Előfizetés

Hivatalos: felmentették a Spéder-közeli exállamtitkárt

Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkári megbízatása július 7-i hatállyal megszűnik; az erről szóló köztársasági elnöki határozat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter június 30-án jelentette be, hogy a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi feladatot eddig ellátó államtitkár, Németh Lászlóné nyugdíjba vonul.

Helyére kormánybiztosként Bártfai-Mager Andreát nevezték ki, aki ezért lemondott monetáris tanácsi tagságáról, amelyet 2011. március 21-től töltött be.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy Némethné távozása összefügghet azzal, hogy az exállamtitkár az utolsó olyan tisztviselők között volt, akik Simicska Lajos emberének számítottak, és Spéder Zoltán FHB-elnökhöz is kötődött. Az egyik értelmezés szerint most azért kellett távoznia, mert Spéder kegyvesztett lett, több érdekeltsége ellen eljárás indult. Egy másik értelmezés szerint nem kellett kirúgni, hiszen maga felismerte, hogy elfogyott körülötte a levegő, s kérte a nyugdíjazását. Ismerői szerint bármennyire próbálta távol tartani magát a Simicska–Orbán-háborútól vagy a Spéder érdekeltségei elleni eljárásoktól, és igyekezett egyensúlyozni a felek között, most felismerte, az elmérgesedett viszonyok miatt már nem tudja befejezni az elkezdett munkát. „Régi vágású káder, végrehajtó típus, nem akart beleállni ebbe a háborúba" - ezt a Népszabadságnak mondta egy bennfentes.

Félmilliárdos áfacsalás - Nyomoz a NAV

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának pénzügyi nyomozói: a gyanú szerint az elkövetők traktorok és mezőgazdasági gépek adásvételével félmilliárd forint áfát csaltak el - tájékoztatott a szervezet sajtóreferense.

Kuperczkó Adrienn közölte: a csalássorozat két irányítója az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelőknek szerzett be nagy értékű mezőgazdasági gépeket, majd azokat papíron egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak értékesítették tovább áfamentesen. A szlovák társaság - szintén csak papíron - a traktorokat továbbadta a magyar megrendelőknek, szintén adómentesen - tette hozzá.

A sajtóreferens kiemelte, hogy a gépek nem hagyták el az országot: az átszámlázásokkal az áfafizetést akarták elkerülni a gyanúsítottak, a fiktív utaztatást szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották. A pénzügyi nyomozók tizenöt helyszínen tartottak házkutatásokat: könyvelési anyagokat, számlákat, szerződések foglaltak le, valamint az akció napján 15 tanút is kihallgattak. A készpénzlefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a félmilliárdos kár teljes mértékben megtérül - mondta Kuperczkó Adrienn A láncolatot irányító két férfi gyanúsítottra akár tíz évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Vegyesen változott reggelre a forint

Publikálás dátuma
2016.07.07. 10:08
Illusztráció/Népszava
Csak kevéssé változtak a jegyzések csütörtökre virradóra a bankközi devizapiacon, a forint árfolyama vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben.

Reggel fél nyolckor az eurót az előző esti 1,1092 dollárral szinte megegyező 1,1093 dolláron jegyezték. Az euró árfolyama forintban sem változott lényegesen, szerdán este 316,14 forinton, csütörtök reggel pedig 316,45 forinton állt. A dollár jegyzése 285,25 forintról 284,87-re csökkent, a svájci franké pedig 292,09-ről 292,50 forintra emelkedett. Az angol fontot szerdán este 369,20 forinton, csütörtök reggel pedig 369,70 forinton jegyezték.