"Megőrült" - vallotta az elítélt az egyik párizsi terroristáról

Hattól kilenc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte szerdán egy párizsi büntetőbíróság a legjelentősebbnek tartott franciaországi dzsihadista hálózat hét tagját,  akik kiképzést kaptak Szíriában. A  hálózathoz tartozott a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik elkövetője is, a 23 éves Fouad Mohamed-Aggad, aki a Bataclan koncertteremben történt túszejtés és öldöklést követően felrobbantotta magát.

A legsúlyosabb börtönbüntetést, kilenc év elzárást a kamikaze testvérére, Karim Mohamed-Aggadra szabta ki a bíróság. A Strasbourgban felnőtt gyerekkori baráti társaság 2013 decembere és 2014 áprilisa között járt Szíriában. Többségük rövid tartózkodás után hazatért Franciaországba. 

A Szíriában maradt Aggad hét, 23 és 27 év közötti társát 2014 májusában letartóztatták, s az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt emelt vádat ellenük. "Valószínűleg fellebbezünk" - mondta az ítélethirdetést követően, Francoise Cotta, Karim Mohamed-Aggad ügyvédje. Szerinte a bíróság félelemkeltő ítéletet hozott egy olyan országban, amely jelenleg fél, s a potenciális veszélyt, nem pedig egy elkövetett bűncselekményt ítélt meg.

Az egy hónappal ezelőtt lefolytatott per során a vádlottak padján két külön csoport volt megfigyelhető. Az egyikhez négy, hosszú szakállas, jókedvű férfi tartozott, a másik három, megborotvált, összetört fiatal mindent megtett, hogy neve ne kerülhessen összefüggésbe a párizsi merényletekkel. 

Valamennyien 2013. december 17-én Frankfurtból indultak repülővel Törökországba, ahonnan továbbutaztak Szíriába, Aleppó környékére. A csoportból ketten - egy testvérpár, Mourad és Yassine Boudjellal - az iszlamista harcokban meghaltak. 

Az eddig büntetlen előéletű strasbourgi fiatalokat a közösségi oldalakon a francia dzsihadisták egyik legismertebb toborzója, Mourad Fares szervezte be fegyveres harcokba, aki azóta börtönbe került Franciaországban. 

Jóval azelőtt, hogy  Fouad Mohamed-Aggadot azonosították volna a párizsi merényletek egyik elkövetőjeként, a gyanúsítottak az első meghallgatásukon azt állították, hogy humanitárius célból mentek Szíriába, illetve, hogy a szíriai rezsim ellen harcoljanak, de nem akartak dzsihadisták lenni. Az ügyészség viszont azzal vádolta őket, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban harcoltak. 

A nyomozás során mindegyikük azt mondta, hogy elborzasztotta őket mindaz a szörnyűség, amelyet Szíriában láttak, úgy érezték, hogy "vérengző őrültek" csapdájába estek, ezért 2014 februárjától kezdve egymás után mindegyikük inkább hazatért Franciaországba. Az egyik vádlott elmondása szerint Fouad Mohamed-Aggad viszont "teljesen megőrült", s beállt harcolni a szélsőségesek közé. 

A vádlottak kiképzést is kaptak Szíriában, de többen azt is tagadták, hogy fegyvert fogtak. Egyesek viszont elismerték, hogy lőttek gépkarabéllyal, de állításuk szerint csak a kiképzéseken, harcban nem vettek részt. A hatóságok által lefoglalt felvételeken viszont büszkén pózolnak háborús fegyverekkel.

Szerző

Magyar alpolgármestere lett Segesvárnak

Először van magyar alpolgármestere az erdélyi Segesvárnak, ahol a magyar lakosság számaránya alig 16 százalék - adta hírül a Szekelyhon.ro erdélyi hírportál.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Tóth Tivadart a helyi önkormányzati testület választotta alpolgármesterré, miután a magyar érdekvédelmi szövetség megállapodásra jutott a román balközép Szociáldemokrata Párttal (PSD). Romániában egy hónappal ezelőtt voltak a helyhatósági választások.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke történelmi fordulatként jellemezte az alpolgármester-választást, hiszen a helyi magyarság rendszerváltozás után először szerzett tisztséget az erdélyi város vezetésében. Az RMDSZ-nek az eddigi két önkormányzati képviselő helyett hármat sikerült bejuttatnia az önkormányzatba, a hét szociáldemokrata képviselővel együtt pedig éppen hogy többséget alkotnak.

Az RMDSZ Maros megyében a PSD-vel kötött megállapodást, és ennek köszönhetően vált a megyei önkormányzat elnökévé Péter Ferenc. A megyei megállapodásnak volt része a segesvári alpolgármesteri tisztség is. A Marosvásárhelytől mintegy 50 kilométerre fekvő Segesvár középkori váráról híres, amely Kelet-Közép-Európában az egyetlen ilyen műemlék létesítmény, amely lakott terület. A város jelentős számú külföldi turistát vonz.

Szerző

MNB-alapítványé lett a Várkert Kaszinó

Publikálás dátuma
2016.07.06. 17:01
Illusztráció: Népszava
A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonába kerül 10,5 millió euróért a budapesti Ybl Vízház  épülete, amely a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványának szerdai közleménye szerint az Ybl Miklós által tervezett, a világörökség részét képező Ybl Vízház  - egykori Várkert Kaszinó - csaknem tíz éve áll kihasználatlanul, üresen. Az épület állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek felújításra szorulnak. Az épület a várkert területén kiemelkedően frekventált részen található, egységet képez a királyi palota épületkomplexumával.

Az ingatlan 10,5 millió euróért, kedvező piaci áron, az épületre vételi opcióval rendelkező társaság megvásárlásával kerül a Vízház Zrt.( az alapítvány ingatlanfejlesztő cége) tulajdonába, az adásvételt teljes körű ingatlanértékelés előzte meg - közölték.

A tervezett beruházásnak köszönhetően az Ybl Vízház patinás múltjához méltóan tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek, valamint kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont, nyitott lesz az érdeklődők számára - olvasható a közleményben.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont, azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az épület hosszú távú, biztonságos befektetést jelent az alapítvány számára, megvásárlásával a nemzeti közvagyon gyarapodik, az ingatlan pedig az évek óta tapasztalható állagromlás és pusztulás helyett pezsgő kulturális központtá válhat - fogalmaz közleményében a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány.

Szerző