Előfizetés

Minimálissal megúszta - Hat évet kapott Pistorius

Publikálás dátuma
2016.07.06. 13:26
Fotó: Getty Images
A törvény szerint a minimálisan kiszabandó 15 évi börtönbüntetésnél jóval kevesebbre, hat évre ítélte szerdán a pretoriai felsőbíróság Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpiai bajnok futót, akit barátnőjének szándékos megölésével vádoltak.

Az illetékes bíró, Thokozile Masipa úgy ítélte meg, hogy "noha az áldozat családjának nagy szenvedést jelent lányuk elvesztése, Pistorius élete is romokban hever. A vádlott élete sem lesz már soha ugyanaz. Bukott hős, soha nem lelhet békét a lelke. Egy hosszú idejű börtönbüntetés nem volna alkalmas az igazságszolgáltatásra ebben az ügyben. Akármilyen hangos és kitartó a közvélemény tiltakozása, nem játszhat szerepet a bíróság döntésében" - szögezte le. Mint Masipa mondta, a büntetési tétel kiszabásánál minden lehetséges enyhítő körülményt figyelembe vett.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével.

Utóbbi döntés ellen Pistorius és ügyvédei fellebbezni akartak, az alkotmánybírósághoz fordultak, mert szerintük a fellebbviteli bíróság alkotmánysértő módon járt el azzal, hogy elvetette az első fokon eljáró bíróság ténybeli megállapításait, s azokat saját, az elsőfokú ítéletben foglaltaknak ellentmondó ténybeli megállapításokkal bírálta felül. Az alkotmánybíróság az év elején úgy döntött, hogy az elítéltnek nincs joga fellebbezésre a decemberi ítélet ellen.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Egy hét múlva kerülhet nyilvánosságra a lebukott kajak-kenus neve

Egyelőre nem beszélünk doppingvétségről, a sportoló kérheti a B próba elvégzését, s ha az igazolja az A minta eredményét, akkor lehet nyilvánosságra hozni a vétkes sportoló nevét - ezt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője közölte az állami televízióban, miután kedden kiderült, hogy kajak-kenuban egy versenyző mintája pozitív lett.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közleményben tudatta, hogy a második olimpiai válogatón elvégzett tesztek közül az egyik pozitív eredményt hozott. Az MKKSZ jelezte, hogy azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a versenyzővel, aki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához. Az MKKSZ a doppingeljárás hivatalos elindításáig további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Tiszeker Ágnes beszélt a Rio de Janeiró-i doppinglabor működési engedélyének felfüggesztéséről is. Ahogy fogalmazott: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), nagyon helyesen, folyamatosan ellenőriz, s ha megbízhatatlannak ítél egy labort, azt felfüggeszti. "Ez történt most Rióban is. Ezzel együtt szerintem vissza fogja kapni a működési engedélyt, mert óriási költséggel járna, ha az olimpia alatt a mintákat Európába vagy Montrealba kellene szállítani elemzésre" - mondta a MACS vezetője. Emlékeztetett: ugyan a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság alatt is Lausanne-ba szállították a mintákat, mert akkor is fel volt függesztve a riói labor működése, ebben az esetben ez szerinte nehezen lenne kivitelezhető, mert közel 7000 mintát kell 24, illetve 48 órán belül kiértékelni. Úgy gondolja, hogy európai laborokból megerősítik a riói szakember-gárdát, s így az ottani labor visszakapja az akkreditációját az augusztusi ötkarikás játékok kezdetéig.

Menekültek - Legalább időleges biztonságban

Publikálás dátuma
2016.07.06. 12:03
Fotó: Carsten Koall/Getty Images
Az olasz parti őrség kedd folyamán az uniós partnerországokkal és segélyszervezetekkel összesen 4500 személyt menekített ki a Földközi-tengerből összesen 30 bevetés során. 

A legnagyobb manőver során 435 menekültet – 124 nőt és 18 gyermeket – helyeztek biztonságba. Az akcióban az olasz parti őrség öt hajóval vett részt, de az uniós partnerek több hajója is segítséget nyújtott az akcióban. A menekültek biztonságba helyezése mellett a manőver célja az embercsempészek elleni fellépés.  Az olasz belügyminisztérium múlt heti közlése szerint az idei év első felében 70 ezren érkeztek hajókon az olasz partokhoz. Ez nagyjából ugyanannyi, mint az előző év azonos időszakában.