Előfizetés

Szijjártó luxusvilláját összehozták a Quaestor-botránnyal

Publikálás dátuma
2016.07.06. 18:43
Szijjártó "családi összefogással" megvett 200 milliós háza. FOTÓ: Vajda József/Népszava
A Quaestor-károsultak pénze a fideszes politikusok és barátaik kapzsisága miatt tűnt el. A meglopott emberek befektetéseit azért nem tudták kifizetni, mert a csődről előbb értesített külügyi tárca a kisbefektetők előtt kiszivattyúzott a Quaestorból 3,8 milliárd forint készpénzt - írta Szakács László, a Brókerbotrányt vizsgáló bizottság tagja közleményében.

A Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) eleve nem tarthatta volna a Quaestornál a pénzét, még állampapírok formájában sem. Mivel a pénz Questorban tartásán valakik még saját zsebre is keresni akarhattak, ezeket az államkötvényeket átválthatták 1,5 százalékkal kedvezőbb kamatozású Quaestor-kötvényre.

Sajtóhírek szerint a Quaestor már 2013-ban több mint kétszer ennyi pénzzel brókerkedhetett a Külügyminisztériumnak. Majd éppen amikor a brókercég bedőlt, a külügyi tárcát mindenki mást megelőzve készpénzben kifizette a Quaestor. Ezért alig maradt pénz a kisbefektetők kártalanítására.

Így tűnt el a Quaestor ügyfeleinek a pénze, és ebben az időszakban vásárolt „családi összefogással” csaknem 200 milliós luxusvillát Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az MSZP továbbra is választ vár a külügyi tárcától a következőkre: hogyan jutott el az állampapírok helyett 3,8 milliárd forint készpénz a Kereskedőházhoz? Ha elutalták, milyen számlára tették ezt, hiszen a cégnek nem is volt készpénzes számlája a Quaestornál? Ha készpénzes kifizetés történt, ki vette át a pénzt, hány teherautóval vitték el, ki vett részt ebben a műveletben és ki irányította ezt? - sorolta a kérdéseket a szocialista politikus.

A KKM reakciója az MSZP közleményére
"Szakács László pórul járt, megtakarításukat elvesztő emberek sorsából akar politikai hasznot húzni. A Quaestor csődjéhez semmi köze sem volt annak, hogy a brókercég visszautalta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által ott tartott állampapírok értékét. A Quaestor ugyanis eladta az MNKH állampapírjait, a visszautalás ebből történt, és nem a kisbefektetők pénzéből. Ha a Quaestor nem adta volna el az MNKH állampapírjait, azokat akkor sem lehetett volna bevonni a kártalanításba, hiszen azokat az MNKH ugyanúgy visszakapta volna, mint az állampapírjaikat szintén a Quaestornál tartó önkormányzatok" - közölte lapunkkal a külügy.

Szanyi: fel kell számolni az adóparadicsomokat

Az Európai Parlament a mai napon szavaz a TAXE II, adóügyi különbizottság jelentéséről, amely az Unión belüli adócsalások, adóelkerülések, és agresszív adótervezés gyakorlatait vizsgálta, valamint konkrét javaslatokat fogalmazott meg a Bizottság, illetve a tagállamok felé. 

Az Európai Parlament a 2014 novemberében napvilágra került LuxLeaks botrányt követően állította fel a TAXE majd a TAXE II különbizottságokat, hogy a visszásságokat feltárva hozzájáruljon az adóigazságosság visszaállításához. Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő, aki mindkét bizottság munkájában aktívan vett részt, a következőket mondta el a most szavazásra bocsátott jelentésről: „A jelentés komoly előrelépés az adóelkerülés és az adócsalás elleni küzdelemben. Különösen nagy siker, hogy a szocialista frakció összes prioritását sikerült belefoglalni. Ennek megfelelően követeljük a Bizottságtól, hogy végre határozza meg az adóparadicsomokra vonatkozó kritériumok listáját, és állítson össze egy feketelistát a nem együttműködő országokról. Fel kell számolni mind az EU-n belüli, és az azon kívüli adóparadicsomokat. Ennek érdekében a velük való együttműködést gátolni és szankcionálni kell az Unióban működő összes bank, pénzügyi intézmény, vállalat és magánszemély számára” – emelte ki a szocialista politikus.

Az adóparadicsomok felszámolása mellett, a jelentés kiáll többek között a visszaélést bejelentő személyek hatékonyabb védelme mellett, szorgalmazza a tagállamok adórendszerei közti joghézagok miatt megvalósuló adókijátszás, és adókikerülés mielőbbi orvoslását, valamint javasolja az adó-tanácsadási ágazatra vonatkozó meglévő magatartási kódexek szigorítását, különös figyelemmel az esetleges összeférhetetlenségekre.

Szanyi Tibor, aki a TAXE II bizottság mellett az Európai Parlament „panamai dokumentumokat” vizsgáló testületében is dolgozik az európai adórendszerek megreformálásáért, végül megjegyezte, hogy: „A recept megvan, mostantól a tagállamokon múlik, hogy hajlandóak lesznek-e alkalmazni azt az adóigazságosság megteremtése érdekében, vagy továbbra is a tisztességes adófizetőkre és kkv-kra hárítják a multik által lenyúlt hiányzó adómilliárdokat.”  - közölték a szocialista politikus beszámolóját.

"Alpári" - Reagált a leleplezett Spéder-találkozóra Stumpf István

Publikálás dátuma
2016.07.06. 18:14
Stumpf István FOTÓ: Népszava
Alkotmánybíróval „randizott” a nyomozók látókörébe került Spéder Zoltán – ezzel a címmel közölt képriportot a Fidesz-közeli Pesti Srácok.

Állítólag a portál olvasója futott bele kedden Spéder Zoltán bankár-médiaoligarchába és Stumpf István korábbi kancelláriaminiszterbe, jelenlegi alkotmánybíróba Budapesten, a Batthyány téri csarnokban, amint "a két férfi egymás mellett haladva, úgy beszélget, hogy közben folyamatosan oldalra néz azt a látszatot keltve, mintha csak véletlenül haladnának egymás mellett".

Spéder Zoltán. FOTÓ: Népszava

Spéder Zoltán. FOTÓ: Népszava

 

Az atv.hu kérdésére az alkotmánybíró azt mondta, értesült a cikkről, ám nem kívánja minősíteni, mert ha alkotmánybíróként megszólalna az ügyben, az már politikai megnyilvánulásnak számítana. A portál Stumpf környezetéből egyébként úgy értesült, hogy az alkotmánybíró alpárinak tartja a Fidesz-közeli Pesti Srácok eljárását.