerű orvosi beavatkozások ellenére sem tették lehetővé az életben maradását, illetve gyógyulását.   

Mint megírtuk, a  Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő családnak esélye sem volt, amikor hétfő hajnali fél három körül szabályosan rájuk robbant a földszintes ház. A családfőt a fiai, a 12 éves Imi, a 9 éves Ricsi és a 7 éves Norbi szobájának küszöbén találták holtan, épp menteni akarta őket, amikor a tető beomlott. A kisgyerekek meghaltak, édesanyjukat, Margót az előszobából mentették ki a tűzoltók. Testének kilencven százaléka megégett.

Szerző

Rendőrroham a Ligetvédők ellen - "Hozzatok vizet és kaját"

Publikálás dátuma
2016.07.06. 09:31
Forrás: Ligetvédők/Facebook
A Ligetvédők a Facebook-on indították a riadóláncot, miután tekintélyes létszámú rendőri erő jelent meg reggel a Városligetben, azon a részen, ahol a fákat védelmező civilek tartózkodnak. Mint később kiderült, egy VIII. kerületi jegyző birtokvédelmi határozatot állított ki arra a területre, ahol a civilek hetek óta táboroznak. Körbe van véve a tábor rendőrrel! Sajtó nincs!  Gyertek minél többen! - szólt a kiáltás reggel a közösségi portálon. A területet délelőttre kiürítették, a bontást megkezdték, de a Ligetvédők nem hagyják el a helyszínt, és délutánra demonstrációt hirdettek meg. Még mindig négyszeres túlerőben a rendőrök. Mutassuk meg, hogy többen vagyunk! Hozzatok vizet és kaját! - ez a felhívás kora délután került ki a Facebook-ra. 
 Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

 

RIADÓ! Több száz rendőr a Városligetben, fel akarják számolni a Ligetvédők Táborát - írták a közösségi portálon. Valamivel később már 500 rendőrről informálják egymást. A Klubrádió információi szerint pontosan 142 rendőr vonult a területre, oda, ahol 10 ligetvédő éjszakázott, és meg is kezdték a civilek eltávolítását a területről. 

"Itt vannak bent...több százan" 

Papíralapú határozatot lobogtatva a rendőrök felszólították a ligetvédőket, hogyha önként nem hagyják el a területet, megkezdik az intézkedést - írta a közösségi portálon az egyik aktivista, hozzátéve: velünk szemben 30-40 rendőr, komolyan felszerelkezve, perceken belül már csak hárman leszünk.

 Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

 A jegyzői határozat

A Facebook-on kiposztolták az említett jegyzői határozatot, amely a civil aktivisták szerint nem tartalmaz alapvető kellékeket: a kötelezettek nevét. A jegyző nem hívta fel nyilatkozattételre az érintetteket, ahogy azt a jogszabály és a minden jogállamban természetes eljárási garanciák megkívánják. Ezzel minden erre vonatkozó előírást megsértett - írjákNem felel meg a valóságnak, hogy a Ligetvédők Tábora építési terület, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokba adásról. A jegyző tudatában van ennek- teszik hozzá. 

Baán: "helyreállt a jogszerű állapot"
Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől - írta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közleményében. Szerinte a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek.  A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt. A teljes közleményt itt olvashatja!

Megpróbálnak ellenállni 

A Klubrádiónak valamivel fél 9 előtt az egyik aktivista elmondta, hogy a nagy erőkkel felvonuló rendőrök kivitték a Kertem ( a táborozás helyszíne) területéről a Ligetvédőket, néhányan megpróbálták ezt lehetetlenné tenni, és odakötni, rögzíteni magukat bizonyos objektumokhoz, de ezzel is csak némi időt nyertek, két munkás vascsővel, vésővel szedi szét a betontömböt - írta egyikük a Facebook-on. Hatalmas a rendőri túlerő - mondta a rádiónak nyilatkozó aktivista, aki azt is jelezte, hogy a Kertem területéről eltávolított Ligetvédők nem mennek el, a sétányon gyülekeznek, és továbbra is várják a "segítő csapatok" érkezését. 

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere, PM-es politikus is a helyszínre sietett

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

(Az alpolgármester később, már a kiürítés után, a rendőrök gyűrűjéből egy videóüzenetet is küldött)

 Facebook, bejegyzés egy aktivistától:  egy barátom beszélt egy rendőrrel, azt mondja nem tudja pontosan mi van, azt tudja hogy a parancs hogy idejöjjenek, és ha nem fognak a tüntetők békésen elvonulni akkor tettlegességgel kell közbe avatkozni.

Hatalmi visszaélés? 

A közösségi portálon jelentkezett Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egyik alapítója is, aki szerint hatalmi visszaélés történik. 

9 órakor ezt írta az egyik aktivista a Facebook-ra: elvileg már mindenkit kitoloncoltak, most még keresik hogy bujkálnak-e bent valahol.

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

 

Az MTI 9 órakor adott hírt a történésről, a a Városliget Zrt. közleményével 

MTI fotó

MTI fotó

Elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet - közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt eddig nem tudták megkezdeni a munkát - írták. A terület kiürítését szerda reggel elkezdték a hatóságok. "Mint ismeretes, a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes" - fogalmaztak.

A Városliget Zrt. közleménye szerint nemrég birtokvédelmi eljárást indítottak, amelynek értelmében a jegyző dönti el, hogy ki tartózkodhat jogszerűen a bontási területen. Ő szerdán kimondta, hogy a tiltakozók jogellenes magatartást gyakorolnak, majd felszólította őket, hogy hagyják el a területet. Ezt azonban nem tették meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte.
"Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek" - hangsúlyozta a cég közleménye. Megjegyezték: a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, tízezer négyzetméternyi területnek.

Memento - Ligetvédők/Facebook

Memento - Ligetvédők/Facebook

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa valamivel fél 11 előtt azt látta az Olof Palme sétányon, hogy már szinte az összes Ligetvédő aktivista a kerítésen kívül van, és sok rendőr veszi körül őket. Mintegy harminc tiltakozó ül a földön a kerítés előtt, számos érdeklődő sétál a környéken. A területen komoly a rendőri jelenlét, azonban jelenleg nincs érdemi akció, nyugodt a hangulat.

Ennek némiképp ellentmondanak azok a fotók, videók amelyek elárasztották a Ligetvédők Facebook-oldalát. Olyannyira nem nyugodt, vagy inkább belenyugvó a hangulat, hogy délután öt órára demonstrációt hirdettek a Városligetbe.

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Az Ingatlanfejlesztő Zrt. bármikor folytathatja a fakivágásokat a Ligetben, gyertek el, hogy megakadályozzuk! Ma 17 órára Ligetvédő demonstrációt hirdetünk a Városligetbe, a rendőrök által elfoglalt Ligetvédők Tábora (volt Kertem, Olof Palme sétány 3.) elé. Legyünk sokan, mutassuk meg, hogy létezünk!

A történtek kapcsán a Városliget közösségi parknak megmaradása érdekében többfrontos küzdelmet folytató zuglói polgármester, PM-es politikus Karácsony Gergely is "megszólalt",  a közösségi portálon küldte el üzenetét. 

A Fidesz szerint "hisztiznek"

A kormányzópárt az eset kapcsán közleményt adott ki, amelyben egyszerűen politikai hisztériakeltésnek minősítette a történteket. A frakció szerint ha a baloldalon múlik, akkor Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna az elmúlt években, "kormányzásuk alatt hagyták lepusztulni a Városligetet és a főváros más természeti, építészeti értékeit is".

Hozzatok vizet!

Folyamatosan érkeznek az emberek a Ligetbe, de még mindig négyszeres túlerőben a rendőrök. Mutassuk meg, hogy többen vagyunk! Hozzatok vizet és kaját! És hangszert is, akinek van... - posztolta a közösségi portálon kora délután egy aktivista. 

Reagált a rendőrség is

A police.hu-n megjelent közlemény ezt írja: 

Jegyzői felkérésre – a törvényi felszólításokat követően – intézkedett a rendőrség Budapesten a XIV., Olof Palme sétány 3-5 szám alatt a birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján. A végzés rendelkezik arról, hogy aki a jegyzői felszólításra az ingatlant nem hagyja el, abban az esetben a határozatban foglaltak végrehajtását rendőri közreműködéssel kell foganatosítani.A birtokvédelmi határozat végrehajtása során 23 fő önként elhagyta a területet, míg a rendőrség 12 főt kivezetett a birtokvédelemmel érintett területről. A rendőrség 12 fővel szemben szabálysértési feljelentéssel él, előállításra nem került sor.

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

 

14 órakor újabb közleményt jelentettek meg, amiben azt írják: 

A rendőrök Budapesten a XIV., Olof Palme sétány 3-5. szám előtt – egy magánszemély által bejelentett rendezvény helyszínén – intézkednek, mert a jelenlévők elállták az utat és megakadályozták egy munkagép bejutását a területre. A személyek a rendőri felszólításnak nem tettek eleget, és magatartásukkal ellenszegültek a jogszerű intézkedésnek. A helyszínen a rendőrök eddig összesen 36 fővel szemben intézkedtek, akik közül három főt előállítottak. Az előállításokra két esetben szabálysértés továbbfolytatása, egy esetben bűncselekmény - hivatalos személy elleni erőszak - elkövetése miatt került sor, mert az intézkedés alá vont személy megtámadott egy rendőrt. A támadót a rendőrök a Budapesti Nyomozó Ügyészségre előállították.

Szerző
Frissítve: 2016.07.06. 17:47

Tanulni kellene a hibából

A 2014-es választást azért bukta el az MSZP, mert nem ismeri az ősi magyar választási szabályt: a szavazás előtt etetni, itatni kell a népet. Ez régen is így volt, a dzsentri világban, ma megint azt csinálják a jobb oldali pártok, hogy a választás évében elkezdik traktálni a szegényeket, az időseket mindenféle csomaggal, segéllyel. Elkezdődik a pénzosztás is ilyenkor. Érdemes volna összeszámolni, hány voksot hozhat ez a módszer! Érdemes tanulni a hibákból! 

Szerző